پاسخ : تحلیل و عیب یابی ساده ترین و دقیق ترین تغذیهٔ طراحی غزال
درود بر شما
بله استاد از محل اتصال دو سیم مشکی نازک و ضخیم به منفی خازن اطمینان دارم. این تصویر pcb ای هست که بنده طراحی کردم . محل اتصال تک تک سیم ها را در pcb مشخص کردم و ضمن اینکه ترک گراند تغذیه ( منفی خازن) رو با رنگ زرد رنگ مشخص کردم .
مشاهده فایلپیوست 184090
دقیقا زدید به نقطه هدف .... دستمریزاد
همین جوری بود که شما فرمودید. یعنی پروب باعث نمایش افت ولتاژ میشد. به همین روش شما عمل کردم یعنی ولتاژ رو روی 12 ولت فیکس کردم و پروب منفی ولت متر رو به منفی خازن و پروب مثبت رو به امیتر ترانزیستور قدرت وصل کردم زیر بار ولتاژ از 12 ولت به 11.8 ولت افت کرد و جریان نمایش داده شده 1.55 آمپر بود.
همین کار رو مجدد با ولتاژ 5 ولت بر روی لامپ 12 ولتی انجام دادم و ابتدا ولتاژ رو روی 5 ولت فیکس کردم و بار رو بهش وصل کردم و ولت متر روی 5 ولت افت ولتاژی نداشت و جریان هم 0.96 امپر بود.
چون همیشه از صحبت های شما بیاد داشتم که فرموده بودید، همیشه به جهت افزایش طول عمر قطعات باید در محدوده پاییین تر از حد مجاز از آنها کار بکشیم و یا اینکه همیشه قطعات رو با قدرت بالاتری استفاده کنیم این مورد تو ذهنم بود. ضمن اینکه تو وسایلم ترانزیستور BC640 هم نداشتم و چون دیتا شیتشون رو از لحاظ محدوده تحمل ولتاژ بین پایه های مختلف مقایسه کرده بودم دیدم چیزی که الان موجود دارم همینه. واسه همین از همین ترانزیستور موجودم استفاده کردم. اما با توجه به تست بالا تصورم بر اینه که افت ولتاژ مربوط به ترانزیستور و یا LM317 نیست.
بهتره چند تا عکس از داخل دستگاهم بگذارم و شاید ما رو به عیب بیشتر نزدیک کنه.
https://s23.picofile.com/file/8448664234/8.jpg
https://s23.picofile.com/file/8448664250/9.jpg
https://s22.picofile.com/file/8448664268/10.jpg
درود
الکترونیک از جهاتی خیلی ساده و از جهاتی فوق العاده پیچیده است بطوریکه احدی از طراحان دنیا قادر نیستند دستگاهی را فقط با اتکاء به محاسبات علمی و بدون تست عملی و بدون اصلاحیه طراحی کنند .
هرچقدر از نظر علمی مسلط باشی باز هم ناچیزه و در عمل با متغیر های موثری برخورد میکنی که اساسا به حساب نیاورده بودی و لذا با تست عملی ، کلیه نواقص مشخص و اصلاح میشه.
برای انتخاب ترانزیستور مناسب رعایت دهها فاکتور ضروری است و مطلبی که بدرستی بنقل از من فرمودید یکی از آنهاست .
اگه قرار باشه در خصوص هر موضوعی ، کلیه جوانب مطرح بشه ، علاوه بر اینکه فرصت پاسخگویی وجود نداره ، ضمنا از حوصله مخاطب هم خارج میشه.
و لذا بدیهی است که عمده پاسخ ها ناقص است و بخش گزینشی از پاسخ ها متناسب با وقت آزاد و میزان دانش و مهارت پاسخگو و توانایی و حوصله مخاطب تقدیم و ارائه میشه.
اما خالی از لطف نیست که بدونیم ، علاقمندان از نظر مهارت ۳ دسته اند .
ناشی و نیمه ماهر و ماهر
چنانکه خطای افراد ناشی و ماهر نزدیک به صفر است .
اما افراد نیمه ماهر مرتکب بزرگترین خطاها و عامل حوادث و فجایع بزرگی میشن چون دوران برزخی را سپری میکنند که البته اجتناب ناپذیره و منم در این دوران مرتکب خطاهای بزرگی شدم چون نمیدونستم که نمیدونم و تصور میکردم دانش و تجربه کافی دارم و با اطلاعات ابتر و ناقص قاطعانه بر خطای خود پافشاری میکردم و نهایتا با شرمندگی میفهمیدم فقط بخش ناچیزی از علم مربوطه را مطلع بودم.
و البته افراد ناشی و حتی ماهر از این جهت خطای ناچیزی دارند که مطمئن هستند دانش کافی ندارند و لذا قاطعیت چندانی در انجام امور ندارند و محتاطانه و با شک و تردید عمل میکنند.
به همین دلیل هر زمانی حادثه مرگ اپراتوری را میشنوم قبل از شنیدن کامل ماجرا مطمئن هستم ، نیمه ماهر بوده و در دوران برزخی با قاطعیت دانش و تجربه ناقص خود را ملاک قرار داده.
اما افراد ناشی و ماهر با حداکثر احتیاط عمل میکنند.
مثلا در جریان طراحی این تغذیه زمانی دچار حادثه سوختگی انگشتم شدم که کاملا مطمئن بودم مقاومت بار خنک است وگرنه در صورت تردید باید بصورت لحظه ای حرارت مقاومت را تست میکردم که نکردم و دو انگشتم کباب شد.
لذا باید در مرحله برزخی بشدت مراقب باشیم و غرور عامل بروز خطا و حادثه نشه.
بابت 2/. افت ولتاژ در ۱۲ ولت و جریان 1.55 آمپر.
اساسا مهمترین ویژگی این تغذیه اینه که در جریان مجاز کوچکترین افت ولتاژی در خروجی نداره و حقیقتا با وجود سادگی، بشکل باورنکردنی ولتاژ خروجی رو میخکوب میکنه
لذا هرگونه افت ولتاژی مشاهده کردی تردید نکن ، اشکالی در قدرت ترانس یا مونتاژ داری.
فلذا چنانچه در ۵ ولت هم حدود 1.5 آمپر مصرف کنی و افت ولتاژی نداشته باشه دراینصورت افت ولتاژ در ۱۲ ولت مربوط به ضعف ترانس است.
ولی اگه در ۵ ولت هم افت ولتاژ داشت دراینصورت ایرادی در تغذیه داری.
ضمنا تا ۳ و حتی ۶ آمپر بهتره از یک ترانزیستور قدرت استفاده کنی ، چون ترانزیستور شبه موازی موجب افت ولتاژ ناچیز میشه و برای پیشگیری از افت ولتاژ باید نکاتی بدقت رعایت بشه و نیاز به آزمایشاتی هم داره.
ترانزیستور دوم را بعنوان یدکی آماده به کار استفاده کن و فقط بیس را قطع کن تا در زمان عیب یابی بسرعت قابل جایگزینی باشه.
سپاس