سلام و درود بر استاد(@غزال) و همراهان گرامی
با وجود پست اول
38 صفحه این تاپیک رو با گریه خوندم تا چیزی رو از دست ندم (در حدود 24ساعت)! چقدرم حرص خوردید (استاد عزال رو میگم بیشتر)!
با تشکر از آموزش و در ادامه موضوع سعی میکنم صورتمسئله و مضمون پیامهایی که ارسال شده و مد نظرمه رو هم بیارم مجبور به بازبینی پستهای قبلی نباشید.
ممنون میشم در تکمیل آموزشهای ارزشمندتون این موارد را هم پاسخ بفرمایید
چون فیدبک منفی گرفتن از جواب افراد سطح بالاتر (یا اونایی که اذیت میکنند!) به خاطر نقص سوال یا اطلاعات برام آزاردهنده است، من یا سوال نمیپرسم یا مشروح میپرسم که حتی در کلاس هم به دلایل مشخص مستعد جواب نگرفتن و باز سرخوردگی میشه!
جوابی که برای سوال اصلی طرح شده شما پیدا کردم اینه :
سوال این بود : راه حفاظت از قطعات به خصوص IC در مقابل تخلیه ناگهانی خازن تایم است بدون اینکه در عملکرد سریع رله مدار تاثیر بگذارد.
#Post80
"بزرگترین ایراد این نقشه که مهمترین عامل
سوختن سریعتر آیسی هست
با برق غیرمجاز که ولتاژ خروجی یکی از آپ امپ های u1 یا u2 صفر ولت میشه دراینصورت
خازن 470 میکرو از طریق D1 , D2 , DX اتصال کوتاه میشه و به شکل بسیار بد و ناگهانی تخلیه میشه که بسیار مضرره چون فشار شدیدی به آپ امپ مربوطه ( U1 یا U2 ) وارد میکنه ( اگه U3 حذف نشه به U3 فشار وارد میشه و
[احتمالا خود U4 و خود خازن تایم]) زیرا درواقع دوسر خازن فوق الذکر که با 20 ولت[!] شارژ شده از طریق آپ امپ مربوطه اتصال کوتاه میشه.
[لینک به پست مربوطه]
خلاصه جوابی که ارائه فرمودید : سری کردن 470R با آند دیود D3 که کارش دشارژ خازن تایم هست جهت تخلیه آرامتر. [که منطقی و ارزان هم هست]
و گفتید اما با اینکار رله دیرتر قطع میشه و جوابی برای جبران تاخیر رله یافت نشد..
جواب : من آخرین نقشه شما رو با راه حل پیشنهادی خودم (افزودن دیود با سیمکشی به رنگ
نارنجی) پیوست میکنم. وقتی حالت قرمز بشه منفی داریم خروجی پس یه انشعاب دیگه میدیم به بیس ترانزیستور و مطمئن میشیم حتما همون لحظه خاموش بشه.
(بعد از مقاومت گذاشتم با U4 دعواشون نشه)
چیزهایی که تو ذهنمه :
اگه خازن شارژ باشه ولتاژ مثبت به این مسیرها هم میره :
آند دیود زرد (که در هر صورت با توجه به خروجی بالای U4 اون روشن نمیشه.
U3 حذف شده پس میرسه به خروجی U1,U2 (پایه 8,14) ! ولتاژ بیشتر از حالت Normal که + از طریق 1K تامین میشه.
سوال1 : حضور این ولتاژ مثبت معکوس با کمی افت روی خروجی op-amp با امپدانس پایین تحمل میشه؟ تا چقدر؟
سوال 2: ولتاژ منبع و IC (32V) و رله(12-20V!) روی 20 ولت فیکس شده توسط زینر D26 ؟ چرا کمتر نه ؟ (ولتاژ خازن صافی که لابد از ولتاژ زینر بیشتر بهتر؟ در بردهایی که زینر تثبیت ورودی نمیزارن خازن 25V گذاشتن)
و توان زینر 20V ورودی رو چطور باید محاسبه کرد؟ (چند ولت افت میکنه و چطور جریان مصرفی مدار رو محاسبه و از کل جریان قابل دریافت کسر کنیم و باقی مانده میافته روی دیود؟)
مگه رله چقدر مصرف جریانشه و حالا به جای رله 12 باید رله 20 گذاشته بشه؟
اینا رو برای این هم پرسیدم که میخوام با طراحی جدید مقدار مقاومتها رو محاسبه کنم.
