آی پی امداد
abtahi

آموزشی: ساده تر از این نمیشه ( تحلیل سوئیچینگ ترانزیستوری )

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,099
سلام استاد
من با توجه به تحلیل ساده و قابل فهمتان کاملا متوجه شدم که بعد از روشن شدن ترانزیستور و ایجاد جریان در مسیر کلکتور سلفِ این مسیر در برابر این جریان یک ولتاژ معکوس ایجاد میکند اگر مسیر بیس را نداشتیم ولتاژ معکوس سلف تا زمان قطع جریان ذخیره شده و بعد به صورت ولتاژ معکوس بسیار زیادی القا میشود ولی با توجه به این که ما مسیر بیس را در این مدار داریم در نتیجه این ولتاژ معکوس در مسیر بیس القا شده و باعث افزایش جریان بیس و همچنین زیاد شدن جریان مسیر کلکتور امیتر میشود این افزایش جریان تا ماکسیمم خود که ولتاژ منبع میباشد ادامه پیدا میکند و سپس دیگر ما با افزایش جریان مواجه نخواهیم بود که این منجر به اتمام ولتاژ معکوس سلف میگردد حال دیگر جریان بیس نسبت به قبل کم شده در نتیجه جریان مسیر کلکتور کم تر میشود مجددا سلف در برابر کم شدن این جریان مقاومت نشان داده و در سدد افزایش این جریان ولتاژی مخالف القا میکند سلف با زیاد کردن جریان مسیر کلکتور جریان مسیر بیس را کاهش میدهد که این خود عامل کم شدن بیشتر جریان مسیر کلکتور می شود این کم شدن جریان مسیر بیس توسط سلف تاجایی ادامه پیدا میکند که جریان مسیر بیس به صفر میل می کند و ترانزیستور خاموش می شود و این سیکل ادامه پیدا خواهد کرد

حال استاد طبق فرمایش شما در پست شماره 41

خروجی با خازن کوچیک و بدون بار چند ولته؟
اگه مقاومت را بقدری بزرگتر کنی که در مرز توقف نوسان باشه و سپس خازنی با اون مقاومت موازی کنی بهتر میشه و با ولتاژ بالاتر هم داغ نمیکنه.
خازن ایده آل باید متناسب با ظرفیت سلف باشه که با تست مقادیر مختلف مشخص میشه چه خازنی بهتره

امکان دارد کمی در مورد نقش این مقاومت و خازن در مدار توضیحاتی بدهید و مرز توقف نوسان چیست؟
با تشکر

درود وآفرین

بله همانطور که متوجه شدی درسته.
فقط آغاز کار که سیستم به باطری متصل میشه باید نحوه اتصال سیم پیچ بیس بگونه ای باشه که ولتاژ مثبت القایی به بیس ، بتونه ترانزیستور را روشن تر کنه درغیراینصورت نوسان نمیکنه و باید دو سر سیم پیچ جابجا بشه.
در نیم سیکل بعد ولتاژ منفی به بیس میرسه و خاموش تر و خاموش تر میشه.

و همچنین ترانزیستور هیچوقت کاملا خاموش نمیشه مگر با تمهیدات دقیقی که اشاره فرمودید و از خارج از حوصله است.

تحلیل این شیوه صرفا برای تفهیم اصول کار است چون این سیستم دیگه مقرون بصرفه نیست و کاربردی نداره و منقرض شده
و حدس شما درسته که با قطعات جانبی عبور dc از ترانزیستور ناچیز میشه و کمتر داغ میکنه.
و هدف هم همینه که تحلیل را درک کنید و قادر به خلق آثار جدید باشید
سپاس
 
آخرین ویرایش:

ghessi71

کاربر
2018-11-20
68
50
31
سلام گفتم سوالمو اینجا بپرسم شاید اساتید برام تحلیل کنند طرز کار این مدار جرقه زن رو چون سیم پیچ اولیه دوسر داره و به یک سرش هم به یک سر سیم پیچ ثانویه وصله
عکسشم در زیر میگذارم ممنون میشم طرز کارشو برام توضیح بدید چجوری کار میکنه اون سه پایه هم به نظر تریستور scr هستش mcr100.6
برد اول

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B1%DB%B5_%DB%B0%DB%B0%DB%B4%DB%B1%DB%B3%DB%B7_38c2.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B1%DB%B5_%DB%B0%DB%B0%DB%B4%DB%B1%DB%B5%DB%B2_617k.jpg

