آی پی امداد
abtahi

پرسش و پاسخ بخش {مدارات الكترونيك}

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,692
تشکر استاد باز هم شرمنده کردید 1-منظور از صفر ولت اینه که خازن در لحظه اول مثل خازن بعد دیود پل اتصال کوتااست و کم کم شارز میشود؟
2-در نقشه زیر که منبع تغذیه بدون ترانس است ایا میشود از یک چوک صوتی برای ایزوله کردن مدار استفاده کرد راهکار شما چیست ؟
3-من شبیه این مدار بستم ولی سر راه زنر خروجی مقاومت نذاشتم و با روشن کردن تغذیه بدون بار خروجی زنر خروجی به شدت داغ کرد و تغییر رنگ داد ولی با بار داغ نکرد چرا؟ مقاومت کنترل جریان این زنرها معمولا چند اهم است؟
http://www.google.com/imgres?um=1&s...bnh=166&tbnw=274&start=0&ndsp=12&tx=149&ty=55
با سلام :
بازم باید ممنون از استاد عزیز اقای غزال باشیم که با صبر و حوصله پاسخ های مناسبی را ارایه میکنند .
دوست عزیز به نظر میرسد با این اطلاعات اولیه ای که دارید {از نحوه سوالات اینطور بر میاد } با مشگلات عدیده ای مواجه خواهید شد حال که علاقمند پیگیری جهت ارتقای علمی خود هستید توصیه میکنیم قبل از شروع عملی سازی !!! با مطالعه و فراگیری ابتدایی ترین قوانین برق و الکتریسیته و... در فکر ارتقای
تئوری خود باشید مسلما به خیلی از پاسخ سوالات خود {حتی سوالاتی که ذهن تان را مشغول اما هنوزبه زبان نیاوردید !! } خواهید رسید .
در مورد سوال دوم توضیحاتی تقدیم میکنم تا پاسخ استاد غزال را مستدل تر و بهتر به ذهن خود بسپارید :
- اینکه گفتین استفاده از چوک درایو صوتی !!! چنین ترانس هایی را صرفا برای فرکانسهای صوتی طراحی و پیچیده اند چنانکه بدون دستکاری بخواهید در مدار فوق بکار بگیرید قطعا به محض ارتباط و وصل به برق به دو نتیجه منفی میرسید :
الف : توجه کنید که مدار سری هست لذا در صورت استفاده از هر خازنی که ظرفیت ان بیشتر از اندوکتانس ترانس باشد !!!! { حتما میخواهید بپرسید که اندوکتانس چیست ؟؟}!!!! بلافاصله ترانس فوق خواهد سوخت و {خطرناک } دلیلش هم برمیگردد به اندوکتانس سیم پیچ فوق که برای فرکانس صوتی طراحی شده در حالیکه شما برای فرکانس برق شهر استفاده میکنید و این یعنی تفاوت فرکانسی بین 50 هرتز و حدود میانگین 5 کیلو هرتز بعبارتی تفاوتی در حدود 100 برابر !!! { محدوده فرکانس صوتی از 20 الی 20 کیلوهرتز میباشد اما چوک های فوق از 400 هرتز الی 8 کیلوهرتز پاسخ مناسبی دارند }
- ب : در صورت استفاده از هر خازنی که ظرفیت ان کمتر از مقاومت { اندوکتانس } ترانس باشد مدار در همون ترانس اتصال کوتاه فرض شده و دیگه ولتاژی در ان وجود نخواهد داشت که به ثانویه القا گردد .
شماتیک شبیه سازی شده مدار با ترانسی به نسبت تبدیل یک به یک را کلیک و ملاحظه کنید .
[hide] [/hide]
[hide][/hide]
[hide][/hide]
[hide][/hide]
[hide] TEST.JPG[/hide]
اگر پاسخ را درک کرده باشید دیگه سوال هم نفرمایید که ترانس فوق را چطور با ظرفیت های خازنی مساوی بگیریم که این اتفاقات نیافتد زیرا با یک حساب سر دستی میرسید به طراحی و محتسبات یک ترانسی که تقریبا با حجم و توان نامی همون ترانس ها که در ورودی برق شهر معمول و استفاده ان رایج هست در این صورت نیز صورت مسله عوض میگردد و شما با مدار بدون ترانس و.... سر و کار ندارید .
- یک اشاره ای پاسخ هم به سوال 3= زینرها هم مانند سایر قطعات الکترونیک برای خودشون دیتا شیتی { اطلاعات مرجع از طرف سازندگان } دارند که با داشتن شماره زینر بکار رفته و مراجعه به دیتا شیت ان میتونید هر اطلاعات لازم را از دیتا شیت برگرفته و به پاسخ سوال خود برسید حال استاد از کجا باید بدونه که شما از چه شماره زینر استفاده کرده اید تا پاسخ و راهنمایی تون کند ؟؟؟ حتما دلیل نگذاشتن نقشه و ... درخواست استاد هم تقریبا به عدم اشنایی شما به مبانی و مقدمات الکترونیک برمیگردد توصیه اینجانب را بکار گیرید حتما موفق خواهید شد مدیران انجمن را نیزهمیشه پشتیبان و راهنمای بی منت شما در هر مقطعی خواهد بود .
امیدوارم این پاسخ مختصر - براتون مفید واقع شود .

