- 2012-03-18
- 10,107
- 80,073
.
درود
مقدمه
مسئولیت صحت نقشه پیوست ، متوجه یکی از علاقمندان است که با کپی برداری از نمونه ای ، در تاپیک تحلیل سوئیچینگ ارائه و درخواست تحلیل آنرا مطرح فرمودند .
دیودهای D7 , D8 , D9 , D10 و خازن C5 وظیفه یکسوسازی برق شهر را بعهده دارند و با ولتاژ مستقیم ۳۱۰ ولت انرژی نوسانساز و سیستم را تامین میکند.
این ولتاژ با اولیه ترانس و کلکتور امیتر ترانزیستور Q1 ، همگی باهم سری شده اند و دقیقا با همان شیوه ای که در پست های اولیه تاپیک زیر ( تحلیل سوئیچینگ ) تشریح کردم انجام وظیفه میکنه.
https://www.irantk.ir/threads/54626-دیگه-ساده-تر-از-این-نمیشه-(-تحلیل-سوئیچینگ-)
با این تفاوت که اونجا کلید سورس درین داخل آی سی ، بصورت اتوماتیک قطع و وصل میکرد اما اینجا کلکتور امیتر Q1 باید بعنوان کلیدی قطع و وصل کنه تا ولتاژ ۳۱۰ ولت بصورت اتوماتیک و مداوم به ترانس متصل و قطع بشه .
برای قطع و وصل اتوماتیک کلکتور امیتر باید بیس Q1 را بصورت مداوم تحریک و فعال و سپس غیرفعال کنیم ، اما چگونه ؟
ابتدا بایاس ترانزیستور را با مقاومت های R1 , R4 , R2 , R6 بنحوی تامین میکنیم که ترانزیستور در آستانه هدایت باشه چرا؟
چون درسته که بیس ترانزیستورها با جریان و ولتاژ بسیار ناچیزی تحریک میشه اما نه با ولتاژ ۱ ،. ولت یا ۲ ،. ولت زیرا تا حدود ۴ ،. ولت هیچ کاری انجام نمیده و لذا تا مقداری که صرف آماده سازی بیس میشه که در آستانه هدایت قرار بگیره از ولتاژ تغذیه تامین میکنیم تا بی جهت انرژی پالسی که باید برای بیس فراهم کنیم بمنظور آماده سازی بیس تلف نشه .
برای لمس این ضرورت
فرض کنید دریچه ای مشابه بیس برای کنترل جریان آب در یک جوی آب نصب کردیم .
بنابرین دریچه دارای وزنی هست که تکان دادن ناچیز آن نیاز به ۱ نیوتن نیرو داره و برای اینکه آنرا تا انتها بالا بکشید به ۲ نیوتن نیرو نیاز داریم .
حالا اگه با یک اهرم الاکلنگی شبیه ترازو درست کنیم بطوریکه دریچه را با طناب به یک کپه ترازو متصل کنیم و دقیقا معادل وزن دریچه ، وزنه ای در کپه دیگر ترازو بگذاریم در اینصورت نیروی ۱ نیوتن به دریچه بسمت بالا وارد میکنه و در اینصورت درسته که دریچه بالا نمیره اما تقریبا بصورت معلق میشه .
حالا اگه یک پشه هم روی کپه دیگر ترازو بشینه دریچه اندکی بالا میره و به این ترتیب دریچه با کوچکترین نیرویی حرکت میکنه و لذا اگه از یک بچه بخواهیم دریچه بسیار سنگین را بالا بکشه براحتی قادر به این کار هست .
این نیرویی که صرف آماده سازی دریچه میشه تا در آستانه حرکت قرار بگیره بایاسینگ میگویند تا ضعیف ترین پالس ها هم قادر به تحریک دریچه باشند و انرژی پالس برای آماده سازی ترانزیستور تلف نشه.
به این ترتیب با تامین بایاسینگ مناسب که از طریق ۴ مقاومت تهیه میشه ، بیس با کوچکترین و ضعیف ترین پالس هم میتونه تحریک بشه .
اما نکته ای که در این بخش قابل تامل است تعداد مقاومت هاست که دلیل آنرا طی سوال زیر ، بشما میسپارم .
سوال،:
درحالیکه ۴ مقاومت R1 , R4 , R2 , R6 بصورت سری ساده قرار گرفته و طراح این تغذیه قادر بود از یک مقاومت بجای ۴ مقاومت فوق استفاده کنه لذا:
چرا بجای یک مقاومت 720 کیلو از ۴ مقاومت 180 کیلویی R1 , R4 , R2 , R6 استفاده شده ؟
پاسخ سوال در پست ۳۳
نحوه قطع و وصل اتوماتیک ترانزیستور
اصولا برای تولید نوسان نیاز به فیدبک مثبت مناسب داریم.
