خدا خیرتون بده حتما ممنون از شما من دنبال ساخت محافظ با atmega 8 هستم که سرعت واکنش بیشتری
به تغیرات برق داشته باشه
وقت بخیر ، اگه هدف شما از ساختن محافظ با میکرو کنترلر ، بحث آموزشی باشه ، فکر خوبی است،
ولی اگه قصد انبوه سازی و تولید تجاری داشته باشید ، پیشنهاد می کنم. متن زیر رو با دقت بخوانید ،
توجه : مطالبی رو که در زیر ذکر کردم داستان نیست و واقعیتی است که بنده به عنوان یک کار آفرین ، تولید کننده و... تجربه کردم و درس تلخ و ... از این بابت گرفتم.
،،،،،، سال ۹۴ یک محافظ هوشمند با میکرو ساختم و ده هزار تولید کردم ، این محافظ دارای نمایشگر ولتاژ ، زمان قطع قابل تنظیم ، زمان تاخیر ، و ولتاژهای Low &Hi قابل تنظیم ، یک عدد خروجی usb با خروجی یک آمپر جهت شارژ موبایل و... داشت ، بسیار دقیق و حرفهای طراحی کردم . از همه مهمتر هوشمند بودن دو خانه از چهار خانه این محافظ بود ؛ بدینصورت که اگه محافظ رو در حالت معمولی تنظیم می کردی ، عملکرد دو پریز هوشمند محافظ مانند دو خانه دیگر و سایر محافظ های معمولی بود ، ولی اگه محافظ را روی حالت هوشمند قرار می دادی ، محافظ اینگونه عمل می کرد که :
وقتی مثلا tv به یکی از دو پریز هوشمند وصل بود و tv رو روشن میکردی دو خانه هوشمند محافظ از حالت استند بای خارج می شد و دو خروجی هوشمند دارای ولتاژ می شدند و این عمل تا زمانی که tv روشن بود ادامه داشت ، وقتی tv رو خاموش می کردی ، بعد از چند ثانیه دو پریز هوشمند در حالت آماده باش قرار می گرفتند و یک زمان حدود ۵ دقیقه رو باز ولتاژ داشتند ، بعد از ۵ دقیقه اگه جریانی از دو پریز هوشمند کشیده نمی شد ، ولتاژ این دو پریز هوشمند قطع می شد تا زمانی که دوباره یک وسیله برقی را به این دو پریز وصل کنید ، در ضمن این دو پریز هوشمند خود دارای دو حالت بودند ، حالت اول رو که ذکر کردم ؛
ولی اگه حالت دوم رو در پریزهای هوشمند انتخاب می کردی ، پریزها بعد از وصل کردن یک مصرف کننده مانند شارژر ، تا دو ساعت دارای ولتاژ بودند ، و بعد از دو ساعت خروجی پریزهای هوشمند بدون ولتاژ می شدند و جریان و ولتاژ مصرفی خروجی این دو پریز هوشمند قطع میشد و باید یکی از سه کلید لمسی رو دو ثانیه لمس می کردی تا دوباره قسمت هوشمند آماده بکار بشه ...( این مود را بیشتر بخاطر شارژ باتری تلفن همراه و گجت های مشابه طراحی و گذاشته بودم ، چون به عنوان مثال ، معمولا شارژ گوشی بیشتر از دو ساعت نیست و بعد از شارژ کامل باید ، عمل شارژ متوقف بشه تا عمر باطری و خود گوشی کم نشه ) ،
(توضیح:
۱) فقط بیشتر از چهار ماه بصورت شبانه روزی زمان برای برنامه نویسی این پروژه گذاشتم ، حدود ۳ماه نمونه های اولیه رو تست و بررسی کردم ، ابتدا از میکرو خانواده Avr ,ATMEGA 8 استفاده کردم ، زمان تست متوجه شدم icهای «معمولی» خانواده avr که در بازار ایران وجود داشت بدرد محصول تجاری ، تولید انبوه و خیلی از محیط ها مانند محیط های صنعتی (بخاطر نویز پذیری بالا) نمی خوره ، در محیط های خانگی هم ، گاهی اوقات با کوچکترین نوسان برق ، برنامه کل محافظ بهم می ریخت و محافظ از کار می افتاد!!! چه برسه به کنترل و محافظت...
، (اکثر آیسی های میکرو حاضر در بازار ایران ، بخاطر «بعضی » از دلالان و تاجران بی انصاف، صنعت کش و سود جو ، فیک و درجه چندم هستند و بیشتر بدرد پروژه های آموزشی سر گرم کننده می خورند تا ساخت پروژههای صنعتی و حرفهای.... Ic های اورجینال و برند هم خیلی گران هستند و برای تولید انبوه در بازار «بی قید بند ایران») مناسب نیستند و برای استفاده از ما بهتران مناسب هستند).
