آی پی امداد
abtahi

معرفي آي سي هاي كاربردي

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
با سلام :
دوستان در اين تاپيك ايسي هاي كاربردي خدمت شما معرفي و طرز بكارگيري انها در طراحي ها را اموزش ميدهيم براي شروع از اي سي معروف LM567 شروع ميكنم :
معرفي اي سي LM567 :
اين اي سي يك كودر و دكودر فركانس تا محدوده 500 كيلوهرتز ميباشد (نوع توپيكال ان تا فركانسهاي 10 مگاهرتز ) اين بدين معني است كه شما طبق فرمول زير:
attachment.php

) ميتوانيد فركانس كاري اي سي را تعيين كرده و اوسيلاتور داخلي اي سي را در فركانس محاسبه شده از طريق مقاومت و خازن خارجي (در صورت نياز با كريستال كوارتز ) روي پايه هاي شماره 6 و 5 راه اندازي كنيد . اين ايسي در داخل خود يك vco داره كه ورودي انرا پايه 3 تشكيل ميده و خروجي همون vco روي پايه 8 اي سي قرار دارد پايه هفت ايسي ولتاژ خط منفي و پايه 4 ان ولتاژ تغذيه خط مثبت اي سي مي باشد تشريح عمل كرد به شرح زير مي باشد .در حالت عادی خروجی H و معادل ولتاژتغذیه میباشد .
فرض كنيد شما يك اوسيلاتوري داريد كه روي فركانس مثلا 8 كيلو هرتز در نوسان است اگر خروجي اين اوسيلاتور به پايه 3 ورودي اين ايسي اعمال شود در صورتيكه اوسيلاتور داخلي اين ايسي نيز روي فركانس 8 كيلو هرتز تنضيم و در حال نوسان باشد با رسيدن اولين سيكل فازي اوسيلاتور جانبي شما به vco اين اي سي روي فاز ورودي سيگنال 8 كيلوهرتز اعمال شده قفل شده و از خروجي خود روي پايه 8 يك ولتاژ دي سي معادل منفی منبع تغذيه GND را خواهد داد اين ولتاژ ثابت و پايدار خواهد ماند تا زمانيكه فركانس يكي از اوسيلاتور ها از محدوده قفل خارج شود و يا سيگنال ورودي بكلي قطع شود در اين صورت خروجي نيز به خط مثبت Hخواهد رفت .
موارد كار برد اين ايسي خيلي گسترده تر از ان است كه همه بشه در اينجا شرح داد اما چند موردي از انها را مثال ميزنم :
الف : فرض كنيد شما در ساختمان مسكوني خود ميخواهيد تمام لامپ هاي روشنايي خود را(مثلا 5 لامپ در مكانهاي مختلف ساختمان ) داراي كنترل از راه دور كنيد خب در اين صورت لازم است به تعداد لامپ هاي روشنايي تان گيرنده و فرستنده كنترل از راه دور را داشته باشيد تا هر كدام با فركانس كاري خود موجب تداخل در ديگري نداشته باشد اينجاست كه اين ايسي خود را نشون ميده يعني شما ميتوانيد به تعداد لامپ روشنايي تان در هر لامپ يك گيرنده ساده اي با فركانس مخصوص همون لامپ كار بگذاريد و با يك فرستنده از راه دور تمام ائنها را كنترل كنيد . چطور ؟؟؟ خيلي ساده است شما توسط اين ايسي يك فرستنده ميسازيد كه در قسمت اوسيلاتور ان يك مقاومت محاسبه شده را به تعداد مورد نياز (مثلا همون 5 عدد ) تقسيم كرده و مقاومتها را بطور سري بهم وصل ميكنيد و توسط يك كليد چند حالته (مثلا سلكتور 5 گام ) نقطه اتصال بين راهي مقاومت ها را توسط همون سلكتور براي روشن كردن لامپ مورد نظر انتخاب ميكنيد . طبيعي است كه با تغيير ظرفيت مقاومت در اوسيلاتور فركانس كاري انهم تغيير كرده و ان فركانسي را توليد خواهد كرد كه در گيرنده مورد تطبيق داده شده تعريف شده است بنابرين مشاهده ميكنيد كه بدون تداخل هر تك تك لامپ ها توسط يك كنترل دستي بطور مجزا قابل قطع و وصل خواهد بود .
ب : شما ميتونيد با مدوله كردن مثلا چندين كانال صوتي روي يك فركانس حامل (كارير ) و بكار گيري چندين گيرنده در محل ديگر كه به فركانس هاي حامل مدوله شده تنظيم گشته اند سيگنال هاي صوتي مدوله شده را بطور مجزا وبدون تداخل در محل پياده كرده واز تك تك انها به راحتي استفاده كنيد .
پ : ديكود كردن فركانسهاي شماره گير dtmf مدوله شده توسط شماره گير تلفن و تبديل انها به اعداد ده دهي از صفر الي نه (9) و.....
در طول تاپيك سعي ميكنم مداراتي در رابطه با اين ايسي براتون اپلود كنم .
فعلا اين گيرنده فرستنده را داشته باشيد :
[hide]formol.JPGtransmit.JPGreciver.JPGمشاهده فایل‌پیوست Desktop.rar[/hide]
attachment.php

attachment.php

فايل زيپ با كيفيت بالا :
ادامه دارد :
با تشكر .
موفق باشيد .

 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي ايسي lm358

با سلام :
امروزا هر مداري كه مشاهده ميكنيد در بطن ان يك يا چند تا ايسي به شماره LM358 ‌را مي بينيد اين ايسي چيست ؟؟؟؟ چكاره هست كه تقريبا تمام مدارات حتي مدارات پويايي مثل PIC ها را در بر گرفته است . براي گرفتن پاسخ به اين سوالات در اين تاپيك مهمون من باشيد .
معرفي اي سي LM358 :
اين ايسي يكي از مشهورترين اپ امپ هايي است كه با توجه به ورودي هاي موسفيت ان تقريبا در اكثر مدارات كاربرد دارد و در شكل هاي فيزيكي 8 پايه (مثل 555 NE و UA741 ) معمولي و SMD و.... توليد شده است ميتوان انرا به صورت دو ولتاژه سه سيم +_ با خط صفر و تك ولتاژ دو خطي منفي و مثبت تا 32 ولت و بستگي به نياز در مدارات با امكانات مهم و بسياري كه دارد بكار بست .
attachment.php

همونطور كه شكل فيزيكي اين اي سي ها را ميبينيد تمام اين ايسي ها از يك خانواده و از گروه اپ امپ هاي موسفيت 124 و همگي مشابه هم هستند فرقي كه اينها با همديگر دارند در ولتاژ كار بالاتر از 15 ولت و كمتر از 5 ولت دارند مثلا خود ايسي lm358 تحمل ولتاژ بيش از 32 ولت را ندارد و در كمتر از 5 ولت پاسخ مناسبي نخواهد داد و اين در حاليست كه ايسي مشابه ان به شماره 2904 حداكثر تا 24 ولت و حداقل واتاژ كاري ان 3/3 ولت ميباشد فرق دوم در تمپراتور (حرارت تحملي ) انهاست كه ميتوان ديتا شيت هر كدوم را از سايت http://onsemi.com به صورت رايگان دريافت كرد .
تشريح كاربرد LM358 :
قبل از تشريح اجازه دهيد اشنايي كاملي از پايه هاي اين ايسي را داشته باشيم تا بموقع در درك چگونگي انجام بكارگيري ان مشگلي نداشته باشيم .
با توجه به وجود دو عدد مقايسه گر مستقل در داخل اين ايسي پايه هاي ان به شرح ذيل ميباشد .
1 – خروجي مقايسه گر A ‌ و 2 - ورودي اول (منفي A ) از مقايسه گر A ‌ . و 3 – ورودي دوم ( مثبت A ) از مقايسه گر A و پايه چهارم ( 4 (خط تغذيه منفي دو ولتاژه يا گراند تك ولتاژه و پايه هاي 5 الي 8 به ترتيب 5 – ورودي مثبت مقايسه گر B .و 6- ورودي منفي مقايسه گر B .و پايه هفت ( 7 ) خروجي مقايسه گر B و بالاخره پايه هشتم (8) خط ولتاژ تغذيه مثبت ايسي ميباشد . مثل ساير اپ امپ ها اين ايسي نيز كاربرد هاي مختلف و فراواني دارد كه بستگي تمام به نوع مدار و نياز طراح ان دارد ولي عمدتا همون مقايسه گر و با ارايشهايي در اشميت تريگر و اوسيلاتور و نوعي فيلپ فلاپ و صا في هايي با گذرهاي بالا و پايين و ميان و ......... ميتوان نام برد .براي حصول به نتيجه كار كامل توسط اين ايسي شركت هاي سازنده بسته به نوع كاربرد ان در مدارات فرمولهايي را ارايه كرده اند كه هنگام طراحي و بكارگيري اين ايسي رعايت انها مهم و ضروري مي باشد كه چند مورد را مثال مي اورم :
attachment.php
[hide] data 358.JPGformol 358.JPGrmodem14-1a.jpgrmodem14-2.jpg[/hide]
يكي ديگر از محاسن اين ايسي در شكل و لول ( اندازه) ولتاژهاي ورودي و خروجي و انطباق راحت انها با مدارات انالوگ و ديجيتال مي باشد كه اين ايسي را در گروه كاربردي ترين ايسي هاي بكاررفته در مدارات انالوگ و ديجيتال قرار داده است تمام تابع هاي اپ امپ ها در اين ايسي نيز به راحتي قابل اجرا مي باشد .
براي نمونه مداري در رابطه با بكار گيري اين ايسي در اين پست اپلود ميكنم در طول تاپيك شاهد مدارات جالبي از اين ايسي را خواهيد بود .

ادامه دارد :
با تشكر .
موفق باشيد .
 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي اي سي lm311

با سلام :

اي سي lm311 جزو دسته اي سي هاي اپراسيونل opamp بوده و قادر است با ولتاژ كاري دوبل با سر وسط و سينگل ولتاژ در مدارات مختلف بكار رود براي اشنايي بيشتر با اين اي سي مدار كنترل كننده دماي يك محوظه اي مثل داخل كيس كامپيوتر و جعبه ها و دستگاه هايي كه در حال كار حرارت توليد ميكنند را تقديم ميكنم سنسور مدار يك ترميستور (مقاومت وابسته به حرارت ) در ورودي مدار ميباشد به تدريج كه دماي داخلي بالا رود به همون نسبت مدار كنترل كننده ولتاژ فن 12 ولتي را افزايش داده و حرارت توليد شده را دفع خواهد كرد كاربرد مدار بسته به سليقه كاربر ميتواند در جاها ي مختلف و حتي اطاقك هاي فلزي و ........ مورد استفاده قرار گيرد .
[hide] otomatikfankontroluk8.jpg[/hide]
با تشكر .
موفق باشيد .
 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي اي سي lm324

با سلام :
اي سي مشهور و معروف LM324 تقزيبا جزو اي سي هاي پر كاربرد ي است كه در اكثر مدارات مختلف كاربردهاي گوناگوني دارد اين ايسي كه از خانواده اي سي هاي اپ امپ در شكل هاي مختلف (SMD و .... مينياتوري ) و در 14 پين عرضه ميشود نمونه هايي از شكل فيزيكي اين اي سي را ميبينيد :
در طول تاپيك مدارات مختلفي از اين ايسي معرفي شما دوستان خواهد شد .
ديتا شيت را از لينك زير دريافت و مدارات را با ديتا شيت ان بررسي و استفاده نماييد .

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/lm324.htm
اين هم مداراتي ساده از اين ايسي براي نمونه :با دوبرابر نمودن فركانس در اكتاو افكت هاي جالبي براي گيتار شما .....
1 = Single Supply Octave Shifter: A Frequency Doubler Effect For Electric Guitar
با تشكر .
موفق باشيد .
 

پیوست‌ها

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفی ای سی ta7796x

با سلام : gadraj ... http://www.irantk.info/
در این پست به معرفی ای سی جالب و پر کاربرد به شماره TA7796P/Z می پردازیم :
این ایسی با ساختار داخلی خود در دو قالب که با پسوند ( (dip16 دوطرفه و ) ZIP16 شانه ای) عرضه میگردد (دیتاشیت را از لینک زیر دانلود کنید ) :
http://datasheet.digchip.com:80/487/487-02809-0-TA7796P.pdf
قادر است یک اکولایزر 5 باند را با فرکانس های قابل تنظیم و دلخواه صوتی (بستگی به طراحی ) به امپلی فایر شما بیافزاید :
فرمولهای طراحی و اطلاعات کامل در فایل ضمیمه PDF به همراه نقشه ها , توضیحات امده است .
[hide] مشاهده فایل‌پیوست 5 chanel eqlayzer.pdf[/hide]
دانلود فرمایید .
 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفی ایسی های : Tda7052 و tda2822m

با سلام :
ایسی tda7052 به تنهایی یک امپلیفایر صوتی کوچک مونوفونیک میباشد که با محدوده ولتاز بزرگی از 3 الی 18 ولت با توانی حداکثر حدود 2 وات (وابسته به ولتاز کار ) کار میکند در داخل این ایسی یک پری امپلی فایر برای تقویت اولیه ورودی وجود دارد که درخروجی خود از سیگنال ورودی دو سیگنال دامنه مثبت و دامنه منفی دارد که هر کدام از این سیگنالها به یک تقویت کننده قدرت اعمال و در قسمت خروجی نهایی دو سیم خروجی (یکی برای سیگنال های تقویت شده با دامنه مثبت و دیگری با دامنه منفی را برای یک بلندگو تحویل میدهد مداری از این ایسی را مشاهده میکنید تنها قطعاتی که در مدار فوق غیر این ایسی بکار گرفته شده ولوم کنترل و خازن های بایپاس و رایپل میباشند اگر شما هم جزء ان دسته از علاقمندانی هستید که میخواهید یک امپلی فایر همه کاره (برای تست خروجی مدار خود ) داشته باشید مدار زیر نیاز شما را مرتفع خواهد کرد مکمل و استریوی این ایسی به شماره tda2822m میباشد که در اکثر اسپیکرهای پی سی خانگی به تفصیل بکار برده شده و نقشه ای از این ایسی را هم تقدیم میکنم .
[hide] small audio amplifier sch.jpgsmall audio amplifier montazna.jpgsmall audio amplifier PCB.jpgTDA2822.GIFTDA2822Mpcb.gif[/hide]
با تشکر .
موفق باشید .
 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي اي سي cd 4017

با سلام :
اي سي ديجيتالي سي موس 4017 يك كانتر (شمارنده ) ده رقمي ميباشد كه كلاك به پايه 14 و ريست ان پين 15 و پين توانايي ان 13 و پايه 8 زمين يا ولتاژ منفي و 16 ان مثبت از 3الي 18 ولت ميباشد بهترين شرايط ولتاژ كار در 12 ولت ميباشد در صورتيكه پايه هاي 13 و 15 به زمين منفي وصل شود و به ازاي ورود هر يك پالس به پين 14 ان ----- در خروجي به ترتيب از 0 الي 9 از طريق بقيه پايه ها يك خواهيد گرفت اين اي سي جزو پر كاربرد ترين اي سي هاي سي موس در الكترونيك ديجيتال ميباشد طرح جالبي را از اين ايسي در اينجا مي بينيد مدار تست شده هست و بجاي يك تابلو روان مي توان ازش استفاده كرد :
[hide] cir95 Flashing logo.jpg[/hide]
با تشكر .
موفق باشيد .
 

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي اي سي رگولاتور سويچينگ l7940a

با سلام :
اي سي رگولاتور سويچينگ به شماره la7940a يك هايبريد كامل و پرتواني براي مدارات تغذيه كنترل شونده نوع سويچنگ كه از 0الي 50 ولت را با جرياني بيش از تا 10 امپر پشتيباني ميكند كه امروزا طراحان مدارات تغذيه سويچينگ (خانگي و صنعتي ) را با مونتاژ مدارات فوق در بازار تجارت الكترونيك مشغول كرده است با توجه به اهميت موضوع براي علاقمندان توليد اينگونه مدارات فايل ضميمه اي اپلود ميكنم كه حاوي مثالهايي با فرمولهاي عملي براي مونتاژ ساده و راحتي از اين مدارات (خودتان ميتوانيد ولتاژ و جريان خروجي انتخاب و به راحتي محاسبه كنيد ) ميباشد
[hide] مشاهده فایل‌پیوست L4970A-1.pdf14v_10a_292.jpg[/hide]
فايل پيوستي را دانلود و با انواع مدارات همراه با pcb اماده ودر سطح ولتاژهاي خروجي مختلف استفاده كنيد .
( در نمونه اي كه براي خودم مونتاژكردم نتيجه بسيار عالي بود 0 الي 42 ولت 10 امپر----)
با تشكر .
موفق باشيد .
 
آخرین ویرایش:

gadraj

معاون مدیر کل
معاونت انجمن
2007-05-09
5,028
106,712
معرفي اي سي cmos cd4060

با سلام :
اي سي cd4060 از سري سي موس در داخل خود يك اوسيلاتوري دارد كه كافيست مقاومت وخازن يا كريستال كوارتز خود را به پايه هاي اوسيلاتور ان وصل كنيد تا نوسان ساز داخلي شروع بكار كند .
حالا :
بعد راه افتادن نوسان ساز داخلي توسط اين اي سي ميتوان عدد (فركانس ) توليد شده توسط نوسان ساز را به عدد 2 به توان 14 تقسيم نموده و از پايه هاي متعدد خروجي ها -- عدد مورد نياز را با دقت تمام از شماره پين انتخابي بگيريد .
براي درك بيشتر موضوع از تصاوير نمونه اپلودي استفاده كنيد .
[hide] pap_vit-4060.jpgCD4060.jpg[/hide]
موارد استفاده در تقسيم كننده هاي فركانس و تايمر و..... مثلا با انتخاب فركانس ***X ميتوان به تايمر 10 روزه يا بيشتر فقط با اين اي سي دست يافت .
با تشكر .
موفق باشيد .
 
بالا