[hide]
بررسی تخصصی تستر قطعات الکترونیکی LCR-T4
اگر تازه شروع به کار با الکترونیک کرده اید و در شناخت قطعات الکترونیکی به مشکل برخورده اید، و یا یک الکترونیک کار حرفه ای هستید اما در شناخت برخی از قطعات الکترونیکی به دلیل تشابه زیاد آنها با یکدیگر دچار مشکل شده اید، یا قطعه ای دارید که شماره های نوشته شده برروی آن به هر دلیلی از بین رفته است و میخواهید نام و مشخصات آن قطعه را پیدا کنید، این مقاله را دنبال کنید.
تستر قطعات الکترونیکی که در ادامه می خواهیم نحوه کارکرد آن را بررسی کنیم، بر اساس برد اصلی آردوینو طراحی شده است. طراحی مدار بسیار ساده و یادگیری کارکرد دستگاه بسیار ساده و سریع می باشد. این تستر دارای یک نمایشگر سیاه و سفید، یک زیف سوکت و یک کلید بوده که با فشردن کلید، دستگاه روشن و قطعه قرار گرفته بر روی زیف سوکت را تست می کند.
در لحظه اول که باتری را به دستگاه وصل می کنید این صفحه نمایش داده می شود.
زیف سوکت دارای 3 پایه اصلی بوده که با شماره های 1،2و3 مشخص شده است. بقیه پایه ها به پایه یک متصل هستند و در صورتی که قطعه شما فاصله پایه هایش بیشتر باشد می توانید در حالت های مختلف قطعه خود را بر روی زیف سوکت قرار داده و تست کنید. همچنین در کنار زیف سوکت قسمتی برای تست قطعات SMD نیز در نظر گرفته شده است.
با هم به تشریح عملکرد تستر قطعات الکترونیکی می پردازیم :
تست مقاومت
بسیار از اشخاصی که شروع به یادگیری الکترونیک کرده اند اغلب با خواندن مقدار مقاومتها مشکل دارند. انبوهی از رنگها با استاندارد خاصی در کنار هم قرار گرفته اند و شما بعنوان کسی که تازه شروع به یادگیری الکترونیک نموده اید میبایست این فرمولاسیون را یاد بگیرید تا بتوانید تشخیص دهید مقاومتی که قصد دارید با آن کار کنید چند اهم است. نکته مهم این است که حتی با دانستن رنگ های مقاومت، عددی که از روی قطعه خوانده می شود، بصورت ایده آل بوده و مقدار دقیق مقاومت نیست! توسط این دستگاه می توانید مقدار دقیق مقاومت را مشخص کنید.
مقاومت مورد نظر خود را بین پایه های 1 و 3 قرار دهید.
حال با فشردن دکمه K موجود بر روی دستگاه مانیتور روشن شده و شروع به محاسبه مقاومت مورد نظر میکند.
و شما میتوانید طبق تصویر زیر میزان واقعی مقاومت موجود برروی دستگاه را قرائت نمایید.
تست خازن این دستگاه رنج وسیعی از خازن ها را پشتیبانی کند. تمامی خازن های که امکان قرار دادن آنها بر روی زیف سوکت میسر می باشد، قابل اندازه گیری می باشند. در خازن های الکترولیتی نیازی به جهت پلاریته خازن نبوده و در هر صورت خازن اندازه گیری می شود.
در ابتدا یک خازن الکترولیتی را در زیف سوکت قرار می دهیم. جهت قرار گیری خازن مهم نمی باشد اما برای اندازه گیری دقیق خازن از خالی بودن ظرفیت خازن مطمئن شوید، برای این کار می توانید پایه های خازن را اتصال کوتاه نمایید.
اهرم زیف سوکت را بخوابانید تا قطعه در جای خود محکم شود.
حال با فشردن دکمه K موجود بر روی دستگاه مانیتور روشن شده و شروع به محاسبه خازن مورد نظر میکند
و شما میتوانید طبق تصویر زیر میزان واقعی خازن موجود برروی دستگاه را قرائت نمایید.
همانطور که شماهده می کنید خازن اندازه یگری دقیق شده و مقدار واقعی و پارامترهای مورد نیاز نمایش داده می شود.
معنای پارامتر ESR که در تست خازن مشاهده میکنید:
خازن ها و سلف هایی که در مدارهای الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرند اجزاء ایده عالی شامل تنها یک ظرفیت مشخص سلفی و خازنی نیستند و در واقعیت هرکدام یک مقدار مقاومت سری با خود دارند که به آن ESR و یا Equivalent Series Resistance گفته می شود. برای مثال این مقدار مقاومت سری معادل در یک خازن الکترولیت 100 میکروفاراد می تواند چیزی در حدود نیم تا یک اهم باشد که با ظرفیت خازنی آن بصورت سری در مدار وجود دارد.
افت ولتاژ اولیه خازن هنگام شارژ را Vloos می گویند.
در تستی مشابه یک خازن عدسی را بر روی زیف قرار داده و اندازه یگری می کنیم.
تست دیود: دیود مورد نظر خود را بین پایه های 1 و 3 قرار دهید ( جهت قرار گیری دیود مهم نمی باشد)
اهرم زیف سوکت را بخوابانید تا قطعه در جای خود محکم شود.
حال با فشردن دکمه K موجود بر روی دستگاه روشن شده و شروع به محاسبه ویژگیهای دیود مورد نظر میکند.
شما میتوانید طبق تصویر زیر پارامترهای دیود موجود برروی دستگاه را قرائت نمایید.
Vf : از لحاظ الکتریکی یک دیود هنگامی جریان را از خود عبور می دهد که شما با برقرار کردن ولتاژ در جهت درست (+ به آند و – به کاتد) آنرا آماده کار کنید. مقدار ولتاژی که باعث میشود تا دیود شروع به هدایت جریان الکتریکی نماید ولتاژ آستانه یا forward voltage نامیده میشود
C : ظرفیت خازنی دیود می باشد.
تست ترانزیستور: ترانزیستور مورد نظر خود را بین پایه های 1 ، 2 و 3 قرار دهید ( جهت قرار گیری ترانزیستور مهم نمی باشد)
اهرم زیف سوکت را بخوابانید تا قطعه در جای خود محکم شود.
حال با فشردن دکمه K موجود بر روی دستگاه مانیتور روشن شده و شروع به محاسبه ویژگیهای ترانزیستور مورد نظر میکند.
و شما میتوانید طبق تصویر زیر پارامترهای ترانزیستور موجود برروی دستگاه را قرائت نمایید.
Vf : از لحاظ الکتریکی یک دیود هنگامی جریان را از خود عبور می دهد که شما با برقرار کردن ولتاژ در جهت درست (+ به آند و – به کاتد) آنرا آماده کار کنید. مقدار ولتاژی که باعث میشود تا دیود شروع به هدایت جریان الکتریکی نماید ولتاژ آستانه یا forward voltage نامیده میشود
Hfe : یا بتای ترانزیستور، بهره جریان ترانزیستور یا نسبت جریان کلکتور به جریان بیس ترانزیستور است. در ادامه چند ترانزیستور مختلف تست می شوند تا نتایج مختلف را مشاهده کنید.
همانطور که مشاهده می کنید نحوه کار با این دستگاه بسیار ساده بوده و علارقم سادگی بسیار پرکاربرد می باشد. میزان مصرف دستگاه بسیار پایین و در حدی است که با یک باتری 9 ولت کتابی تا چندین هزار تست و اندازه گیری را می توان انجام داد.
[/hide]