درود
اینم فیلم آزمایش تستر بکلایت کوتاه و بلند
سوال : از چه پدیده ای برای ساختن این تستر استفاده کردم
در واقع عملکرد و تحلیل این تستر بسیار ساده و عجیب و باورنکردنی چیه ؟
دیگه با این روش بسادگی میتونیم مگس کش برقی بسیار عالی بسازیم که سوسک و مارمولک رو هم خاکستر کنه .
زیرا در مگس کش برقی موجود برای تهیه ولتاژ بالا از چند برابر کننده استفاده میشه که به خازن های ولتاژ بالا نیاز داره که بواسطه قیمت بالای خازن ولتاژ بالا از خازن ظرفیت پایین استفاده میشه که جریان ناچیزی میده و لذا اگه بخوایم جریان قابل توجهی داشته باشه باید از خازن های ظرفیت بالا استفاده کنیم که فوق العاده گرونه بطوریکه حتی یک خازن ۱ یا ۲ میکرو ۲۰۰۰ ولتی بیش از ۱۰ هزار تومنه
بنابرین چند برابر کننده ای که ولتاژ و جریانش چند برابر مگس کش باشه فوق العاده گرون میشه
در مگس کش از خازن عدسی حدود ۱ نانو استفاده میشه
به این ترتیب این تستر که با هزینه ناچیز ، جریان قابل توجهی میده برای اهدافی از قبیل لامپ های نئون تبلیغاتی و سوسک کش و امثالهم قابل استفاده است .
سپاس
درود
با توجه به اینکه پس از مدت طولانی پاسخ صحیحی برای دو سوال پست اول مطرح نشد پاسخ را بشرح زیر تقدیم میکنم
سوال : از چه پدیده ای برای ساختن این تستر استفاده کردم
در واقع عملکرد و تحلیل این تستر بسیار ساده و عجیب و باورنکردنی چیه ؟
با نوجه به اینکه فرکانس ، نقش مهم و اساسی در تعداد دور سیم پیچ هر ترانسی داره و در فرکانس بالا قادریم ولتاژ بالا را با تعداد دور ناچیز تولید کنیم لذا اگه به نوعی قادر به تولید فرکانس بالا باشیم دراینصورت باید این ولتاژ فرکانس بالا را به سیم پیچی با تعداد دور پایین اعمال کنیم زیرا مقاومتی که سلف ها در قبال فرکانس از خود نشان میدهند متناسب با افزایش فرکانس افزایش می یابد و به این ترتیب اگر فرکانس بالا را به تعداد دور بالا اعمال کنیم مقاومت بزرگی تولید میشه و مانع عبور جریان میشه و شار مغناطیسی ضعیفی تولید میکنه که کارآیی نداره.
بنابرین از ثانویه ۶ ولت یا ۱۲ ولت ترانس معمولی که دارای تعداد دور پایین است اینجا بعنوان اولیه ترانس استفاده میکنیم و دراینصورت میتوانیم ولتاژ برق شهر از صفر تا حدود ۳۱۰ ولت ولی با فرکانس بالا را به آن اعمال کنیم تا مقاومت بزرگی تولید نکنه و در سیم پیچ دیگر که با تعداد دور ۱۸ برابر پیچیده شده ولتاژ بسیار بالاتر یعنی ۱۸ برابر آنرا القا کنه
از سوی دیگر با توجه به اینکه اولیه ترانس معمولی که برای ۲۲۰ ولت ۵۰ هرتز با تعداد دور ۱۸ برابر سیم پیچ ۱۲ ولت پیچیده شده لذا در این شیوه از این سیم پیچ بعنوان ثانویه استفاده میکنیم که میتونه ولتاژ حدود ۱۸ برابر تولید کنه .
اما ازآنجاکه نحوه سیم پیچی این ترانس ها متناسب با ولتاژ پایینه لذا قادر به تحمل ولتاژ بسیار بالا نیست چرا؟
زیرا برخلاف ترانس هایولتاژ فاصله سیم ها قادر به تحمل ولتاژ پایینه و برای ولتاژ بالا ساخته نشده
بعبارتی چون در ترانس معمولی حداکثر اختلاف ولتاژ ابتدا و انتهای سیم ۳۱۰ ولته و اگه در بدترین شرایط دو سیمی که دارای بیشترین اختلاف ولتاژ یعنی ۳۱۰ ولتند کنار هم قرار گیرند جرقه ای تولید نمیکنه ، لذا بصورت کیلویی و فقط در یک دسته یا یک قرقره پیچیده میشه خصوصا که ایرانی باشه .
اما در ترانس هایولتاژ ناگزیرند سیم پیچ ثانویه را به چند بخش یا دسته تقسیم کنند تا هر دسته سیم پیچ از دسته های دیگه کاملا عایق باشه زیرا دراینصورت اگه ابتدا و انتهای هر دسته سیم در مجاورت یکدیگر قرار گیرند اتفاقی نمیافته چون ابتدا و انتهای هر دسته نهایتا حدود ۵۰۰ ولت اختلاف دارند که جرقه ای تولید نمیکنه و به این ترتیب هر دسته ۵۰۰ ولتی را با هم سری میکنند و ولتاژ بالا بدست میاد و از نظر جرقه هم مشکلی پیش نمیاد
حالا فرض کنید اگه ثانویه ترانس هایولتاژ در یکدسته پیچیده میشد و ابتدای سیم ثانویه و انتهای ثانویه یا اواسط ثانویه کنار هم قرار میگرفت دراینصورت دو سیم با اختلاف ۱۰ هزار یا ۲۰ هزار ولت کنار هم قرار میگرفتد که جرقه تولید میکنه و منجر به سوختن ترانس میشد .
لذا ازآنجاکه اولیه و ثانویه در برخی از ترانس های معمولی کلا در یکدسته و رویهم پیچیده میشه و اگه خیلی مرغوب و عالی باشه در دو دسته مجزای اولیه و ثانویه پیچیده میشه اما کل هر سیم پیچ اولیه یا ثانویه در یک دسته پیچیده میشه و لذا دو سیمی که دارای اختلاف ولتاژ بسیار زیاد و یا حداکثر ولتاژ هستند ممکنه کنار هم قرار گیرند بنابرین باید از تولید ولتاژ بسیار بالا اجتناب کنیم تا بین سیم ها جرقه ای تولید نشه و منجر به صدمه ترانس نشه بطوریکه نه سیخ بسوزه نه کباب تا حدی که برای تست بکلایت تلویزیون کافی باشه.
اما اگه میخوای ولتاژ بسیار بالاتر از نیاز بکلایت تهیه کنی باید از ترانس هایولتاژ استفاده کنید که نه سیخ داره نه کباب که نگران سوختنش باشی.
بنابرین در صورت استفاده از ترانس معمولی باید ولتاژ اولیه ناشی از دیمر را تا حدی بالا ببریم که ترانس قادر به تحمل ولتاژ بالای ثانویه باشه و جرقه ای بین سیم ها تولید نشه و صدمه ای به ترانس وارد نکنه
اما چرا از دیمر برای این هدف استفاده کردم.
زیرا ضربه دارای فرکانس بسیار بالایی است و دیمر تولید کننده ضربه است.
اماضربه چیه ؟
افزایش ناگهانی ولتاژ ( در صفر ثانیه ) از صفر ولت به مقدار ماکزیمم را ضربه میگویند .
یعنی اگر شما مثلا ولتاژ ۱۲ ولت را به مداری متصل کنید درواقع ولتاژ از صفر بصورت ناگهانی و در صفر ثانیه به ۱۲ ولت میرسه و درواقع یک ضربه تولید شده زیرا ولتاژ صفر بوده و ناگهان ۱۲ ولت شده .
این ضربه میتونه با هر ولتاژی تولید بشه و هرچقدر ولتاژ بالاتر باشه مسلما انرژی بیشتری داره و قویتره .
یکی از خصوصیات ضربه اینه که دارای کلیه فرکانس هاست و به همین دلیل ازآنجاکه اگر دستگاهی را به پریز متصل کنید ، ولتاژ دستگاه از صفر ولت به ولتاژ برق شهر میرسه لذا یک ضربه در زمان اتصال به برق تولید میشه که در تمام دستگاه های مجاور اختلالی ایجاد میکنه و لذا یک صدای تق از آمپلیفایر dvd یا تلویزیون و رادیو و غیره شنیده میشه و برقکی در تصویر تلویزیون می بینید زیرا هیچ قیلتری قادر به حذف و مقابله با این ضربه نیست چون فرکانسش در محدوده مشخصی نیست و شامل همه فرکانس هاست لذا نه پدر داره نه مادر و حقیقتا حرومزاده است .
