آی پی امداد
abtahi

پرسش و پاسخ بخش {مدارات الكترونيك}

jfrras

مدير انجمن تخصصی الکترونیک
مدیر تالار
2007-04-13
3,117
74,139
48
ایران
پاسخ : Re: پرسش و پاسخ بخش {مدارات الكترونيك}

با سلام خدمت دوستان و اساتيد عزيز
سوالي از شما سروران دارم
من اگر بخواهم برق شهر را به 16 ولت دي سي با شدت 4 الي 5 آمپر تبديل كنم
كم هزينه ترين راه چيست ؟
ممنون

سلام
بهترین کار استفاده از آداپتور سویچینگ است . اگه بخوای از ترانس استفاده بکنی فکر کنم از آداپتور گرون تر در میاد.

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
سلام تشکر از اقای غزال در یکسری از مدارها از ولتاز متناوب برق شهر یا خروجی ترانس نمونه گیری میکنند و به میکرو میدهند البته با دیود اصلا این کار چه لزومی دارد و چرا با یک دیود میدهند مگر دیود ولتاز متناوب یکسو نمیکند؟

• Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: غزال

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
سلام
س = چرا خروجی آی سی مستقیما به رله متصل نمیشه و از ترانزیستور استفاده میشه؟

ج = اگر آی سی قادر به تامین جریان رله باشه نیازی به ترانزیستور نیست و مستقیما به رله متصل میشه
یعنی اگر رله شما خیلی ظریف و کوچک باشه و جریان کمی بخواد و آی سی بتونه آنرا تامین کنه نیازی به ترانزیستور نیست
فلذا بستگی به توانایی و مشخصات آی سی و رله داره

در غیر اینصورت ازآنجاکه بیس ترانزیستورها جریان کمی میخواد و هر آی سی براحتی میتونه آنرا تامین کنه لذا خروجی آی سی را به بیس متصل میکنند و خروجی ترانزیستور ( کلکتور یا امیتر ) را که میتونه جریان بسیار بیشتری بده به رله متصل میکنند تا آی سی نسوزه

س = چرا غالبا یک مقاومت با بیس سری میکنیم ؟ و باید چند اهمی باشه ؟

ج = جز در موارد خاص و ویژه غالبا مقاومتی با بیس سری میکنیم که درحالت عادی شبیه اتصال کوتاه باشه و درحالت غیرعادی بعنوان محافظ عمل کنه و از افزایش بیش از حد جریان بیس و صدمه ترانزیستور جلوگیری کنه

فرض کنید میخوهیم گلدانی را بصورت قطره ای آبیاری کنیم که میتوانیم شاه لوله را تا کنار گلدان ببریم و با شیر بصورت قطره ای آنرا آبیاری کنیم که دراینحالت اگر حواد ثی ازجمله پوسیدگی و شکستگی شاه لوله اتفاق بیافتد آثاری از ساختمان باقی نمیگذارد.

اما اگر آب را با شلنگ بسیار نازکی به کنار گلدان منتقل کنیم باز هم آبیاری قطره ای با همان کیفیت انجام میشه و به حال گلدان تفاوتی نمیکنه ولی اگه حادثه فوق اتفاق بیافته دیگه خسارت خطرناکی به ساختمان وارد نمیکنه

مقاومت سری در مسیر تغذیه سیگنال به بیس یا سری با تغذیه کلیه آی سی ها هم همینطور است
لذا برای بیس از شلنگ بسیار نازکی ( مقاومت حدود 1 کیلو تا 10 کیلو اهم سری ) استفاده میشه
و برای تغذیه آی سی پری آمپلیفایر از شلنگ گشادتر ( مقاومت حدود 100 ااهم سری )
و برای تغذیه آی سی آمپلیفایر پخش ماشین از شلنگ فشار قوی ( مقاومت حدود 5/ اهم سری )
و برای UPS از شاه لوله ( حدود 01 / اهم سری )
و قس علیهذا

که هم بتونه جریان DC و یا جریان سیگنال لازم را بده و کم نیاره و هم اینکه اگر اتصالی ناخواسته بخواد موجب عبور جریان غیر مجاز و خسارت بشه از بروز خسارت جلوگیری کنه

قاعده کلی = تاآنجاکه ممکن است باید مقاومت عبور جریان را آنقدر زیاد و زیادتر کنیم که مانع از عبور جریان عادی نشه و اختلالی بوجود نیاره ولی هرچه بهتر و بیشتر از عبور جریان غیرمجاز جلوگیری کنه .