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام

دانشمند عزیز و استاد عزیزم
جناب آقای رجبی
حقیقتا تشریح مبسوط و اطلاعات علمی و بیکران شما مایه مباهات است.
نظر به اینکه با دلایل علمی اثبات فرمودید استفاده از چوک صوتی بعنوان ترانس تغذیه میسر نیست

لذا ماجرای مرتبطی بعنوان مصداق عینی تقدیم میکنم
سالها قبل سیگنال جنراتوری با XR-2206 مونتاژ کردم و بدلایلی که بیش از من مطلعید و باید تغذیه جنراتور ایزوله باشد و با توجه به اینکه حجم کوچک ابزار تعمیرگاه ، مزیت قابل توجهی است لذا مصمم شدم تغذیه آنرا بسیار ظریف و کوچک و ایزوله بسازم

و ازآنجاکه متاسفانه ترانس بسیار کوچک متناسب با حجم قاب های کوچک موجود بازار پیدا نکردم
لذا باوجودیکه مطابق استدلال کاملا علمی شما ، استفاده از چوک صوتی مقدور نیست و بازدهی تغذیه را بسیار ناچیز میسازد

اما به این دلیل که مدار موصوف جریان ناچیزی میطلبد ، چوک صوتی را بصورت سری با خازن و برق شهر استفاده کردم تا ولتاژ ناچیزی به چوک اعمال شود و بقیه در خازن افت کند

که چوکهای صوتی موجود در اوراقی های تعمیرگاهم بشدت داغ میکرد و اگر ظرفیت خازن را کم میکردم که داغ نکند در اینصورت جریان خروجی ترانس ناچیزتر از ناچیز میشد و جریان مورد نیاز را تامین نمیکرد

بنابرین همانگونه که تصویر پیوست حکایت دارد ناگزیر به استفاده از دو چوک صوتی سری با خازن شدم که در واقع مطابق استدلال زیبای شما به همان ترانس معمولی رسیده ایم اما چون جاسازی یک ترانس بزرگتر مقدور نبود و خرد شدن ترانس و تبدیل آن به دو ترانس کوچک ، متناسب با حجم قاب بود و جا شد لذا این دو چوک کوچک را به یک ترانس بزرگتر ترجیح دادم.

بنابمراتب هرچند بازدهی تغذیه موصوف بسیار بد و ناچیز است اما همین بازدهی ناچیز گهگاهی در جریانهای ناچیز راه گشاست

چنانکه سالیان درازی است این دستگاه ، بعنوان یکی از ابزار تعمیرگاهم انجام وظیفه میکند و از آنروز تاکنون هرگز صدمه ندیده و برای اولین بار جهت ارسال تصویر پیوست ، قاب آنرا باز کردم که ابتدا بوی خاطرات خوش آن روز و ناگه احساس تاسف مستولی گشت و با خود گفتم

در آن روزگاری که بسیار پویا و پر انرژی و بی قرار بودم اگر دسترسی به اساتید دریای علومی چون شما مقدورم بود چه میشد ؟

سپاسDSC00923.JPG

آخرین ویرایش:

sina_sary

کاربر
2013-02-04
23
27
viewer.php
[/URL][/IMG]
سلام این مدراه ترموستات درست کردم واسه دستگاه جوجه کشی مقاومت حراتی 5.5 k گذاشتم که تو دمای 38 درجه میرسه به نزدیک 2k باعث میشه رله عمل کنه ولمنت خاموش بشه وقتی دما کم میشه مقاومت بالا میره تا میرسه به 4.7 k دوباره رله عمل میکنه و المنت روشن میشه ولی این خیلی دیره چون تا مقاوت برسه به 4.7 ذما 30 درجه می شه که واسه جوجکشی این تغیرات دما مناسب نیست چه طوری می تونم این فاصله ی قطع و وصل کردن رله کم کنم؟مثلا بین 2 تا 2.5 k رله عمل کنه امید وارم منظورم مو خوب رسونده باشم متشکر

jfrras

مدير انجمن تخصصی الکترونیک
مدیر تالار
2007-04-13
3,117
74,139
48
ایران
[/URL][/IMG]
سلام این مدراه ترموستات درست کردم واسه دستگاه جوجه کشی مقاومت حراتی 5.5 k گذاشتم که تو دمای 38 درجه میرسه به نزدیک 2k باعث میشه رله عمل کنه ولمنت خاموش بشه وقتی دما کم میشه مقاومت بالا میره تا میرسه به 4.7 k دوباره رله عمل میکنه و المنت روشن میشه ولی این خیلی دیره چون تا مقاوت برسه به 4.7 ذما 30 درجه می شه که واسه جوجکشی این تغیرات دما مناسب نیست چه طوری می تونم این فاصله ی قطع و وصل کردن رله کم کنم؟مثلا بین 2 تا 2.5 k رله عمل کنه امید وارم منظورم مو خوب رسونده باشم متشکر

سلام
دوست عزیز این مدار شما خیلی ابتدایی و ثبات چندانی ندارد . اگه قسمت الکترونیک رو خوب بگردید مداری با نام انکوباتور توسط استاد رجبی ارائه شده میتوانید
دانلود و استفاده کنید.

sina_sary

کاربر
2013-02-04
23
27
سلام استاد این مداری که گفتید انکوباتور پیدا نکردم قبلا این مدار زیر ساختم ولی بازم همین مشکل زیاد بودن فاصله ی قطع و وصل رله داشتم
[
70617382532249880788.jpg
[/URL][/IMG]

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام استاد این مداری که گفتید انکوباتور پیدا نکردم قبلا این مدار زیر ساختم ولی بازم همین مشکل زیاد بودن فاصله ی قطع و وصل رله داشتم
[
[/URL][/IMG]

سلام

ضمن کسب اجازه از استاد رسولی عزیز

قطعا مقاومت سنسوری که تهیه کردید منطبق با R1 , R2 نیست
لذا بجای R2 مقدار 4.7 کیلو و بجای R1 پتانسیومتر 50 کیلو بگذارید و دو پتانسیومتر را بگونه ای تنظیم و آزمایش کنید که مقصود شما حاصل شود

اگر بازهم راضی کننده نشد ، سنسور را به منبع حرارتی نزدیکتر و از محل مورد نظرتان دورتر کنید .

سپاس

آخرین ویرایش:

mohssen

VIP+ افتخاری
کاربر
2013-02-27
1,492
6,626
forum.paezaan.com
سلام لطفا یکی از اساتید درباره این سوال توضیح بده:
چطور میشه دو خازن رو موازی و سری کرد یعنی لطفا بفرمایید وقتی دو خازن 50/47 رو به صورت سری ببندم چه ظرفیتی حاصل میشه و در صورتی که موازی ببندم چه ظرفیتی حاصل میشه
با تشکرر
50v,47uf+50v,47uf=? سری

50v,47uf+50v,47uf=? موازی

rashidi235

مدیر تعمیرات پخش ماشین
کاربر +vip پلاس
vip افتخاری
کاربر
2012-11-16
1,949
24,959
ایران 63
فرمولهای خازن رو می توانید در گوگل هم پیدا کنید
در موازی حاصل جمع ظرفیت خازنها
c1+c2+c3
در سری بر عکس است است که میشود 1 بر رویc1 +یک بر روی c2 و الی اخرخازنهای شما
برای موازی میشود 94
در سری می شود23.5

آخرین ویرایش:

xl150

کاربران vip(افتخاری)
vip افتخاری
کاربر
2010-10-01
1,393
13,772
USD
خازنها در مدار به دو صورت بسته می‌شوند:

1. موازی
  2. متوالی (سری)
بستن خازنها به روش موازی

خازن‌هایی که موازی به هم متصل شده‌اند.

در بستن به روش موازی، بین خازنها دو نقطه اشتراک وجود دارد. در این روش:

• اختلاف پتانسیل برای همة خازنها یکی است.
  • بار ذخیره شده در کل مدار برابر است با مجموع بارهای ذخیره شده در هریک از خازنها.
ظرفیت معادل در حالت موازی

با فرض اینکه سه خازن به نام‌های ۱، ۲ و ۳ در اختیار داشته باشیم:

3.png

4.png

(Q:بار کل دو خازن است)

5.png

ظرفیت کل:

6.png

اندیسها مربوط به خازنهای ۱ ؛ ۲ و ۳ می‌باشد.
بنابراین هرگاه چند خازن باهم موازی باشند، ظرفیت خازن معادل برابر است با مجموع ظرفیت خازن‌ها.
بستن خازنها بصورت متوالی

بستن خازن‌ها به صورت سری.

در بستن به روش متوالی بین خازن‌ها یک نقطه اشتراک وجود دارد و تنها دو صفحه دو طرف مجموعه به مولد بسته شده و از مولد بار دریافت می‌کند؛ صفحات مقابل نیز از طریق القاء بار الکتریکی دریافت می‌کنند. بنابراین اندازه بار الکتریکی روی همه خازنها در این حالت باهم برابر است. در بستن خازنها به طریق متوالی:

• بارهای روی صفحات هر خازن یکی است.
  • اختلاف پتانسیل دو سر مدار برابر است با مجموع اختلاف پتانسیل دو سر هر یک از خازن‌ها.
_(در حالت متوالی بین 2 خازن، ولتاژ دو برابر و میکرو فاراد تقسیم بر دو میشود مثلا دو خازن 25v 1000uF داریم. و اگر بطور متوالی به یکدیگر اتصال دهیم، میشود: 50v 500uF )
ظرفیت معادل در حالت متوالی

بار کل:
8.png

اختلاف پتانسیل کل:
9.png

10.png

11.png

بنابراین وارون ظرفیت معادل در حالت متوالی، برابر است با مجموع وارون ظرفیت هریک از خازن‌ها.
منبع هم ادرسشو برات میزارم نگاه کن خیلی بدرد بخوره

منبع:http://fa.wikipedia.org/wiki/خازن

sina_sary

کاربر
2013-02-04
23
27
سلام

ضمن کسب اجازه از استاد رسولی عزیز

قطعا مقاومت سنسوری که تهیه کردید منطبق با R1 , R2 نیست
لذا بجای R2 مقدار 4.7 کیلو و بجای R1 پتانسیومتر 50 کیلو بگذارید و دو پتانسیومتر را بگونه ای تنظیم و آزمایش کنید که مقصود شما حاصل شود

اگر بازهم راضی کننده نشد ، سنسور را به منبع حرارتی نزدیکتر و از محل مورد نظرتان دورتر کنید .

سپاس

یعنی چی سنسور مقاومتی بر R1 وR2 منطبق نیست یه کمی بیشتر توضیح میدین اگه امکان داره چی کار باید کرد تا منطبق شه؟

• Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: غزال
بالا