آی پی امداد
abtahi

آموزشی: تاپیک تحلیل و بررسی منبع تغذیه تابلوهای روان به همت استاد غزال

mehdifull

مدیر بخش تعمیر پخش های ماشین و ستاپ باکس
مدیر تالار
2007-10-28
3,353
50,625
شوش شهر دانیال نبی (ع)
با سلام و کسب اجازه از محضر استاد عزیزم جناب غزال
آقا حمید اگر همه تغذیه ها را با هم موازی کنید باید این نکته را هم در نظر بگیرید که در صورتی که خروجی یک تغذیه و یا یک ماژول شارت شد باقی تغذیه ها در معرض خطر سوختگی قرار میگیرند

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,114
درود

اخیرا از روش جدیدی در تغذیه استفاده شده که موجب کاهش قابل توجه حجم و افزایش کیفیت ولتاژ شده
البته در خصوص این روش و حتی در دیتاشیت آی سی مربوطه اطلاعات موثری منتشر نشده ولی اگه نمونه ای پیدا کنم که نقشه آن منتشر شده باشه عملکردش مشخص میشه که تابحال پیدا نکردم

ولی قبل از دستیابی به عملکرد و تحلیلش ازآنجاکه بنظر میرسه برای تابلو خیلی بهتر از تغذیه مورد اشاره تاپیکه لذا اگه بخوای میتونی تهیه کنی و با تغییراتی تست کنی قیمتش هم خوبه حدود 50 تومنه
ضمنا 19.5 ولت حدود 7.5 آمپره و متعلق به تلویزیونه که با تغییر بسیار ناچیز مقاومت در ولتاژ 5 ولت براحتی 10 آمپر را بدون تعویض قطعات مهمی میده و با توجه به اطلاعات ناچیزی که بدست آوردم با 10 آمپر 5 ولت بنظر میرسه هرگز نسوزه.

سپاس

پیوست‌ها

• 88 کیلوبایت بازدیدها: 248
آخرین ویرایش:

saraghaz

کاربر vip
کاربر
2014-01-29
149
371
درود

4 مقاومت 150 کیلو با لوکیشن R8 , R9 , R14 , R15 در برد شما هست اهم هر 4 مقاومت را روی مدار از دو طرف تست کن ( نیاز به خارج کردن نیست ) باید همگی در شرایط مساوی باشند اگر یکی از آنها دارای اهم بیشتری است و یا بیشتر از 150 کیلو است فقط همان سوخته و عوضش کن .

مثلا اگه یکی از آنها از یکطرف 120 کیلو و از طرف دیگه 100 کیلو است
و دیگری هم همینطوره
ولی سومی مثلا از هر دو طرف 150 کیلو
و چهارمی از یکطرف 150 کیلو و از طرف دیگه 170 کیلو است
دراینصورت فقط چهارمی سوخته و عوض کن

و دوباره تست کن که در شرایط مساوی باشند
و نتیجه را اعلام کن و بگو آیا حالا در شرایط مساوی هستند ؟
ضمنا آیا هیچ ولتاژ ناچیزی هم در خروجی نداری؟

سپاس
با سلام خدمت استاد غزال
استاد با توجه به عدم تجربه کافی در تعمیرات همیشه فکر می کردم درصد خرابی مقاومت های با اهم بالا کم است و به همین دلیل کمتر به تست کردن آنها توجه می کردم.لذا می خواستم بدونم
آیا میشه عنوان کرد که در چه قسمتهای از یک مدار این مقاومت ها بیشتر می سوزندیا نه؟
آیا این سوختگی طبق آنچه که در این منبع تغذیه گفتید به صورت تغییر مقدار اهم مقاومت صورت میگیره؟
اینکه فرمودید از دو طرف مقاومت را تست کن در همه ی بردها باید اجرا بشه یا فقط در این دستگاه با توجه به نقشه آن این تست را عنوان کردید؟

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,114
با سلام خدمت استاد غزال
استاد با توجه به عدم تجربه کافی در تعمیرات همیشه فکر می کردم درصد خرابی مقاومت های با اهم بالا کم است و به همین دلیل کمتر به تست کردن آنها توجه می کردم.لذا می خواستم بدونم
آیا میشه عنوان کرد که در چه قسمتهای از یک مدار این مقاومت ها بیشتر می سوزندیا نه؟
آیا این سوختگی طبق آنچه که در این منبع تغذیه گفتید به صورت تغییر مقدار اهم مقاومت صورت میگیره؟
اینکه فرمودید از دو طرف مقاومت را تست کن در همه ی بردها باید اجرا بشه یا فقط در این دستگاه با توجه به نقشه آن این تست را عنوان کردید؟