مثال ۱
برای لمس این پدیده میتوانید از یک میکروفن و آمپلیفایر استفاده کنید
اگرچه بعید نیست با این پدیده مواجه شده باشید اما ممکنه از این جهت توجه نکرده باشید .
بطوریکه اگر میکرفن را به بلندگو نزدیک کنید و با صدای اولیه میکرفن را تحریک کنید مثلا با فوت یا هر کلمه و حرفی ، دراینصورت صدای جیغ از بلندگو شنیده میشه و درصورتیکه میکرفن را جابجا نکنید صدای جیغ تا ابد ادامه داره و ساکت نمیشه زیرا یک اسیلاتور ساخته اید.
زیرا اولین صدا در آمپلیفایر ، تقویت شده و اگر میکرفن در فاصله ای باشد که انرژی کافی را از بلندگو به آمپلیفایر منتقل کنه دراینصورت نیاز به صدای دوم ندارید و خودش از بلندگودریافت و به آمپلیفایر منتقل میکنه .
و لذا نیاز به صدای سوم و چهارم تا بینهایت ندارید و مدام این صدا از بلندگو تامین و به امپلیفایر منتقل میشه.
حالا اگه صدای ولوم را کم کنید که انرژی کافی به میکرفن نرسه دراینصورت صدای دوم ضعیفه و برای تحریک آمپلیفایر کافی نیست و نوسانی نخواهیم داشت .
و یا اگر به ولوم دست نزنید و فقط مبکرفن را از بلندگو دورتر کنید دراینصورت هم نوسان نمیکنه چون صدایی که از بلندگو به میکروفن میرسه به میزان کافی نیست و لذا نوسان نمیکنه.
اساس کار نوسانسازها یا اسیلاتورها همینه و عملکرد آن به این صورت است که باید مقدار مناسبی از انرژی خروجی را به ورودی یک تقویت کننده برگردانیم که به این پدیده فیدبک میگویند
در مثال فوق میزان مناسبی از صدای خروجی ( بلندگو ) را به ورودی ( میکرفن ) رساندیم.
مثال ۲
اگر چشم الکترونیکی داشته باشید که در تاریکی لامپی را روشن کنه در اینصورت فتوسل یا سنسور نور بعنوان ورودی سیستم و لامپ خروجی سیستم است .
حالا اگه سنسور یا فتوسل را روبروی لامپ قرار دهید و محیط را تاریک کنید دراینصورت فتوسل در تاریکی موجب فعال شدن سیستم میشه و لامپ را روشن میکنه .
اما ازآنجاکه بخش کافی از نور لامپ به فتوسل برمیگرده لذا لامپ خاموش میشه.
سپس ازانجاکه محیط تاریک است لذا مجددا لامپ روشن میشه و مدام این لامپ خاموش و روشن میشه .
و لذا برای جلوگیری از نوسان لامپ باید سنسور را در محلی قرار دهیم که نور لامپ بمقدار کافی به فتوسل نرسه تا از نوسان جلوگیری بشه.
مثال ۳
قطعا تابحال تجربه کرده اید که اگر برخی از شیرهای آب را باز میکنید صدای ناهنجار و دلخراشی شبیه صدای مسلسل شنیده میشه و بی پایان هم هست.
زیرا ناخواسته اسیلاتوری ساخته شده.
بطوریکه واشر پلاستیکی و متعلقات شیر با مرور زمان ، ضعیف و لق شده و بمحضی که شیر را باز میکنید بخشی از انرژی جریان آب ،ضربه ای به واشر میزنه و عکس العمل واشر موجب مسدود شدن مسیر آب میشه .
اما واشر در این نقطه ثابت نمیمونه و فشار آب موجب پس زدن واشر و باز شدن مسیر میشه و مجددا عکس العمل واشر و بازگشت به محل اولیه موجب انسداد مسیر میشه و تکرار مداوم این اعمال ، حاصل عملکرد نوسانسازی است که ناخواسته و با شل و ضعیف شدن قطعات ناشی از مرور زمان ساخته شده و صدای مداوم و ناهنجاری تولید میکنه.
بنابرین برای تولید نوسان ، سیستم تقویت کننده و فیدبک مناسب نیاز داریم تا مقدار کافی از انرژی خروجی را به ورودی برگردانه یا فیدبک کنه.
و این پدیده منحصر به الکترونیک نیست و در علوم و رشته های مختلف سیالات و مکانیک و هیدرولیک و غیره هم از همین شیوه برای ساختن نوسانساز استفاده میشه..
حالا با اطلاعات اولیه و مقدماتی ، این نوسانساز ترانزیستوری را در پست آتی مطالعه و بررسی و تحلیل میکنیم.
سپاس
آخرین ویرایش: