مندیش
کاربر
وقت بخیر،سلام اساتید
نظری در مورد صدا هنگام جوش و ضعیف بودن جوش ندارید ؟ با تشکر
دستگاهی که عکس آن را نمایش دادید ، طراحی مناسب و حرفه ای ندارد و
همین طراحی و تولید نادرست می تواند علت یا پدید آمدن خیلی از خرابی ها باشد .
مشکل شما دو قسمت است که بنده سعی کردم بطور خلاصه و مفید علت و راه های بر طرف کردن این دو مشکل را خدمتتان عرض کنم ، امیدوارم برای دوستان مفید باشد .
علت سوت زدن هنگام جوشکاری :
۱)ولتاژ با فرکانس منظم و ثابت به تمام ماسفت ها نمیرسد.
۲) یک یا چند ماسفت معیوب هستند و نشتی جریان داخلی دارند ( دوستان توجه کنند که تست درست و کامل یک ماسفت یا igbt با مولتیمتر امکانپذیر نیست ، اکثر دوستان با مولتیمتر تست می کنند که در چنین مواقعی مانند مشکل بالا ، یافتن عیب امکان پذیر نیست و باعث سردرگمی تعمیر کار می شود )
ونیز بخاطر اینکه معمولا چند ماسفت با هم موازی هستند ، نمی توان با اسکوپ بصورت دقیق مشکل نشتی داخلی را در قطعه پیدا کرد .
برای تست دقیق و بررسی رفتار یک المان مانند ماسفت ها یا igbtها باید قطعه را از دستگاه جدا کرده و یک مدار تست و آنالیز مخصوص این المانها بسازید تا بتوانید بصورت تخصصی و حرفه ای قطعه معیوب را تشخیص دهید ، مدارها و ایده های زیادی در نت یا youtube وجود دارند و می توانید یکی از آنها را بسازید و قطعه مشکوک را بصورت اصولی و درست هم در حالت بی باری و هم در حالت زیر بار تست کنید.
بارها مشاهده کردم که تعمیرکاران زیادی چون نمی توانند قطعه معیوب را تشخیص دهند ، اقدام به تعویض چند عدد یا کل ماسفتها میکنند ؛که متاسفانه هزینه بالایی را به صاحب دستگاه تحمیل میکنند ،یا مثلا مقدار مقاومت مسیر ترانس نمونه گیر را که حدود ۴۰ تا ۵۰ اهم است را تغییر می دهند و یک مقاومت حدود ۱۰ تا ۳۰ اهمی را با سایر مقاومتهای آن بخش موازی می کنند ،که نتیجه این ( ماست مالی ) سوختن و ترکیدن قطعات قدرت بعد از مدتی می باشد و باز هم این صاحب دستگاه است که متحمل هزینه و ضرر زیادی می شود و...
۳) یک قسمت از هسته فریت ترانس اصلی دستگاه شکسته یا هسته های فریت از جای خود خارج شده و فاصله هوایی بین فریت ایجاد شده است
۴)مقدار مقاومت ، خازن و وریستورهای مدارهای اسنابر و فیلتراسیون یکی از بخشهای دستگاه تغییر کرده ویا معیوب شده باشند ،
تمام موارد ذکر شده و ... باعث می شوند هنگام زیر بار رفتن smpsها ، فرکانس قطع و اشباع هنگام سوئیچ زنی تغییر کند و صدای سوت از دستگاه شنیده شود و معمولا عزیزان کم تجربه و تازه کار نمی توانند تشخیص دهند این صدای ناخوشایند از کجای دستگاه به گوش میرسد
بهر حال به شما همکار عزیز پیشنهاد می کنم اگر نتوانستید علت صدای سوت را پیدا کنید ، برای بر طرف کردن این صدا :
یک فیلتر اسنابر یا بالا گذر؛ با آزمون خطا ویا اگه حرفه ای هستید با طراحی و محاسبه بسازید ، بدینصورت که:
یک خازن یا ورستور با مقدار مناسب را با یک مقاومت (وات بالا و با مقدار بین ۱۰ کیلو تا چند صد کیلو ) سری یا موازی کرده و دو سر این فیلتر بالا گذر یا اسنابر را به خروجی های دستگاه وصل کنید ، بدین صورت صدای سوت ناخوشایند رفع می شود ، اما مشکل همچنان به به قوت خود باقی است.
علت ضعیف جوش دادن هم می تواند بخاطر بعضی دلایل فوق باشد و اگر نتوانستید علت را پیدا کنید ، می توانید برای برطرف کردن این مشکل ، روی شنت کمی قلع بریزید یا مثلا از زیر pcb, یک سیم افشان حدود ۱ یا ۱.۵ ، با شنت موازی کنید ، با این کار (ببخشید ماست مالی) ، افت ولتاژ دو سر شنت از حدود ۷۵ میلی ولت به حدود ۵۰ میلی ولت تغییر کرده و آمپر خروجی بیشتر می شود ،
دوستان عزیزم ، مقادر را باید با سعی و خطا پیدا کنید ،
دقت کنید ...
یاحق
(توضیح ، سال ۹۱ دومدل اینورتر ۳ فاز صبا نیز این مشکل را داشتند یعنی مدار های اسنابر و فیلتر ها بدرستی طراحی نشده بودند و بعد از مدتی صدای سوت آزار دهنده ای از دستگاه پخش می شد ، که بنده این مدل فیلتر ها را محاسبه ، طراحی می کردم و می ساختم و نصب می کردم ، البته صبا نیز بعداً از مقاومتهای آجری وات بالا و بدنه آلومینیومی برای حل این مشکل استفاده کرد ... )
امیدوارم مطالب ذکر شده برایتان مفید باشد ، موفق باشید.
آخرین ویرایش: