سلام
استاد مهربانم .سوال داشتم میخواستم با تحلیل مدار بپرسم .
پایه 12 تغذیه مثبت اس سی است و پایه 7 منفی است.
پایه 6 یک ولتاژ ثابت تهیه میکنه 7/15 ولت است.
و پایه 5مثبت و 4منفی پایه های ورودی اپ امپ ای سی هستند . و از پایه 6 ولتاژ مرجع با تقسیم مقاومت ها ( r15 , r13 ) ولتاژ پایه 5 تهیه میشود . و پایه 4 با تقسیم مقاومت ها ( r9 , r10 ) ولتاژ پایه 4 تهیه میشود.
اگر پتانسیومتر p15 کمتر ین مقدار خود به سمت صفر اهم باشه . ولتاژ پایه 5 بالاترین مقدار است . و ولتاژ خروجی انقدر بالا میره که ولتاژ پایه 4 هم با پایه 5 برابر باشه تا ولتاژ خروجی ثابت بشه.
استاد مهربانم 3/3 کیلو اهم ( r12 ) کارش چیه؟
و مدار محدود کنند جریان
وقتی جریانی از مدار کشیده میشه افت ولتاژ روی مقاومت 0/56 ( r6) در سمت پایه راست مقاومت ایجاد میشود. و بعد از عبور از مقاومت 330 اهم (r5 ) باعث میشود . کلکتور و امیتر ترانزیستور Q3 وصل شود .
استاد مهربانم
وظیفه خازن c4 میکر 47 25 ولت چیست؟
و بعد از راه اندازی ترانزیستور Q3 افت ولتاژ روی مقاومت r3 یک کیلو باعث میشود کلکتور و امیتر ترانزیستور Q 2 وصل شود.
استاد مهربانم
ترانزیستور Q2 . npn است . که جهت حرکت از کلکتور به سمت امیتر است . پس در سمت چپ ترانزیستور Q2 چیزی نیست ( ولتاژ و جریان) بتونه به بیس Q1 دستور بده تا کلکتور و امیتر وصل شود ؟
بعد از وصل کلکتور وامیتر ترانزیستور Q2 ترانزیستور Q1 میشود و بوبین رله برقدار میشود و صداری بیزر جهت کشیدن جریان.
استاد مهربانم
D9 , D8 در مدار کارش چیست؟
استاد عزیزم . اگر سوالاتم زیاد شد . به بزرگی خودتون ببخشید یک دنیا ممنونم.
متشکرم
درود
تقریبا کل تحلیل مورد نظر هست.
خصوصا بخش پروتکت که قرار شد یکساعت بعد از آخرین پست پاسخ آزمایشات پیشنهادی اعلام بشه که پس از این مدت اعلام نشده تا نسبت به عملکرد این بخش مطمئن باشم و ابهامات و اشکالاتی در نقشه هست.
البته Q2 برخلاف تصور شما تیپ مثبته و کنتاکت رله در این نقشه هم اشتباهه
اما ازآنجاکه دریافت صفر ولت از این آی سی مقدور نیست لذا با ابتکار بسیار هوشمندانه و زیرکانه ای با استفاده از R10, R12,R13,R15 دریافت صفر ولت را میسر ساخته.
بنحوی که اگر ولوم ولتاژ در کمترین مقدار باشه حدود ۷ ولت به دو مقاومت ۳،۳ کیلو و ۱۰ کیلو متصل و حدود ۵ ولت به پایه ۴ متصل میشه .
و از طرفی ۷ ولت به ۵ کیلوی ولوم و ۷،۵ کیلوی سری متصل شده و حدود ۴ ولت دو سر مقاومت R13 به پایه ۵ هدایت میشه و پایه ۴ حدود ۱ ولت بیشتر از پایه ۴ خواهد بود و بناگزیر خروجی تغذیه به کمترین مقدار ممکن یعنی صفر ولت میل میکنه.
اما وقتی ولوم در بیشترین مقدار باشه پایه ۵ حدود ۷ ولت میشه و ۷ ولت هم به سه مقاومت سری ۱۵ و ۱۲ و ۱۰ متصل میشه ولذا ولتاژ مقاومت ۱۰ حدود ۴ ولت خواهد شد درحالیکه باید حدود ۷ ولت باشه
بنابرین بناگزیر خروجی تغذیه بقدری بالا میره که ولتاژ R10 یا پایه ۴ حدود ۷ ولت بشه که با توجه به تقسیم ولتاژ مقاومت ۹ و ۱۰ ولتاژ خروجی باید حدود ۲۴ ولت بشه تا پایه ۴ هم حدود ۷ ولت بشه و آروم و قرار بگیره .
در خصوص خازن c4 میبایست نقش تاخیر لازم را داشته باشه که نویز و تغییر ناگهانی ولتاژ موجب پروتکت نشه که البته هنوز نتیجه آزمایشات این بخش کامل نشده که اطمینان کاملی از عملکرد قطعات این بخش داشته باشم.
اما ترانزیستورها قابل تحلیل شده اند و ابهامی وجود نداره
وظیفه D8 اینه که فقط بتونه با فعال شدن رله ، گراند را به پایه ۱۳ هدایت کنه و ولتاژ خروجی را صفر ولت کنه .
اما زمانیکه پروتکتی صادر نمیشه نباید ولتاژ مثبت پایه بیزر که به کاتد این دیود متصله در عملکرد پایه ۱۳ دخالت کنه و لذا وجود این دیود الزامی شده
و D9 زمان پروتکت که رله فعال شده و آند D9 به گراند متصل میشه باید از دخالت گراند در امیتر ترانزیستور Q2 ممانعت کنه
و لذا اگر این دیود نبود بمحضی که رله فعال میشد ولتاژ امیتر Q2 به گراند متصل میشد و Q2 را خاموش میکرد و رله هم خآموش میشد و و سپس با خاموش شدن رله و آزاد شدن امیتر ، مجددا امکان فعالیت رله فراهم و فعال میشد و این سیکل مدام تکرار و نوسان میکرد .
البته یکبار تصور کردم وجود d9 ضرورت نداره و باید حذف و آزاد بشه ولی مطمئن نیستم که دلیلی برای وجودش پیدا کردم یا نه
و با توجه به تاخیر پاسخ ها و خطاهای فراوان ، فراموش کردم آزاد کردن d9 را جزو آزمایشات اعلام کنم که دراینصورت صدای ضعیف بیزر در حالات عادی هم رفع میشه و الان هم فرصت بررسی دقیق ندارم
سپاس