ببینید مشکل دیر خاموش شدن لپ تاپ شما ربطی به بایوس نداره اتفاقآ بایوس داره کارش رو درست انجام میده. پروسه خاموش شدن سیستم به این صورته که ویندوز به تمام قطعات (درگاه های ورودی و خروجی - هارد - دیسک درایوها و...) پیغامی رو میفرسته و هشدار میده که به زودی برق دستگاه قطع خواهد شد پس به تمام سرویس ها خاتمه دهید! ویندوز های نسل جدید خصوصآ ویندوز 10 الزامات سخت گیرانه تری در این زمینه دارند و تا زمانی که از ذخیره شدن فایل های باز و قطع ارتباط دستگاه های ورودی و خروجی اطمینان حاصل نکنه دستگاه رو خاموش نمیکنه پس این وسط قطعه ای در لپ تاپ شما وجود داره که به درخواست کرنل سیستم عامل پاسخ نمیده و کرنل در یک حلقه بسته به دام میفته و دستگاه خاموش نمیشه.
برای شروع توصیه میکنم یک بار ویندوز XP نصب کنید و نتیجه رو اعلام کنید. (ویندوز XP در زمینه شات داون کردن سیستم الزامات ساده تری داره)
بعد به ترتیب تک تک ماژول های ارتباطی (وای فای - بلوتوث - رم ریدر و ...) رو از مدار خارج کنید اگه به صورت یکپارچه با مادربرد هست مسیر تغذیه اش رو قطع کنید تا توسط سیستم شناسایی نشه و دوباره تست کنید ببینید چطور خاموش میشه.
من احساس میکنم مشکل شما یه جایی بین کنترلر هارددیسک و مادربرد لپ تاپه. آخرین قطعه ای که خاموش میشه هارد دیسک هست و تا زمانی که به درخواست سیستم عامل برای شات داون پاسخ نده به جهت از دست نرفتن اطلاعات فایل های باز سیستم خاموش نمیشه!