پاسخ : ساده ترین و دقیق ترین تغذیه طراحی غزال با تحلیل و عیب یابی
درود
سوال بسیار خوبی مطرح فرمودی .
برای طراحی این تغذیه مصمم بودم ساده ترین و ارزان ترین تغذیه را با حداقل قطعات طراحی کنم .
لذا علاوه بر انتخاب روش هایی که تثبیت بسیار دقیق ولتاژ را با قطعات کمتری میسر میسازد ضمنا از امکانات و قابلیت های زائد و بلااستفاده که اثری در دقت و کیفیت تغذیه نداره ازجمله ولتاژ بالاتر از ۲۰ ولت نیز حتی المقدور چشم پوشی کردم.
اما ازانجاکه اختلاف ولتاژ ورودی و خروجی تغذیه موجب افزایش حرارت ترانزیستور قدرت میشه و بنابمراتب برای دسترسی به ولتاژ بالا ، ناگزیر به استفاده از رله هستیم تا بصورت پله ای متناسب با ولتاژ خروجی ، ولتاژ ورودی را انتخاب کنیم تا اختلاف ولتاژ و بتبع ان حرارت ترانزیستور کمتر بشه.
لذا به این ترتیب جهت حذف رله و متعلقات ان ، از ولتاژ بالای ۲۰ ولت که برای تعمیرکار و دانشجو غیر قابل استفاده است چشم پوشی کردم و لذا یکی از دلایلی که بر استفاده از ترانس ۱۸ ولتی تاکید کردم همین حذف رله و متعلقات آن بود.
جهت شفافیت موضوع به مثال زیر توجه فرمایید .
فرض کنید اگر بخواهیم تغذیه صفر الی ۳۰ ولت با استفاده از یک رله بسازیم ناگزیر هستیم.
برای انتخاب ولتاژ خروجی صفر الی ۱۵ ولت از ورودی ۱۸ ولت استفاده کنیم.
و برای انتخاب خروجی ۱۵ الی ۳۰ ولت از ولتاژ ورودی ۳۳ ولت
استفاده کنیم تا اختلاف ورودی و خروجی معقول تر و حرارت ترانزیستور قدرت کمتر بشه.
درغیر اینصورت اگر ولتاژ ورودی همیشه ۳۳ ولت باشه و بخواهیم ولتاژ خروجی مثلا 1 ولت انتخاب و استفاده کنیم ، ترانزیستور قدرت ، باید اختلاف ولتاژ ۱ - ۳۳ = ۳۲ ولتی را تحمل کنه
اما با وجود رله اختلاف ۱ - ۱۸ = ۱۷ ولتی را تحمل میکنه.
و هر ولتاژی برای خروجی انتخاب کنیم هیچوقت اختلاف ولتاژ خروجی و ورودی بیشتر از ۱۸ ولت نمیشه.
چرا این اختلاف ولتاژ مهمه؟
چون حرارتی که در ترانزیستور تولید میشه متناسب با اختلاف ولتاژ ضربدر جریان آن است .
لذا به دو دلیل تاکید کردم از ترانسی با ولتاژ نسبتا پایین حدود ۱۸ ولت استفاده بشه تا اولا سلامت اپ امپ تضمین و عمر تغذیه بیشتر بشه .
و ثانیا اختلاف ورودی و خروجی بدون رله هم برای ترانزیستور قابل تحمل باشه.
به این ترتیب برخی از قطعات تغذیه با همین دلیل حذف شد زیرا بسیار بسیار بندرت به ولتاژ بالاتر از ۲۰ ولت نیاز داریم و ضرورتی برای استفاده از رله نداریم.
البته برای مواقع اضطراری که ندرتا به ولتاژ بالاتر از ۲۰ ولت نیاز شدیم کلیدی پیشنهاد کردم که بجای رله انجام وظیفه کنه و از ورودی ۱۸ ولت جدا بشه و به ولتاژ بالاتر از ۱۸ ولت ترانس متصل بشه.
زیرا با توجه به سابقه بسیار طولانی که در فعالیت الکترونیکی دارم ، کاملا مطمئنم ولتاژ بالاتر از ۲۰ ولت و حتی بالاتر از ۱۵ ولت برای تعمیرکار و دانشجو هیچگونه خاصیتی جز افزایش قیمت تغذیه و کاهش طول عمر آن نداره و لذا یکی از مواردی که در این تغذیه منظور کردم ، حذف ولتاژ بالاتر از ۲۰ ولت جهت افزایش طول عمر و حذف برخی از قطعات از جمله رله است
البته این توضیحات را در پست های اول این تاپیک و در خلال تحلیل تغذیه مطرح کردم اما سوال شما عامل شفافیت بیشتر موضوع شد .
سپاس
درود استاد
تاکنون موضع و وظیفه رله در مدار برایم مبهم بود ولی با توضیحات شفاف و ساده آیی که فرمودید متوجه شدم
پس لازمه استفاده رله وجود دو ولتاژ متفاوت (با ورودی مجزا از ترانس) در مدار هست در غیر اینصورت نه دلیلی و لزومی دارد
۱- با عمل رله ولتاژ اول از مدار خارج و ولتاژ دوم جایگزین میشود؟
۲-نوع عملکرد رله بستگی به مقدار ولتاژی دارد که تولید کننده تعیین کرده؟
یا طراح مدار نیز میتواند ولتاژی را جهت عمل رله تعیین کند؟
استاد توی این چند روز سعی کردم تمامی مطالب آموزشی شما را مطالعه کنم و در حال تحقیق هستم
شما تلاش کردید با حداقل قطعات مداری ساده که همه بتوانند مونتاژ کنن حتی افراد مبتدی مثل خودم... منبع تغذیه دقیق و تقریبا نسوزی طراحی کنید
کاش یه چیز مهم را لحاظ میکردید
وآن سطح توقعات است انسان وقتی به مقصودی میرسد تازه یادش میآید این دسر بود و هدف اصلی در پله بعدی میسر میشود و پله های دیگر...
همه خواهان بالا بردن ولتاژ این منبع هستند مثلا تا ۳۰ ولت
اگر بجای ریگلاتور ۳۱۷ و آپ امپ ۷۴۱
ریگلاتور ۷۲۳ رو که تحمل ولتاژ بیشتری (تا ۴۰ ولت) حتی با ترانس ۲۴ ولتی را مد نظر قرار میدادید (البته با وجود رله عالی بود) و استفاده از هیتسینگ مناسب برای ترانزیستور خیلی از سوالات مکرر کاربران عزیز حل شده بود و بار زحمت شما کمتر میشد...درسته یا خیر
سپاس