آی پی امداد
abtahi

درخواست راهنمایی درمورد منابع تغذیه سویچینگ

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام استاد
اگر امکانش هست جواب دلیل وجود 2 سیم پیچ رو بفرمایید. در مورد ادامه ی پست قبلیتون من در این حد نیستم که خطای شما رو مطرح کنم منظورم این نبود که خطایی وجود داره بلکه من تحلیل این قسمت رو متوجه نمی شم. چرا کاتد رو 8 ولت گرفتید و چرا اپتوکوپلر نیمه فعال میشه؟ اگه طرز بیان بنده گستاخانه بود و باعث سوتفاهم شد پوزش می طلبم. من این چند وقت اخیر از مطالب ارزشمند شما بسیار استفاده کردم.
سپاس

سلام

دوست خوبم مقصود من هم این نبود که شما قصد طرح خطای منو دارید بلکه احساس کردم در طرح مطالب معذب هستید و تصور میکنید شاید بابت پاسخ سوال شما گیر کنم

و لذا عرض کردم من باید خوش شانس باشم که شما مسبب این حادثه شوید و با مطلب و معمای تازه ای آشنا شوم

هرچند چیزی نمیدانم ولی گاها احترام نابجا مانع کشف حقایق و مانع توسعه است

درهرصورت بازهم سوال شما را درک نکردم بیشتر توضیح دهید

اگر منظور شما اینه که چرا باید کوپلر نیمه فعال باشه که آی سی دستوری صادر نکنه پاسخ بشرح زیر است

ولتاژ پایه FB حالت پایداری را سازنده مشخص میکنه ( مثلا 3 ولت ) حالا اگه این پایه از 3 ولت کمتر بشه به کلید داخل آی سی دستور میده که تندتر قطع و وصل کنه و لذا آنقدر سرعت کلید را بالا میبره که ولتاژ پایه FB همون 3 ولت بشه

و لذا اگه ولتاژ FB بیشتر از 3 ولت بشه به کلید دستور میده که آهسته تر کار کنه تا ولتاژ خروجی کمتر بشه و درنتیجه فرمان 431 کمتر و در نتیجه ولتاژ کاتد 431 بیشتر و در نتیجه کوپلر خاموش تر و در نتیجه هدایت CEکوپلر کمتر و در نتیجه ولتاژ پایه FB هم کمتر میشه اونقدر که 3 ولت بشه که دیگه دستور افزایش و کاهش سرعت کلید را صادر نکنه

و لذا اونجایی که دستوری صادر نمیکنه جایی است که کوپلر نه پرکاره نه کم کار
اگه یک کارگر بیش از حد کار کنه باعث خرابکاری میشه چون با بنا هماهنگ نیست مثلا بجای یک آجر 5 تا آجر بهش میده و بنا نمیتونه باهاش کار کنه و لذا مثل فیلم صمد بهش میگن مگه نشادر خوردی و لذا دستور بنا صادر میشه که شل کنه
و برعکس اگه کم کاری کنه و بنا رو معطل کنه بازهم دستور صادر میشه که این چه وضع کار کردنه تندتر کار کن

اما اگه اصولی کار کنه کسی باهاش کاری نداره و همه بخوبی و بدون جنجال کار میکنن که به این حالت میگن پایداری

حالا کوپلر اگه زیادی روشن باشه دستور صادر میشه و اگه زیادی خاموش باشه بازم دستور صادر میشه ولی اگه مثل آدم کار کنه و متعادل باشه در حالت پایداری است که نه زیاد روشن و نه زیاد خاموشه یعنی نیمه روشن یا نیمه خاموش

اگر مفهوم نیست یا منظورتون سوال دیگری است بفرمایید.

سپاس

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073

به نام خدا
جنـــــــــــــــاب اســـــــــــــــــــــتاد غــــــــــــــــــــــــــــــزال عزیز
واقعا ممنون به خاطر این تحلیل بسیار ساده و روان
فکر نکنم از این ساده تر کسی بتونه تو هیچ کجای دنیا تغذیه رو تشریح کند
حتی خود جــــــــــــــــــــناب ادیسون!!!!!!
افرین احسن خسته نباشید ارزوی موفقیت و سلامت روز افزون

سلام
استاد اسدی عزیز

شما همیشه لطف دارید و چشم شما زیبا بین و خوش بینه و درهرصورت اظهار لطف شما فوق العاده شور انگیزه و امیدوارم شایسته محبت شما باشم

سپاس

آخرین ویرایش:

naderi213

کاربر
2012-02-29
62
101
ممنونم استاد از اینکه مجددا جواب سوال های ناپخته ی بنده رو دادید
سوال بنده در مورد پست21 هست. تحلیل کارکرد 431 ، از تقسیم ولتاژ به بعد که 2 ولت به ورودی 431 منتقل شود چرا ولتاژ کاتد 8 ولت می شود؟ حال با فرض 8 ولت بودن کاتد 431 به لحاظ ولتاژی و مداری چرا کوپلر نیمه روشن می شود (ولتاژ ورودی چند ولت می شود که باعث نیمه روشن شدن آن می شود؟) نمیدونم منظور رو تونستم برسونم؟
در ضمن دلیل وجود 2 سیم پیچ رو متوجه نشدم
باز هم ممنونم به خاطر پاسخ های سلیس و روانتون.
سپاس

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
ممنونم استاد از اینکه مجددا جواب سوال های ناپخته ی بنده رو دادید
سوال بنده در مورد پست21 هست. تحلیل کارکرد 431 ، از تقسیم ولتاژ به بعد که 2 ولت به ورودی 431 منتقل شود چرا ولتاژ کاتد 8 ولت می شود؟ حال با فرض 8 ولت بودن کاتد 431 به لحاظ ولتاژی و مداری چرا کوپلر نیمه روشن می شود (ولتاژ ورودی چند ولت می شود که باعث نیمه روشن شدن آن می شود؟) نمیدونم منظور رو تونستم برسونم؟
در ضمن دلیل وجود 2 سیم پیچ رو متوجه نشدم
باز هم ممنونم به خاطر پاسخ های سلیس و روانتون.
سپاس

سلام

قبلا لازم به تاکید است که من برای سادگی تحلیل مدارها همیشه از غلو و اعداد غیر اعشاری استفاده میکنم لذا همواره تاکید میکنم اعدادی که مثال میزنم واقعی نیست
مثلا اگر در مدار واقعی نقطه ای 00001/ ولت تغییر کند از مقدار 1 ولت بجای آن استفاده میکنم که ساده تر به ذهن بنشیند

اما این سوال که فرمودید:
چرا ولتاژ کاتد 8 ولت می شود؟ حال با فرض 8 ولت بودن کاتد 431 به لحاظ ولتاژی و مداری چرا کوپلر نیمه روشن می شود (ولتاژ ورودی چند ولت می شود که باعث نیمه روشن شدن آن می شود؟)

پاسخ:
اصولا اینکه چرا گیت قطعه ای 2 ولت باشد کاتد آن 8 ولت با خاصیت زینری میشود واقعیتی است که طراح و سازنده تعریف کرده و قطعه ای ساخته و میگوید اگر کلاهک شیر آب را درجهت عکس عقربه ساعت بپیچید شیر باز میشود و در جهت عقربه ساعت بسته میشود و شما برای استفاده از آن باید این قانون را بپذیرید

سازنده دیگری میگوید اگر دستگیره آنرا بسمت داخل بصورت عمودی فشار دهید شیر باز میشود و برعکس بسته میشود

اگر میخواهید عملکرد درونی آنرا بدانید باید داخل آنرا بررسی کنیم که به طراحی و تحلیل مدار ربطی ندارد

و لذا 431 قطعه ای است که اگر ولتاژ گیت را کم کنید کاتد آند آن زینری با ولتاژ بزرگتر میشود یعنی ولتاژ کاتد بیشتر میشود
و اگر ولتاژ گیت را زیادتر کنید زینر کوچکتری میشود یعنی ولتاژ کاتد کمتر میشود

فرمودید
حال با فرض 8 ولت بودن کاتد 431 به لحاظ ولتاژی و مداری چرا کوپلر نیمه روشن می شود (ولتاژ ورودی چند ولت می شود که باعث نیمه روشن شدن آن می شود؟)

اساسا کوپلر دارای دیود نوری است که اگر جریان کمی از آن بگذرد کمی روشن میشود و اگر جریان بیشتری بگذرد بیشتر روشن میشه

مثلا اگر این دیود نوری با 2 ولت حداکثر نور را بدهد با 1 ولت نور کمتری میدهد و با صفر ولت خاموش میشود
بعبارتی اگر آند دیود نوری 12 ولت باشد و کاتد 11 ولت باشد نیمه روشن میشود زیرا 1 ولت به دیود نوری میرسد
اگر آند آن 12 ولت و کاتد آن 10 ولت باشد با حداکثر نور روشن میشود زیرا 2 ولت به دیود نوری میرسد
و اگر کاتد و آند هر دو 12 ولت باشند هیچ ولتاژی بین کاتد آند نداریم پس خاموش میشود