ولی ما از این ضربه بی پدر و مادر استفاده مفیدی میکنیم که تصور میکنم سابقه نداشته زیرا ضربه بدلیل وجود فرکانس بالا میتونه در این ترانس ، ولتاژ بالایی در ثانویه تولید کنه و ازآنجا که دیمرهای ساده در هر سیکل یک ضربه و دیمرهای کاملتر که در بازار عرضه میشه در هر سیکل دو بار ضربه تولید میکنه، لذا برای این هدف از آن استفاده میکنیم تا فرکانس بالا را مدام به ترانس اعمال کنه و ولتاژ بالایی در ثانویه داشته باشیم.
اما دیمر چگونه ضربه را تولید میکنه؟
از آنجاکه برق شهر درنیم سیکل از صفر ولت بسمت ماکزیمم وسپس به سمت صفر ولت میره و در نیم سیکل بعد سیم مثبت و منفی عوض شده و همون رفتار قبلی تکرار میشه.
و از آنجاکه انتخاب زمان آتش در اختیار ماست لذا اگه با پتانسیومتر دیمر مثلا لحظه ۵۰ ولت را انتخاب کنیم دراینصورت دیمر از صفر ولت تا ۵۰ ولت فعالیتی نداره و خاموشه اما بمحضی که برق شهر به ۵۰ ولت رسید فرمان آتش صادر میشه و برق شهر در این لحظه که ۵۰ ولت است ناگهان به خروجی متصل میشه و تا انتهای این نیم سیکل به ترانس هدایت میشه و اینجا دیمر خاموش میشه تا فرمان آتش در نیم سیکل بعدی صادر بشه.
ضمنا ازآنجاکه تعداد دور سیم پیچ ۲۲۰ ولتی حدود ۱۸ برابر سیم پیچ ۱۲ ولتی است لذا در این حالت که ضربه ۵۰ ولتی به ترانس دادیم ۵۰ ولت را ۱۸ برابر میکنه یعنی ۹۰۰ ولت در ثانویه داریم.
اما اگر زمان آتش را در ولتاژ بالاتری مثلا ۸۰ ولت انتخاب کنیم بدیهی است که قدرت ضربه بیشتر میشه و ولتاژ بالاتری تولید میکنه زیرا اینبار ۸۰ ولت را ۱۸ برابر میکنه و ۱۴۴۰ ولت تولید میشه و اگه در لحظه ماکزیمم یعنی در ۳۱۰ ولت ضربه را تولید کنیم ولتاژ ۵۵۸۰ ولت تولید میشه و ترانس تحمل نمیکنه و گندش درمیاد.
جالب اینجاست که هر چقدر ولتاژ بالاتری انتخاب کنیم جریان زائد و بی ثمر کمتری از ترانس عبور میکنه چون پس از ضربه مسافت باقیمانده هر نیم سیکل که باید الکی به ترانس هدایت بشه کمتر میشه .
به این ترتیب برق شهر در لحظه ۵۰ ولت یا ۸۰ ولت ناگهان به ترانس اعمال میشه و ضربه تولید میشه ولی در بقیه نیم سیکل که ولتاژ برق شهر بالا میره و سپس پایین میاد تا دوباره صفر ولت بشه هیچگونه ضربه ای نداریم و در این محدوده جریان بی حاصلی از ترانس عبور میکنه و این داستان در هر نیم سیکل تکرار میشه .
به این ترتیب دیمر که در هر نیم سیکل یک ضربه تولید میکنه و تابحال از جریان پس از ضربه استفاده میشده و ضربه را بعنوان پدیده بسیار مضر ، تحمل میکردیم ، با این ایده از ضربه استفاده میکنیم و پس از آن بلامصرف میشه و به این ترتیب ضربه بسیار مضر نیز برای تولید بسیار ساده ولتاژ بالا قابل استفاده میشه بطوریکه عملا نیز تست شده و فیلم مربوطه نیز تقدیم گردیده .
سپاس