دیگه چیزی توی چنته ندارم و همش همین بود .
اگه بازم ابهامی مونده بفرمایید.

سپاس
سلام و تشکر مجددا ایا همین مقاومت 1 تا 10 کیلویی بیس باعث افت ولتاز نمیشه؟چرا هر چی دستگاههها قویتر شدند مقاومت بیس کاهش یافته و چی جوری میتونه از خسارت جلوگیری کنه؟

آخرین ویرایش:
  • Like

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام و تشکر مجددا ایا همین مقاومت 1 تا 10 کیلویی بیس باعث افت ولتاز نمیشه؟چرا هر چی دستگاههها قویتر شدند مقاومت بیس کاهش یافته و چی جوری میتونه از خسارت جلوگیری کنه؟

سلام

پاسخ سوال شما را با مثال آبیاری قطره ای گلدان به تفصیل در پست 451 تقدیم کردم

همانطور که شلنگ باریک برای آبیاری قطره ای گلدان موجب افت فشار آب نمیشود و با شاه لوله تفاوتی ندارد
متشابها مقاومت 1 کیلو تا 10 کیلو اهم ( شلنگ باریک ) هم در جریان ناچیز (جریان آب قطره ای ) موجب افت ولتاژ نمیشه و با اتصال کوتاه یا صفر اهم ( شاه لوله ) تفاوتی ندارد

اما اگر در جریان آب زیاد ( شبیه جریان آب مورد نیاز ساختمان ) از شلنگ یا لوله نازک استفاده کنید شدیدا موجب افت فشار میشود و قادر به استفاده از لوله کشی نیستید و این لوله کشی با لوله باریک ، جریان کافی نمی رساند و کم می آورد.
متشابها اگر در جریان الکتریکی زیاد ( شبیه جریان تغذیه آمپلیفایر ) از مقاومت بزرگ (1 کیلو تا 10 کیلو) استفاده کنید قادر به استفاده از آمپلیفایر نیستید و جریان کافی به آن نمیرساند و کم می آورد

چرا ؟
چون در کلیه جریانهای الکتریکی و جریان آب و جریان گاز و تمام جریانهای موجود دنیا همیشه
مقدار افت = مقاومت ضربدر جریان

مطابق قانون فوق
هرجایی جریان ناچیز است 1 کیلو تا 10 کیلو شبیه صفر اهم است و موجب افت ولتاژ نمیشود ( زیرا 10 کیلو ضربدر 00001. تقریبا مساوی صفر ولت میشود پس صفر ولت افت داریم)
هرجایی جریان 1 میلی آمپر (001. ) است مقاومت 100 اهم شبیه صفر اهم است و موجب افت ولتاژ نمیشود ( زیرا 100 اهم ضربدر 001. آمپر لذا تقریبا مساوی صفر ولت افت داریم )
هرجایی جریان 1. آمپر است مقاومت 1 اهم شبیه صفر اهم موجب افت ولتاژ نمیشود( زیرا 1 اهم ضربدر 1. آمپر تقریبا مساوی صفر ولت میشود پس صفر ولت افت داریم)
و هرجایی جریان 1 آمپر است مقاومت 01. اهمی شبیه صفر اهم است
و قس علیهذا

دیگه ساده تر از مثال های فوق بلد نیستم.

ضمنا سوال پست 454 را بصورت کلی مطرح فرمودید و با شرح مختصر قابل پاسخگویی نیست و باید مدار مورد نظر را مطرح فرمایید تا دلیل نیاز به دیود در مدار مربوطه تقدیم گردد.

سپاس

آخرین ویرایش:

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
من از طریق یکی از دوستانم چند سال پیش با این سایت اشنا شدم واقعا از زحماتتان تشکر میکنم
اقای غزال کاملا متوجه شدم و چند سوال دیگه هم داشتم درمورد تریاک و درایور ماسفت
در ترایاکها مثلا بی تی ا 16 در چند نوع مختلف از چند کارخانه اهم پایه گیت نسبت به یکی از پایه ها که راه میدهد فرق دارد کدامیک مناسب تر است مثلا یکی 70 اهمنشان میدهد یکی 60 اهم این اهمها در سرعت کلید کردن هم تاثیر دارد؟گیت تریاکها مقاومتهاش 680 اهم یا کمتر است چه روندی طی میشود تا تریاک کلید میشود مثلا فرمان ای سی میکرو میدهد و تریاک عمل میکند

درایور ماسفت مثلا مثل ای ار1211 چه کاری را انجام میدهد و برای چه استفاده میشود؟

• Like

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
من از طریق یکی از دوستانم چند سال پیش با این سایت اشنا شدم واقعا از زحماتتان تشکر میکنم
اقای غزال کاملا متوجه شدم و چند سوال دیگه هم داشتم درمورد تریاک و درایور ماسفت
در ترایاکها مثلا بی تی ا 16 در چند نوع مختلف از چند کارخانه اهم پایه گیت نسبت به یکی از پایه ها که راه میدهد فرق دارد کدامیک مناسب تر است مثلا یکی 70 اهمنشان میدهد یکی 60 اهم این اهمها در سرعت کلید کردن هم تاثیر دارد؟گیت تریاکها مقاومتهاش 680 اهم یا کمتر است چه روندی طی میشود تا تریاک کلید میشود مثلا فرمان ای سی میکرو میدهد و تریاک عمل میکند

درایور ماسفت مثلا مثل ای ار1211 چه کاری را انجام میدهد و برای چه استفاده میشود؟

سلام

خوشحالم متوجه شدی
اما در مورد قطعات بسیار ارزنده تریستور و ترایاک

اینترنت ، مملو از شرح و وصف و خصوصیات تریستور و ترایاک است
اما آنچه مهم است درک و لمس این رفتار و خصوصیات است که از زبان سایت های دیگر شنیده ای و اگه میخوای از زبان من بشنوی بشرح زیر است.

فرض کن دستگاهی مانند هویه هفت تیری داری که ولتاژ و جریان قابل توجهی میخواد و لذا کلیدش با هر قطع و وصل جرقه میزنه و ازآنجاکه باید روزی حدود صدها بار برای لحیمکاری قطع و وصلش کنی

لذا باید زود به زود براش کلید بخری یا کلیدشو تعمیر کنی چون کلیدش با جرقه زیاد خراب میشه

ولی هویه های هفت تیری تعمیرگاه من حدود 10 ساله که کلیدش سالم مونده چرا ؟

چون با کلک ساده ای جرقه کلید را با یک ترایاک بکلی از بین بردم .

اگه میخوای بدونی چطوری اینکارو کردم که رفتار و عملکرد تریستور و ترایاک توی خونت وارد بشه و حسابی لمسش کنی و بسادگی ازش استفاده کنی پست بعد را مطالعه کن که این پست طولانی میشه.

ادامه مطلب در پست بعد

آخرین ویرایش:

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام
رفتار و عملکرد تریستور و ترایاک

تریستور 3 پایه داره . آند - کاتد - گیت
و اگر بار و منبع ولتاژ را با آند کاتد بگونه ای سری کنید که ولتاژ آند مثبت تر از کاتد باشه
حالا با فرمان شما دقیقا شبیه "دیود روشن" میشه

مثلا اگر آند کاتد آنرا با یک باطری 12 ولت و یک لامپ سری کنید گوش به فرمان میشه یعنی اگر یک لحظه ولتاژ ضعیفی به گیت برسانید ( نسبت به کاتد مثبت باشه ) شبیه "دیود روشن" میشه و آند کاتد مانند سیم عمل میکنه یعنی بجای آند کاتد سیم گذاشتید

برای ولتاژ فرمان یا آتش میتونید یک مقاومت 560 اهمی را یک لحظه بین آند و گیت متصل کنید که ولتاژ کوچکی از آند به گیت برسه

از این پس باوجودیکه مقاومت را قطع کرده اید و ولتاژی به گیت نمیدهید با این وجود لامپ برای همیشه روشن می مونه چون دیگه مثل "دیود روشن" شده

حالا اگه میخوای خاموشش کنی که بحالت اول برگرده باید یک لحظه جریان آند کاتد صفر بشه
مثلا اگه یک لحظه مثبت یا منفی باطری را قطع و وصل کنید دیگه لامپ روشن نمیشه تا دوباره بهش فرمان بدی

یا میتونی یک لحظه با یک تکه سیم " آند کاتد" را اتصال کوتاه کنی که جریان از سیم عبور کنه و از " آند کاتد" عبور نکنه .حالا باوجودیکه سیم را کنار گذاشتید ولی دیگه لامپ روشن نمیشه مگر اینکه دوباره به تریستور فرمان بدی

این رفتار چه فایده ای داره ؟ خیلی خیلی فایده داره

مثلا اگه لامپ اتومبیل را با کلید روشن و خاموش کنید جریان زیاد و به تبع آن جرقه زیاد ، بزودی موجب صدمه کلید میشه
اما اگه از تریستور استفاده کنید کافیه کلید را با مقاومت گیت سری کنید که دراینصورت با کلید فسقلی و ارزون و نامرغوب هم تا 50 سال دیگه خراب نمیشه چون جرقه ای نمی بینه که جرقه خرابش کنه مضافا که با اتصال ناقص کلید هم کار میکنه

و استفاده های دیگه داره الی ماشاء الله . از جمله در تاپیک زیر

http://www.irantk.ir/showthread.php?t=42089

ترایاک

ترایاک دو تریستور موازی و معگوسه
یعنی آند یکی به کاتد دیگری متصله
لذا براش فرقی نداره که کدوم پایه به مثبت متصله چرا ؟
چون هر دو پاپه ترایاک ، هم آند داره و هم کاتد داره

و بعبارتی آند یک تریستور و کاتد تریستور دیگر در هر پایه وجود داره لذا هر پایه که مثبت تر باشه خلاصه به آند یکی از دو تریستور متصل میشه و اون تریستور کار میکنه

بهمین دلیل در ولتاژهای متناوب کاربرد وسیعی داره

نمونه عملی

بعنوان مثال من با مدار بسیار ساده زیر و فقط با یک مقاومت و ترایاک ، کلید هویه های تعمیرگاهم رو تا آخر عمرم بیمه کردم

چون جریان گیت بینهایت کوچیکه و جرقه ای تولید نمیکنه که کلید را خراب کنه
ازطرفی اگه کلید هویه کثیف هم باشه بازم کار میکنه چون جریان ضعیف از اتصال ناقص هم بخوبی عبور میکنه و تمیز کردن هم نیاز نداره

اما قبل از اینکار حدود هر یک ماه باید کلید هویه ها را تعمیر میکردیم و زمانی هم که کار میکرد با مصیبت کار میکرد و گاهی خوب عمل نمیکرد و هلاکمون کرده بود

سپاس

L1 سیم پیچ هویه است
ترایاک هویه.png

آخرین ویرایش:

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
استاد تریاکی که برای این هویه استفاده کردین چند امپر است و ایا میشود برای بالا بردن قدرت ترایاک دو تریاک مشابه را موازی کرد؟

• Like

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
استاد تریاکی که برای این هویه استفاده کردین چند امپر است و ایا میشود برای بالا بردن قدرت ترایاک دو تریاک مشابه را موازی کرد؟

سلام

من تریاک مصرف نکردم ولی ترا یاک و تریستور با هر آمپری بخوای مثل نقل و نبات توی بازار هست حتی 200 آمپری (البته قبول دارم پیداکردن ترایاک از تریاک سخت تره)

اصولا جریان پایینش سخت تر پیدا میشه چرا؟

چون تریستور و ترایاک برخلاف ترانزیستور حرارت بسیار ناچیزی تولید میکنه و لذا تولیدش برای آمپر بالا غصه ای نداره که به ساختار فیزیکی اون مربوطه و داستان مستقلی داره

لذا هر چقدر تولید ترانزیستور آمپر بالا سخته همون قدر برای تریستور و ترایاک راحته

مثلا اگه تریستور 40 آمپری بخری تعجب میکنی زیرا جثه کوچکی داره و ارزون هم هست

متاسفانه برای هویه بخاطر ندارم چه ترایاکی استفاده کردم ولی میدونم هرچی دم دستم بود استفاده کردم چون از 5 آمپری تا 50 آمپری برای مدار این هویه فرقی نداره اگه شمارش برات مهمه یکی از هویه هامو باز کنم و بهت بگم

پس چرا از تریستور و ترایاک بجای ترانزیستور استفاده نمیکنن ؟
وقتی قادر به ارائه پاسخ سوال فوق هستی که از رفتار ترانزیستورها را هم بدونی ؟

سپاس

آخرین ویرایش:

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
سلام سپاس چون همیشه ترانزیستور کارش کلید نیست بلکه در بعضی از موقعها نقش تقویت کننده داره و تریاک و تریستور نمیونن این نقش داشته باشن.

• Like
بالا