باسلام خدمت استاد غزال
چون میترسیدم جوابم رو در پست معماهای آموزشی گم کنم اینجا پرسیدم
بابت این قسمت از حرف شما سوالی داشتم و اون اینکه چطوری مقدار خازن ومقاومت رو میشه محاسبه کرد و آیا نورشون هم زیادتر میشه یا فقط عمروشون افزایش پیدا میکنه؟
چون من با این ریسه های نواری زیاد کار میکنم ویکی از مشکلات من سوختنشون هست
ممنون
درود
نیاز شما دلیل خوبی برای بی توجهی و بی احترامی به مقررات نیست ، اما ازآنجاکه سوال شما تا حدودی مرتبط با این تاپیکه ، اینجا پاسخ میدم.
ازآنجاکه استفاده از ترانزیستور برای تثبیت ولتاژ لامپ های شلنگی مقرون بصرفه نیست لذا از مقاومت و خازن استفاده میکنیم اما نه با مقادیری که در تغذیه این لامپ ها فروخته میشه که گند صرفه جویی رو درآورده و منجر به صدمه بسیار زودرس لامپ ها میشه
اگه با دقت ، مطالب رو مطالعه میفرمودی متوجه میشدی که ولتاژ dc ناصاف عامل کاهش نور و صدمه زود رس لامپ هاست چرا ؟
با غلو فرض کنید یک لامپ led که 6 ولتی هست به ولتاژ dc. متصل شده که ماکزیمم ولتاژ ۱۰ ولته اما در هر سیکل بصورت سوزنی یکلحظه بسیار کوتاه ۱۰ ولت میده و بقیه سیکل خاموشه .
دراینصورت درحالیکه ولتاژ غیرمجاز و بیش از حد موجب صدمه زودرس لامپ میشه ، اما با این وجود هم نور بسیار ضعیفی داره چون در اغلب لحظات یک سیکل ولتاژی به لامپ نمیرسه .
ولتاژ بسیار ناصاف متغیر همینطور عمل میکنه.
بنابرین باوجودیکه ولتاژ غیرمجاز و بالایی به لامپ دادیم اما کورسو میزنه و بسرعت هم میسوزه.
اما اگه dc قابل قبول و مطلوبی داشته باشیم و کمی کمتر از ۶ ولت هم به لامپ متصل کنیم دراینصورت بشدت پرنور میشه و هیچوقت هم نمیسوزه.
اما از چه مقاومت و خازنی استفاده کنیم ؟
برای انتخاب خازن و مقاومت ، استفاده از فرمول های پیچیده ، ساده ترین روش نیست بویژه که مشخصه هایی برای محاسبه علمی نیاز داریم که معمولا بسهولت در دسترس قرار نمیگیره و از طرفی روش های تجربی بسیار مطمئن تر از محاسبات علمی است .
و یکی از راه ها اینه که
اولا حتی المقدور ظرفیت خازن هرچقدر بزرگتر باشه بهتره و باید بدونیم که هر چقدر جریان بیشتری بکشیم و تعداد لامپ ها بیشتر باشه باید از خازن بزرگتری استفاده کنیم که بتونه انرژی را تا ولتاژ ماکزیمم نیم سیکل بعد ذخیره و تامین کنه اما چه ظرفیتی مناسبه ؟
پس از انتخاب تقریبی خازن ،( متناسب با تعداد لامپ ها ) نور لامپ ها را با بزرگترین مقاومت سری که نور ضعیفی تولید بشه تست کن و بتدریج مقدار مقاومت را کم کن تا شدت نور لامپ ها تقریبا نصف نور نرمال باشه .
حالا لامپ ها رو خاموش کن و ولتاژ خازن را اندازه گیری کن
سپس لامپ ها را متصل و روشن کن و مجددا ولتاژ خازن را تست کن .
اگه ولتاژ اول که ولتاژ بی باری است تفاوت بسیار زیادی با ولتاژ دومی که ولتاژ بارداری است نداشت دراینصورت ظرفیت خازن مناسبه .
و اگه تفاوت زیادی داشت باید ظرفیت خازن را اضافه کنی تا تفاوت ولتاژ بی باری و بارداری زیاد نباشه .
حالا بتدریج مقاومت سری را کمتر و کمتر کن تا نور لامپ ها نزدیک به نرمال بشه .( کمتر از نرمال)
حالا مجددا ولتاژ بی باری و بارداری خازن را مقایسه کن و تا زمانیکه تفاوت زیادی نداشته باشن باید ظرفیت خازن را بیشتر و بیشتر کنی .
نهایتا بهترین مقاومت و خازن زمانی است که شدت نور لامپ ها نزدیک به نرمال ( اندکی کمتر از نرمال ) باشه و تفاوت ولتاژ بی باری و بارداری هم زیاد نباشه.
دراینصورت هم نور و هم عمر لامپ ها بیشتر میشه.
ضمنا هرچقدر ظرفیت و یا تعداد خازن ها بیشتر باشه هیچگونه اشکالی نداره و بهتره ، حتی اگه تمام خازن های دنیا را با هم موازی و استفاده کنی ، نه تنها ضرری نداره بلکه نور و عمر لامپ ها اضافه میشه.
ولی مراقب باش نور لامپ ها بیشتر از نرمال و حتی نرمال نباشه و دراینصورت مقاومت سری را بزرگتر کن که نور اندکی کمتر از نرمال بشه.
روش ۲
اگر اسیلوسکوپ داشته باشی کار خیلی ساده تره و کافیه زمان روشن شدن لامپ ها ولتاژ خازن را ببینی که تغییرات ولتاژ زیاد نباشه ، مثلا اگه از ۲۹۰ ولت تا ۲۷۰ ولت تغییر کنه بسیار عالی است و اگه از ۲۹۰ تا ۲۸۰ ولت تغییر کنه بسیار عالیتر است.
و اگر از RC برای تثبیت بهتر ولتاژ استفاده کنی یعنی از خازن دوم و مقاومت بین آنها استفاده کنی تغییرات خازن دوم ملاک است .
جایگزین اسیلوسکوپ
با دیود هم میتونی ولتاژ ماکزیمم و مینیمم را ببینی و اختلاف را بدست بیاری که اگرچه قبلا این روش را تقدیم کردم اما بصورت سوال مطرح میکنم.
چطور میتونیم بدون اسیلوسکوپ بفهمیم تغییرات یک ولتاژ متغیر چند ولته ؟
یعنی ولتاژ از چند ولت تا چند ولت تغییر میکنه ؟
سپاس