درود

قطع نظر از عوامل خارجی از جمله رطوبت و فشار و ضربه که موجب خرابی قطعه میشه
در شرایط عادی که دستگاهی خراب شده برای جستجو در مقاومت ها باید صرفا مقاومت هایی که تحت فشار حرارت یا جهش ولتاژ بالا هستند مورد تست قرار بگیرند و مثلا مقاومت 10 کیلو که با ولتاژ 3 ولت سر و کار داره هرگز نمیسوزه و جز با عوامل خارجی خراب نمیشه و لذا تست این مقاومت یا مقاومت هایی با اهم بالاتر که با ولتاژ پایین سر و کار دارن تست بیهوده و بی ثمره

لذا اگه توصیه کردم مقاو.مت 100 کیلو یا 200 کیلو تست بشه به این دلیله که این مقاومت ها مطابق نقشه با ولتاژبالایی در تماسند و از هر دو جهت ( حرارت و جهش ولتاژ ) تحت فشار هستند.

همین قاعده درخصوص خازن ها هم صادقه
مثلا محاله خازن عدسی 50 ولتی در رادیو جیبی بسوزه و لذا با تست اینگونه خازن ها در چنین مداراتی فقط وقت خود را تلف کرده ایم.
متشابها اگه دنده اتومبیلی عوض نمیشه هرگز مکانیک ناشی هم دسته آهنی دنده را بررسی نمیکنه که کج نشده باشه .

بنابرین بررسی اعضا و قطعاتی که تحت فشار بیشتری هستند متناسب با فشار ، بترتیب در اولویت تست قرار میگیرند
و اعضا و قطعاتی که تحت فشار نیستند از هر گونه تست و بررسی معاف هستند.
فلذا
برای بررسی قطعات ، موقعیت آنها مهم و تعیین کننده است نه مشخصات و اندازه و قدرت و ...

سپاس

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,114
با سلام خدمت استاد غزال

درود

پاسخ سوالی که با رنگ قرمز مشخص کردم فراموشم شده بود که بشرح زیر است

برای تست مقاومت ها داخل مدار
باید بدانیم که هر قطعه از جمله مقاومت ها داخل مدار با مجموعه ای از قطعات موازی شده و لذا اگر اهم متر را به دو سر مقاومت داخل مدار متصل کنید مقاومت معادلی را می بینه که این مقاومت با مجموعه ای موازی شده و قطعا اهم مقاومت معادل کوچکتر از مقاومت مورد تست است
به این ترتیب اگه مجموعه قطعاتی که باهاش موازی شده خیلی بزرگ باشه دراینصورت گویی آن مقاومت را خارج از مدار تست میکنید اما دو مورد زیر مانع ارزیابی دقیق میشه

1- بدون نقشه و بدون احتساب تقریبی مقاومت معادل نمیدونیم مقاومت مجموعه موازی چقدره
البته این ایراد و مانع با دسترسی به نقشه و یا با بررسی اجمالی قطعات متصل به آن مقاومت ، قابل ترفیع و قابل محاسبه است
مثلا اگر یک پایه مقاومتی فقط با یک خازن عدسی سری شده باشه دراینصورت اهم تمام قطعاتی که با این مقاومت موازی شده بینهایت است ( البته برای اندازه گیری اهم قطعات مقدار مقاومت از نظر dc مهمه که اهم خازن ها بینهایته ) بنابرین تست این مقاومت (سری با خازن ) داخل مدار و خارج از مدار تفاوتی نداره

2- نمیدونیم قطعات مجموعه موازی سالمند یا خراب
لذا محاسبه تقریبی مقاومت معادل در صورتی مفیده که از صحت و سلامت قطعات مجموعه موازی مطمئن باشیم که مقدور نیست چون نمیدونیم بقیه قطعات سالمند یا نه .
مثلا اگه خازن عدسی سری در مثال فوق شورت شده باشه یا نشتی داشته باشه همه محاسبات و پیش بینی های ما را مردود میکنه.

بنابرین باید به طرق و تمهیداتی ، احتمال صحت تست را تقویت کنیم
و لذا ازآنجاکه برخی از قطعاتی که در مجموعه موازی با مقاومت هستند نیمه هادی هستند و در برابر جریان معگوس مقاومت متفاوتی دارند بنابرین باید مقاومت ها را داخل مدار از دو طرف تست کنید تا احتمال کشف عیب تقویت بشه.

به این ترتیب اگر اهم متر حداقل در یکی از دو حالت ، اهم بیشتر از اهم مقاومت مورد نظر نشون بده دراینصورت اون مقاومت بدون تردید سوخته
مثلا اگه مقاومت 1 کیلو داخل مدار از یکطرف 50 اهم و از طرف دیگه 2 کیلو باشه دراینصورت این مقاومت ا کیلو حتما حتما سوخته
اما اگه در هر دو حالت اهمش کوچکتر از اهم اون مقاومت بود دراینصورت بدون ارزیابی نقشه نمیدونیم این مقاومت سالمه یا سوخته
ولی با بررسی نقشه یا قطعات مجموعه موازی قابل ارزیابی و قابل نتیجه گیری دقیق است .