بنابرین ازآنجاکه آند کوپلر از طریق مقاومت R6 به خروجی (12 ولت ) متصله و کاتدش به کاتد 431 متصله لذا اگر کاتد 431 مقدار 12 ولت بشه کوپلر کاملا خاموش میشه چون دو سرش صفر ولت میشه

و هرچقدر ولتاژ کاتد 431 کمتر بشه ولتاژ بیشتری به دیود نوری میرسه و جریان بیشتری ازش عبور میکنه و روشن تر میشه
چون آندش به مثبت 12 ولت مرتبط است و باید کاتدش به منفی متصل بشه تا روشن بشه پس هر چقدر ولتاژ کاتد کوپلر کمتر بشه روشن تر میشه

اگر یکطرف لامپ چراغ قوه را به 3 ولت و طرف دیگر را هم به 3ولت متصل کنید روشن نمیشه چون صفر ولت بهش میرسه
اگه یکطرف 3 ولت و طرف دیگه 2 ولت باشه کمی روشن میشه چون یک ولت بهش میرسه
اگه یکطرف 3 ولت و طرف دیگه صفر یا منفی بشه کاملا روشن میشه چون 3 ولت بهش میرسه

نمیدونم منظورتون همین مطالب بود یا نه

آخرین ویرایش:

naderi213

کاربر
2012-02-29
62
101
سلام
ممنونم استاد دقیقا منظورم همین بود و جواب رو متوجه شدم.
اگه ممکنه یه سوال دیگه بپرسم ؛ اینکه دلیل استفاده از R7 چیه؟ دلیل استفاده از دو سیم پیچ رو هم نفرمودید.
باز هم به خاطر لطفتون سپاسگزارم

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام
ممنونم استاد دقیقا منظورم همین بود و جواب رو متوجه شدم.
اگه ممکنه یه سوال دیگه بپرسم ؛ اینکه دلیل استفاده از R7 چیه؟ دلیل استفاده از دو سیم پیچ رو هم نفرمودید.
باز هم به خاطر لطفتون سپاسگزارم

سلام

R7 , R8 تقسیم کننده ولتاژ خروجی است و مفصلا در تاپیکهای مختلف در موردش توضیح دادم بطوریکه با این دو مقاومت مقدار خروجی را تعریف میکنید
چون گیت 431 ولتاژ ناچیزی نیاز داره پس دو مقاومت سری فوق الذکر در تمام تغذیه هایی که از 431 استفاده کرده ولتاژکمی از خروجی میگیره و به گیت میده
بنابرین باید R8 خیلی بزرگتر از R7 باشه که قسمت اعظم ولتاژ در R8 افت کنه

حالا اگه R8 را کوچیک کنید ولتاژ بیشتری به گیت میرسه و لذا دستوراتی که گفتم صادر میشه که ولتاژ پایین بیاد و متعادل بشه بنابرین اگه R8 را کوچیک کنید ولتاژ خروجی تغذیه برای مقدار کمتری تعریف میشه و بجای 12 ولت مثلا همیشه 6 ولت میشه

برعکس اگه R8 را بزرگتر کنید ولتاژ کمتری به گیت 431 میرسه و فکر میکنه ولتاژ خروجی کم شده و لذا دستورات صادر میشه و بجای 12 ولت همیشه 20 ولت در خروجی تغذیه داریم

حالا اگه یک پتانسیومتر 50K با R8 موازی کنید میتونید با چرخاندن پتانسیومتر ولتاژ دلخواه را انتخاب کنید

در مورد ترانس فراموش نکردم خواستم شما بیشتر تلاش کنید و اگه پس از تلاش کافی نتیجه نگرفتید من پاسخ میدم

راهنمایی: پاسخ سوال فوق در پاسخ این سوال نهفته است که :
چرا خروجی اینگونه تغذیه های سوئیچینگ نباید با ورودی ارتباطی داشته باشه ؟

سپاس

آخرین ویرایش:

naderi213

کاربر
2012-02-29
62
101
سلام
در یک برد تغذیه که دارای چند ولتاژ است و فیدبک از 5 ولت گرفته می شه مقاومت های تقسیم ولتاژ 1.4k برای گیت 431 و 1k برای آند ان است. ضمنا آند اپتوکوپلر هم بعد از مقاومت 1.4k گرفته شده و مقاومت جداگانه ای برای آن در نظر گرفته نشده، یعنی 5v رو قبل مقاومت 1.4k داریم بعد مقاومت یه گره داریم که یه سمت اون به گیت 431 می ره و یه شاخه ی دیگه ی گره به یه مقاومت 5 رنگ 1.3k و بعدش به مقاومت 4 رنگ 560 اهم و سپس به آند اپتوکوپلر رفته. مقاومت به کار رفته برای گیت 431 به لحاظ تئوری درسته (؟) با اهم متر هم اندازه گیری می کنم همون 1.4k رو نشون میده ولی افت ولتاژ اون کمه و 2.3 ولت روی گیت 431 میفته (خروجی تغذیه 4.7 ولت هست) پس باید ولتاژکمتری روی گیت بیوفته ولی عکس عمل می کنه دلیل این چی می تونه باشه؟ با این وجود 431 باید عمل کنه و فیدبک بده تا ولتاژ کم بشه و ولتاژ گیت به 2 برسه ولی ولتاژ کیت روی 2.3 ثابت شده . 431 رو هم عوض کردم 2 بار و 2 ای سی متفاوت که هیچ رفتار هر 3 همین طور بود. آیا با مقدار مقاومت و ولتاژ گفته شده تقسیم ولتاژ رو اشتباه کردم چون با حساب من 2 ولت باید بعد مقاومت 1.4 داشته باشیم در صورتی که 2.3 ولت داریم؟ کل سیستم فیدبک و ای سی اسیلاتور رو عوض کردم نشد. چه دلیلی میتونه داشته باشه؟
در مورد ترانس ایزوله بودن ورودی و خروجی به دلیل تاثیر نزاشتن خطاهای ورودی در خروجی یا بالعکس می تونه باشه؟

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,073
سلام
در یک برد تغذیه که دارای چند ولتاژ است و فیدبک از 5 ولت گرفته می شه مقاومت های تقسیم ولتاژ 1.4k برای گیت 431 و 1k برای آند ان است. ضمنا آند اپتوکوپلر هم بعد از مقاومت 1.4k گرفته شده و مقاومت جداگانه ای برای آن در نظر گرفته نشده، یعنی 5v رو قبل مقاومت 1.4k داریم بعد مقاومت یه گره داریم که یه سمت اون به گیت 431 می ره و یه شاخه ی دیگه ی گره به یه مقاومت 5 رنگ 1.3k و بعدش به مقاومت 4 رنگ 560 اهم و سپس به آند اپتوکوپلر رفته. مقاومت به کار رفته برای گیت 431 به لحاظ تئوری درسته (؟) با اهم متر هم اندازه گیری می کنم همون 1.4k رو نشون میده ولی افت ولتاژ اون کمه و 2.3 ولت روی گیت 431 میفته (خروجی تغذیه 4.7 ولت هست) پس باید ولتاژکمتری روی گیت بیوفته ولی عکس عمل می کنه دلیل این چی می تونه باشه؟ با این وجود 431 باید عمل کنه و فیدبک بده تا ولتاژ کم بشه و ولتاژ گیت به 2 برسه ولی ولتاژ کیت روی 2.3 ثابت شده . 431 رو هم عوض کردم 2 بار و 2 ای سی متفاوت که هیچ رفتار هر 3 همین طور بود. آیا با مقدار مقاومت و ولتاژ گفته شده تقسیم ولتاژ رو اشتباه کردم چون با حساب من 2 ولت باید بعد مقاومت 1.4 داشته باشیم در صورتی که 2.3 ولت داریم؟ کل سیستم فیدبک و ای سی اسیلاتور رو عوض کردم نشد. چه دلیلی میتونه داشته باشه؟
در مورد ترانس ایزوله بودن ورودی و خروجی به دلیل تاثیر نزاشتن خطاهای ورودی در خروجی یا بالعکس می تونه باشه؟

سلام
تجسم نقشه با جملات شما خیلی دشواره و علاوه بر اتلاف وقت قطعا موجب بروز خطا هم میشه مدار مربوطه را بکشید و نقاط مورد نظر را با A,B,... مشخص کنید و سوال خود را مطرح و نیز بفرمایید خودتان آنرا مونتاژ کردید یا مربوط به دستگاهی است ؟

ضمنا هدف از تحلیل مدار این نیست که عیب را پیدا نکنید و با تغییراتی آنرا رفع کنید که کاری ناصحیح و غالبا نشدنی است.
تسلط بر تحلیل مدار ، جهت شکوفایی ذهن و درک عمیق و کشف عیب مفید است نه برای ماست مالی کردن عیب

ضمنا پاسخ جالبی دادید چون پاسخ صحیح در آن هست ولی مورد نظر شما نیست

شبیه پاسخ این سواله که بپرسند
با چه هدفی از چتر استفاده میکنید ؟
و شما بفرمایید دلیل خیس نشدن ما اینه که باران از زمین نمی باره از آسمان می باره

سپاس

آخرین ویرایش:

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
مشاهده فایل‌پیوست 73881

سلام
حالا سوال قابل پاسخگویی شد
وظیفه کوپلر در بخش تغذیه سوئیچینگ و در این تاپیک مفصلا تشریح شده بطوریکه روشن شدن دیود کوپلر موجب کاهش مقاومت کلکتور امیتر کوپلر میشود و لذا فرمان لازم را به آی سی میفرستد

مثلا در این تغذیه (در مدار مورد نظر شما ) دیود کوپلر زمانی روشن میشود که ولتاژ خروجی بالاتر از نرمال شود و لذا با روشن شدن دیود کوپلر فرمان کاهش ولتاژ بواسطه کاهش مقاومت کلکتور امیتر صادر میشود و لذا ولتاژ خروجی آنقدر کم میشود که به نرمال برسد و دیود کوپلر نیمه روشن گردد که در اینحالت پایدار میشود

اما اگر ولتاژ خروجی کمتر از نرمال شود دیود کوپلر زیادی خاموش میشود و لذا مقاومت کلکتور امیتر بسیار زیاد میشود و فرمان افزایش ولتاژ به آی سی صادر میشود چون ولتاژی به پایه فرمان آی سی نمیرسد و می فهمد که ولتاژ خروجی کم شده

حالا اگر دیود زینر سری در این مدار نبود دراینصورت بمحض آنکه ولتاژ خروجی اندکی بیشتر از 1/5 ولت شود (چون دیود کوپلرها غالبا با 1/5 الی 2 ولت روشن میشه ) کوپلر را روشن کرده و فرمان کاهش ولتاژ صادر میشود که به 1/5 ولت برگردد و لذا خروجی روی 1/5 ولت ثابت می ماند

اما با وجود زینر 12 ولتی در این مدار مادامیکه ولتاژ خروجی کمتر از 13/5 = 12+1/5 نشود اساسا جریانی از کوپلر عبور نمیکند اما بمحض آنکه ولتاژ خروجی بیشتر از 13/5 ولت شود کوپلر را روشن و فرمان کاهش ولتاژ صادر میشود تا بمقدار 13/5 ولت برگردد

فقط زمانیکه خروجی 13/5 ولت است دیود نه روشن و نه خاموش است و لذا عکس العملی نشان نمیدهد و حالت پایداری است

بنابرین هر زینر دیگری بجای زینر 12 ولتی بگذارید ولتاژ خروجی 1/5 ولت بیشتر از ولتاژ زینر خواهد شد

مثلا اگر از زینر 4/5 ولتی استفاده کنید ولتاژ خروجی همیشه 6 ولت خواهد شد و
اگر از زینر 7/5 ولتی استفاده کنید ولتاژ خروجی 9 ولت میشود و قس علیهذا
( البته مشخصه کوپلر تعیین کننده است که دیود کوپلر با چند ولت روشن میشه که معمولا با 1/5 الی 2 ولت روشن میشه و در هرصورت در این مدار

ولتاژ خروجی = ولتاژ زینر + ولتاژ کوپلر

سپاس

استاد زمانی که فت تغذیه خاموش هست باتوجه به خاصیت سلف اولیه ترانس 5 مثبت 1000 و 1 منفی 1000 میشود و دیود هم در گرایش مستقیم قرار میگیرد و حلقه تشکیل میشود لذا وجود خازن و مقاومت برای کاهس جریان است چه تاثیری دارد ؟نمیشد مثه بوبین رله فقط یک دیود موازی بشه؟
در مداری سوئیچینگ که روش داشتم کار میکردم در خروجی سیم پیچ جای دو سر را عوض کردم کاری به اولیه نداشتم دراین مدار مثلا جای 9 و 7 عوض شود دیدم ولتاژها در هر مرحله روی دیود خروجی فرق کرد یکی مثلا 12 ولت شد و دیگری 8 ولت چون به ورودی رگولاتور 5 میرفت از مرحله خروجی با 12 ولت استفاده کردم دلیلش چیه مگر سیم پیچ فرق داره؟

ICT-ELEC

کاربر
2011-09-10
109
323
استاد خدا خیرتان دهد دوباره مزاحمتان شدم در همین نقشه اگر خروجی ترانس ثانویه را به جای یک دیود فرکانس بالا d1 نیم موج به 4 دیود فرکانس بالا پل تمام موج دهیم چه اتفاقی میوفتد ؟
استاد در مورد بعضی از منابعی که با سوختن چک همراه است مشکل ساز میشود آیا میتوان از چک پاورهای دیگر یا چوک 5 ولت استندبای پاور کامپیوتر استفاده کرد؟در زمینه تعویض چوک راهکاری دارید؟

بالا