با سلام خدمت اساتید محترم
لطفا در مورد اینورترهای موجود در بازار با شکل موج سینوسی کامل راهنمایی بفرمایید.آیا سینوسی کامل هست یا نه؟
با اجازه استاد رجبی
دوست عزیز من استاد نیستم ولی این همون چیزیه که شما میخواین.
مبدلهای dcبه ac به اینورتر (یکسوکننده ها)معروفند.وظیفه اینورتر تبدیل ولتاژ ورودیdc به ولتاژ خروجیac با دامنه فرکانس مطلوب است. ولتاژ خروجی می تواند در یک فرکانس ثابت یا متغیر باشد، در صورتیکه ولتاژdc ورودی تغییر نماید و ضریب بهره ثابت بماند ولتاژ خروجی متغیر حاصل می شود، از طرف دیگر اگر ولتاژ dcورودی ثابت بماند و قابل کنترل نباشد با تغییر ضریب بهره اینورتر که معمولا با روش کنترل مدولاسیون پهنای پالس(PWM1) انجام می گیرد ،ولتاژ خروجی متغیر بدست می آید.ضریب بهره اینورتر را می توان به صورت ولتاژ خروجی به ولتاژ ورودیdc تعریف کرد.ولتاژ خروجی اینورتر ایده ال بایستی دارای شکل موج سینوسی باشدالبته در عمل سینوسی نبوده و همراه با هارمونیک است.در کاربردهای قدرت کم و قدرت موسط ولتاژ خروجی با شکل موج مربعی یا شبه مربعی کفایت میکند.لیکن در کاربردهای قدرت بالا به شکل موج با اعوجاج کمتر مورد نیاز است.با در اختیار داشتن وسایل نیمه هادی قدرت سرعت بالا، می توان با به کار گرفتن روشهای سوئیچینگ، هارمونیکهای موجود را تا حد زیادی کاهش داد.از اینورتر بطور وسیع در کاربردهای صنعتی استفاده می گرددبه عنوان مثال 1- یک خط ولتاژ AC: خیلی از مواقع دسترسی به یک منبع dc مثل باتری وجود دارد. ولی یک خط ولتاژ AC مورد نیاز است مثل اتومبیل 2- منابع تغذیه بدون وقفه (UPS2): در انواع مختلف UPS ها جهت تبدیل توان باتری ها به یک توان AC به اینورترها نیاز داریم .3- کوره های القایی:اینورترها جهت تبدیل یک توان AC با فرکانس پائین به یک توان AC با فرکانس بالا مورد استفاده قرار می گیرند. این ولتاژ فرکانس بالا در کوره های القایی مورد استفاده دارد. به این ترتیب که ابتدا توان AC را به DC یکسو کرده و سپس توسط اینورتر به توان AC فرکانس بالا تبدیل میکنند. 4- در سیستم انتقال توان HVDC: در این سیستم انتقال توان الکتریکی ، ابتدا توان AC به DC تبدیل میشود. این توان DC با ولتاژ بسیار بالا به وسیله خطوط انتقال به مقصد می رسد. در محل گیرنده، این توان DC دوباره به مقدار AC تبدیل میشود. 5- درایورهای فرکانس متغیر: یک درایو فرکانس متغیر، سرعت عملکرد یک موتور AC را به کمک کنترل کردن ولتاژو فرکانس به صورت همزمان تنظیم میکند. 6- استفاده در پنلهای خورشیدی: پنلهای خورشیدی دارای خروجی DC هستند که با استفاده از اینورترها این توان تبدیل به AC میشود. اگر در اینورتر ولتاژ ورودی ثابت بماند به این نوع اینورتر اینورتر، اینورتر منبع ولتاژ (voltage source inverter=VSI)گفته می شود و اگر چناچه جریان ورودی ثابت نگاهداشته شود به آن اینروتر جریان (current source inverte=CSI) گفته می شود. اینورترمنبع جریان(CSI): اینورتر منبع جریان و یا بعبارت دیگر اینورتر جریان ثابت اینورتری است که در آن جریان منبع dc تقریبا ثابت و مستقل از شرایط اینورتر می باشد. اینورترمنبع جریان (CSI)مزدوج اینورتر منبع ولتاژ (VSI)است .
مزایای CSIاز قرار زیر است: 1. به دلیل اینکه جریان dc ورودی کنترل شده و محدود است ،آتش شدن ناخواسته تریستورها و یا اتصال کوتاه شدن مدار مسائل جدی را به دنبال نخواهد داشت. 2. به مدارهای کموتاسیون ساده تری نیاز دارد. 3. قادر هستند بارهای راکتیورا تغذیه نمایند بدون اینکه نیاز به دیودهای کموتاسیون (هرزگرد )داشته باشند.
اینورترها به دو دسته کلی تقسیم می شوند : اینورترهای تکفاز و اینورترهای سه فاز ، هر یک از انواع فوق بر حسب نوع کموتاسیون تریستور به چهار دسته تقسیم می شوند: اینورتر با مدولاسیون پهنای پالس ، اینورتر رزو نانسی ، اینورتر کموتاسیون کمکی و اینورتر کموتاسیون تکمیلی.
همچنین از نظرشکل موج خروجیشان به چهار نوع زیر تقسیم میشوند:
1- خروجی به شکل موج مربعی
2- خروجی به شکل سینوسی اصلاح شده (معمولی)
3- خروجی به شکل سینوسی اصلاح شده (پله ای)
4- خروجی به شکل سینوسی خالص
دست علی یارت.