سوال3: زینر 8.2 اضافی (که برای پله پله کم شدن ولتاژ) حذف شد و رفرنس ولتاژ مستقیما توسط 470R,DZ5V4 کنترل شد با دلیل کم بودن جریان راهاندازی درسته؟ یعنی علاوه این تقسیم ولتاژ و دو تقسیم ولتاژ زیرمجموعه موجود در ورودیهای op-amp تلفات توان زیادی ندارند؟
3.1: اگه مصرف مدار پایینه در حالت عادی حالتی نزدیک به بی باری (بیمشتری!) روی دو سر خازن صافی وجود داره، برای محافظت از
انباشت بار (OverCharge) و تخریبش چکار میشه کرد؟
سوال 4: مقاومت موازی با خازن نمونه گیر 150K انتخاب شده. محاسبه خاصی داره (فرمول زمان دشارژ RC موازی؟) یا همین حدودا بزاریم بره؟
سوال 5: مقاومت 100~220 سری با خازن ورودی تغذیه جهت کاهش تاثیر جریان هجومی در لحظه اتصال ورودی به پیک ولتاژ :
همین مقاومت محدود کننده کوچک که معمولا زیر 100 میزارن (توانش چقدر؟) که هم مناسب کاهش جریان هجومی هم باشه هم تلفات زیادی نداشته باشه رو چطور باید محاسبه کرد؟
توی برخی بردهای بازاری نیست (قبل خازن یا اون سر ورودی پل رکتیفایر (فرضا نول) کجا بهتره گذاشته بشه؟ )
اگه لزوم به محدودسازی کل ورودی هجومی (311V) به جریان خاصی مثلا 0.5آمپر هست، مقدار این مقاومت چندصد اهم میشه که! (چی رو باید مبنا قرار بدیم (بهترین حالت محاسبه؟) و پارامترها چی هستن؟ سخت شد)
این مقاومت در حالت عادی چه تاثیری روی تغذیه مدار داره ؟
دلیلی غیر فنی داره که بساز بفروشها این مقاومت رو حذف میکنند؟ (مدار آسیب پذیر میشه)
چرا از المانی مانند VDR,NTC استفاده نمیشه روی ورودی و خروجی ؟ (محدودیتهایی در ذهنم متصورم)
سوال 6: نمونهگیری از خروجی تمام موج پل دیود به جای نیم موج و با ایزوله سازی خازنهای جبرانساز توسط دیود، انجام نشده (صرف نظر از دو قطعه افزودنی) ، با توجه به مصرف کم نمونهگیر ، دلیل اینکار چیه؟ (بله فرمودید : "مداری پیچیده و شامل آی سی خواهد بود و بسیار آسیب پذیره" جانیافتاده که شاید نیاز بود مقدار مقاومتها بالابرده بشه ولی چه نیاز به IC هست و چه آسیبی داره؟)
جریان مصرفی مدار نمونهگیر چقدره و توان مقاومت ابتدایی آن؟ (چون در یک برد دیگر(که اتفاقا زینر تزئینی 8V2 هم داشت)، نمونهگیر همین شکل بود ولی دو تا 100K به جای 220K سری کرده بود)
سوال7: اینگونه مدارها امکان محافظت بلادرنگ از ولتاژ بالای خیلی غیر مجاز ندارد و محافظت از دوفاز شدن هم ندارند! (چکیده مطالبی که از این موضوع خواندم و مثال برای حفاظت از بارهای نامشابه با کمپرسور مثلا یخچال و تزئینی در عملکرد برای مدارهای حساس الکترونیکی)
آخر سوال5 هم اشاره ای به این موضوع کردم برای اضافه کردن قطعات واکنش سریع به ورودی و کنتاکتهای رله و حداقل یک فیوز تندکار)
این سوال 7 خیلی اهمیت داره که برای حفاظت از تجهیزات حساس مثل HDVR,Computer,split,air-conditioner,... باید چه تمهیداتی اندیشید؟ (شاید بخواهید بگید Stabilizer,UPS ، مورد واقعا کارامد دیگه ای نیست با هزینهکمتر؟)
سایر :
قصد دارم از op-amp جدا مانده به عنوان مولتیویبراتور استفاده کنم.
مقایسهگر U4 بر مبنای 5.4V است و با رسیدن خازن به این سطح به اشباه+ میرود. قصد دارم سطح مقایسه رو بالاتر ببرم با تقسیم ولتاژ جدا و مقدار خازن تایم رو هم کم کنم..
اگه قصد محو U4 هم باشه خازن تایم رو با مقاومت وصل میکنیم بیس دیود D3 همینطور و تا زمان شارژ تایم LED زرد روشنه بعد اون سبز میشه (نمیدونم چقدر ثبات داره و مجبور نباشم بیکارش نمیکنم ضمن اینکه برای محافظت ترانزیستور و افزایش تایم هم تغییر لازمه)
تصاویر :