۲) پروسه برنامه ریزی روی avr زمانبره و در تولید انبوه اصلا مقرون بصرفه نیست ، آنهم با امکانات داخل ایران!!!
۳ ) بعد avr رو کنار گذاشتم و محافظ رو با خانواده PIC طراحی وساختم ، ( ic های خانواده pic پایداری و ثبات خیلی بهتری در محیطهای دارای نویز دارند ) ، مشکل برنامه ریزی گروهی icها رو هم با خلاقیت و یک نو آوری (در اون زمان) حل کردم و خلاصه به یک محافظ عالی و تمام عیار رسیدم که تمامی مشکلات و ... رو برطرف کرده و رفتم برای تولید انبوه ، در ابتدا قیمت مناسبی هم برای محصول گذاشتم ( ۲۵ هزار تومان در حالی که بهترین محافظ بازار قیمتی در حدود ۱۶ هزار تومان داشت )
قیمت محافظ من با توجه به امکاناتی که داشت خیلی بصرفه تر بود...
ولی... ولی ... امان از بعضضضضضیییییی از مردم و فروشندگان نخبه کش و سطحی نگر و ...
محافظ بنده غیر از کلید on/off اصلی ، کلا ۳تا اشاره گر لمسی برای کنترل تمام امکانات محافظ داشت ، داخل کارتن محصول یک برگه راهنما گذاشتم و کلیه امکانات محصول رو خیلی ساده و روان توضیح دادم،
وقتی محافظ رو برای اولین بار به برق وصل می کردی ، عملکرد محافظ دقیقا مانند سایر محافظ های معمولی بود ، این یعنی برای راه اندازی اولیه نیاز نبود کار خاصی انجام بدی ، و فقط برای استفاده از امکانات هوشمند و ... باید تنظیماتی رو انجام می دادی ،...
خلاصه اینکه ...
بیست پنج هزار محافظ معمولی من طی سه ماه فروش رفت ، ولی ده هزار محافظ هوشمند با میکرو ، طی یک سال نیم فروش رفت ، آنهم با بدبختی و چک نسیه و .....
خلاصه اینکه ، خیلی روی محافظ هوشمند زحمت و مصیبت کشیدم و فکر می کردم فروش خوب و موفقی رو بعد از اینهمه سختی و ... داشته باشم ، ولی ...
بعد از سرخوردگی و ناامید شدن شدید ... ، طرح و امتیاز این محافظ هوشمند رو به یک تولید کننده در اوکراین فروختم و آنها هم یکسری تغییرات دادند و محصولی متناسب با استانداردهای اکراین ساختند و از این بابت خیلی خوشحالم که محصول من الان چند ساله داره تولید میشه و دوتا از استانداردهای اروپایی رو کسب کرده ،
نتیجه گیری : این محافظ(محافظی که در ابتدای پست pcb و مشخصاتش رو گذاشتم) ؛ حدود ۷ ساله با تیراژ بین ۱۰ تا ۳۰ هزار عدد در ماه ، توسط ۴ شرکت ( که دو تاشون استاندارد دارن ) در حال تولید و عرضه به بازاره و کل برگشتی این مدار در طول دوره گارانتی حدود ۳ درصد گزارش شده .
توضیح: شماتیک و قطعات برای این چهارتا شرکت یکیه و فقط تغییراتی رو در pcb و نحوه چیدمان المانها انجام دادم تا pcb ها شبیح به هم نباشن و هر تولید کننده pcb اختصاصی خودش رو داره .
خودم هم بصورت کار در منزل ( بدست مونتاژ کار های خانم و همچنین خانوادهای کم درآمد ، ولی با شرف ) ماهانه حدود دو هزار عدد تولید می کنم ( باز با شماتیک و قطعات یکسان ، ولی pcb اختصاصی خودم) .
اون pcb که در ابتدای پست براتون گذاشتم ، اولین pcb از این شماتیک و قطعات بود و همین pcb و کارکرد مطمئن و بدون نقصش بود که الان چهارتا شرکت دارن بصورت مداوم وبا خیال راحت این برد و مدار محافظ رو تولید می کنند ،
یک بار دیگه عرض می کنم ، این مدار در قسمت آنالیز و شبیح ساز اسپایس ، پایداری حدود ۸۴ درصدی رو کسب کرد ، که راندمان بسیار خوبی برای این گونه مدارها و کاربردها ، بحساب میاد.
الان تقریبا بیشتر وقتم رو گذاشتم روی طراحی صفر تا صد و کاملا ایرانیه یک mma و یک میگ (از نوع smps) . امیدوارم این پروژه تا حدود ۶ ماهه دیگه تست اولیه و مهندسی بشه و بتونم بعد از ثبت و نتیجه گیری ، برای استفاده شما عزیزان ، تو این سایت قرار بدم ،
خداوند ایران زمین حافظ و نگهدار شما باشد ، موفق باشید،
ارادتمند شما : رضا سرلک
سوم ، شهریور چهارده دو صفر.