به همین دلیله که قواعد تعمیر در چند جمله خلاصه نمیشه و میزان توانایی و سرعت و دقت تعمیرکار قویا وابسته به اطلاعات علمی و تجربه است .
و لذا اگه دستگاهی که فقط یک قطعه معیوب داره توسط تعمیرکار ایده آل تعمیر بشه در اندک زمانی فقط با تعویض همان قطعه معیوب تعمیر میشه ولی تعمیرکار مبتدی ممکنه پس از چند روز و پس از تعویض و تست شانسی قطعات موفق به کشف عیب بشه و چه بسا ممکنه هرگز موفق نشه .

سپاس

آخرین ویرایش:

ahpa63

کاربر
2012-11-06
139
392
با سلام و خسته نباشی
یک منبع تغذیه 12ولت و 10 آمپر داریم (تقریبا مانند نقشه تایپیک) که خروجی ان نرمال نیست بین 7 الی 10.5 ولت و یک صدای ویز ویز تقریبا بلند از ترانس سویچینگ به گوش میرسد
تستهای انجام شده :
1- ترانزیستورهای قدرت 13007با توجه به راهنمایی تایپیگ تست شدند هر دو سالم هستند
2- ولتاژ خازنهای بزرگ 220 میکرو و 250 ولت هر دو تقریبا 150 ولت میباشند
3- خازن vcc به مقدار 100 میکرو و 35 ولت نیز تعویض شد
با توجه به راهنمایی های ارزنده استاد غزال ایا باید تمام خازنهای صافی خروجی را تعویض کنیم

استاد غزال عزیز اگر ممکن است برای رفع عیب مساعدت نموده و راهنمایی فرمایید.

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,114
با سلام و خسته نباشی
یک منبع تغذیه 12ولت و 10 آمپر داریم (تقریبا مانند نقشه تایپیک) که خروجی ان نرمال نیست بین 7 الی 10.5 ولت و یک صدای ویز ویز تقریبا بلند از ترانس سویچینگ به گوش میرسد
تستهای انجام شده :
1- ترانزیستورهای قدرت 13007با توجه به راهنمایی تایپیگ تست شدند هر دو سالم هستند
2- ولتاژ خازنهای بزرگ 220 میکرو و 250 ولت هر دو تقریبا 150 ولت میباشند
3- خازن vcc به مقدار 100 میکرو و 35 ولت نیز تعویض شد
با توجه به راهنمایی های ارزنده استاد غزال ایا باید تمام خازنهای صافی خروجی را تعویض کنیم

استاد غزال عزیز اگر ممکن است برای رفع عیب مساعدت نموده و راهنمایی فرمایید.

درود

ولتاژ vcc چند ولته؟

سپاس

ahpa63

کاربر
2012-11-06
139
392
با سلام خدمت عزیزان و سپاس از استاد غزال بابت توجهاتشان
استاد ولتاژ vcc روی ایسی tl949 حدود 7تا 8 ولت است که به نظرم کم است چون من در یک تغذیه سالم این ولتاژ را گرفتم درحدود 18ولت بود

آخرین ویرایش:

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,114
با سلام خدمت عزیزان و سپاس از استاد غزال بابت توجهاتشان
استاد ولتاژ vcc روی ایسی tl949 حدود 7تا 8 ولت است که به نظرم کم است چون من در یک تغذیه سالم این ولتاژ را گرفتم درحدود 18ولت بود

درود
vcc پایینه و با این ولتاژ نمیتونه راه اندازی کنه
با آداپتور ولتاژ حدود ۱۲ ولت به vcc متصل کن اگه راه نیافتاد مقاومت دوسر خروجی تغذیه را بدقت اعلام کن از دو طرف.
ولی اگه راه افتاد دو خازن کوچیک الکترولیتی ۵۰ ولتی (احتمالا۴.۷ میکرو) که به ترانس کوچیک متصله را عوض کن.
سپاس

آخرین ویرایش:

ahpa63

کاربر
2012-11-06
139
392
با سلام وتشکر
استاد اگه منظور شما از وصل 12 ولت خارجی وصل کردن مثبت و منفی یک 12 ولت خارجی به پایه 12 و 7 ایسی است من اینکار را انجام دادم اما ولتاژ خروجی از 7ولت به 2.5 ولت کاهش یافت و تغذیه راه نیافتاد

استاد من اهم دو سر ولتاژ مثبت و منفی خروجی را درحالی که تغذیه خاموش است اندازه گرفتم از یک طرف در حدود 4 اهم و از طرف دیگر حدود 200 اهم بود

بالا