با عرض سلام خدمت استاد بزرگوار استاد غزال
استاد سوالی درمورد دیود هرزگرد در مدار یک پاور برام پیش اومده قبل از اینکه بخوام وقت گرانبهای جنابعالی رو بگیرم سعی کردم خودم با بررسی منابع موجود در اینترنت به پاسخ برسم ولی موفق نشدم این شد که مزاحم شما شدم
تا اونجایی که من میدونم سلف کلا مخالف تغییرات جریانه و نمیخواد جریان زیاد یا کم بشه اگر جریان مدار وصل یا زیاد شود جوری ولتاژ دو سرش رو تنظیم میکنه که یک جریان عکس جریان افزاینده ایجاد کنه تا جریان به حالت قبل برگرده مانند این تصویر
مشاهده فایلپیوست 173095
حالت دومی که اینجاد میشود این است که جریان مدار کاهنده و یا قطع شود خوب مسلما سلف برای حفظ حالت قبل یک جریان هم سو با جریان مدار القا میکند تا کاهش جریان جبران شود پس ولتاژ دوسر سلف دقیقا هم سو با ولتاژ دو سر منبع خواهد بود (من همیشه فکر میکردم جریان القایی سلف معکوس جریان مداره) مانند این تصویر
مشاهده فایلپیوست 173098
حالا یک مثال اگر فرض کنیم که در یک مدار که شامل یک کلید و سلف است
مشاهده فایلپیوست 173099
چون منبع dc است ابتدا سلف با جریانی معکوس مانع از جریان حداکثری میشود ولی بعد از تخلیه ولتاژ معکوس جریان به مقدار حداکثری میرسد چون قبل از اینکه کلید را بزنیم جریانی در مدار نبوده حالا جریان از صفر در حال افزایش است پس سلف مخالفت میکند البته سلف بعد از تخلیه ولتاژش دیگر با جریان کاری ندارد و جریان به مقدار حداکثر خود میرسد
حالا اگر کلید را قطع کنیم خوب سلف یک ولتاژی القا میکند مانند منبع ،که منجر به ایجاد یک جریان ،دقیقا مثل جریان قبلی مدار است
مشاهده فایلپیوست 173100
که این ولتاژ با توجه به فرمولی که کاری بهش ندارم خیلی زیاد تر از ولتاژ منبع است و باعث ایجاد جرقه یا آرک در پایه های کلید میشود و معمولا به المانهای موجود در مدار مثل آي سی ها آسیب جدی میزند
برای از بین بردن اثر این جریان ها از دیود هرزگرد استفاده میشود باید دیود را جوری در مدار بکار ببریم که این جریانات مضر خنثی شود
مشاهده فایلپیوست 173102
استاد این مواردی بود که من از دیود هرزه گرد میدونستم اینجا بصورت خلاصه گفتم تا شاید بدرد سایر دوستان بخوره
حالا سوالم استاد :من هرچی اومدم که یک مسیر برای از بین بردن این جریان مخرب سلف که میتونه به ترانزیستور Q1 و Q2 آسیب بزنه به نتیجه ای نرسیدم این تصویر
مشاهده فایلپیوست 173103
مربوط به این مدار
https://s16.picofile.com/file/8422497950/ATX_power_supply_schematic.pdf.html
میدونم که دیود های موازی دوسر این دو ترانزیستور برای همین مهم طراحی شدن ولی چجوری این جریان رو با ایجاد یک مدار بسته با دو سر سلف خنثی میکنن
من اومدم برای این قسمت مانند مثال بالا یک باتری رسم کردم
مشاهده فایلپیوست 173106
ولی فکر کنم این که بخوام کلید زنی خیلی سریع این ترانزیستور ها رو با قطع و وصل کردن ساده یک کلید مقایسه کنم خیلی اشتباهه توی مدار بالا سلف فرصت داشته جریان معکوسی که هنگام وصل شدن کلید خلاف جهت جریان مدار تخلیه کنه ولی توی این قطع و وصل شدن های سریع ترانزیستور هنگام روشن شدن ترانزیستور سلف با ایجاد جریان مخالف مانع از افزایش جریان میشود تا میخواد این ولتاژ القایی رو تخلیه کنه ترانزیستور خاموش میشه اونوقت خودمم گیج شدم
استاد ممنون میشم راهنمایی کنید