برد دوم این برد سه پایه پلاستیکی اینه اسمش s05e6 که نمیدونم اینه تریستوره چیه
img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B3_%DB%B1%DB%B8%DB%B5%DB%B0%DB%B5%DB%B8_123c.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B0_%DB%B2%DB%B2%DB%B1%DB%B0%DB%B5%DB%B1_k0z2.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B0_%DB%B2%DB%B2%DB%B1%DB%B1%DB%B4%DB%B1_2he4.jpg
 

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,099
سلام گفتم سوالمو اینجا بپرسم شاید اساتید برام تحلیل کنند طرز کار این مدار جرقه زن رو چون سیم پیچ اولیه دوسر داره و به یک سرش هم به یک سر سیم پیچ ثانویه وصله
عکسشم در زیر میگذارم ممنون میشم طرز کارشو برام توضیح بدید چجوری کار میکنه اون سه پایه هم به نظر تریستور scr هستش mcr100.6
برد اول

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B1%DB%B5_%DB%B0%DB%B0%DB%B4%DB%B1%DB%B3%DB%B7_38c2.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B1%DB%B5_%DB%B0%DB%B0%DB%B4%DB%B1%DB%B5%DB%B2_617k.jpg

برد دوم این برد سه پایه پلاستیکی اینه اسمش s05e6 که نمیدونم اینه تریستوره چیه
img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B3_%DB%B1%DB%B8%DB%B5%DB%B0%DB%B5%DB%B8_123c.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B0_%DB%B2%DB%B2%DB%B1%DB%B0%DB%B5%DB%B1_k0z2.jpg

img_%DB%B2%DB%B0%DB%B2%DB%B2%DB%B0%DB%B1%DB%B1%DB%B0_%DB%B2%DB%B2%DB%B1%DB%B1%DB%B4%DB%B1_2he4.jpg

درود

درسته که از خیابون یکطرفه و ورود ممنوع ، زودتر بمقصد میرسی ، اما در صورت بی توجهی به تابلوها ، نیاز به مقررات و تابلو نداریم.
و نصب تابلو چه ثمری داره؟

این سوال مرتبط با این تاپیک نیست.
ضمنا سوال بسیار عجیبی است که بدون نقشه ، خواستار تحلیل هستی ولی بدون نقشه حتی نمیتونم برای تعمیر راهنمایی کنم چه رسد به تحلیل.

سپاس
 
آخرین ویرایش:

ali.ar2

کاربر
2022-04-13
28
27
36
مشاهده فایل‌پیوست 162448

درود

حالا با اطلاعات اولیه و مقدماتی که در پست ۱ تقدیم شد به مطالعه و بررسی و تحلیل نقشه میپردازیم.
البته این مبحث نیاز به اطلاعاتی در خصوص سلف ها داره که چندان ساده نیست و خارج از حوصله تاپیک است و تاکنون تشریح نکردم و لذا این مبحث کمی پیچیده تر از بقیه مباحث است و نیاز به مطالعه مکرر تحلیل داره.

ازآنجاکه لحظه اول که تغذیه را به برق شهر متصل میکنیم ، ولتاژی در ثانویه ترانس وجود نداره و بتبع آن ۴۳۱ و کوپلر و ترانزیستور Q2 فعال نشده اند لذا بدلیل عدم هدایت کلکتور امیتر Q2 بخشی از جریان ۴ مقاومت ۱۸۰ کیلویی توسط Q2 مصرف نمیشه و لذا کل جریان ناشی از ۴ مقاومت ۱۸۰ کیلویی از بیس Q1 عبور میکنه و آنرا روشن میکنه و کلکتور امیتر Q1 مانند کلید وصل شده و هدایت میکنه و لذا ۳۱۰ ولت به اولیه ترانس متصل میشه .

به این ترتیب یک لحظه ولتاژی در ثانویه القا میشه ،
اما از انجاکه سیم پیچ ثانویه پایینی که وظیفه فیدبک را بعهده داره ولتاژی هم جهت با اولیه تولید میکنه لذا سیگنال مثبت و مناسبی از طریق R8 و D1 به بیس اعمال میکنه و از خاموش شدن ترانزیستور جلوگیری میکنه.

( و خازن C1 و D4 در لحظات روشن شدن ترانزیستور حالت سوئیچی ترانزیستور را تقویت میکنه تا هدایت ترانزیستور تدریجی نباشه و ناگهانی هدایت کنه ، البته D4 صرفا جهت شارژ خازن در نیم سیکل منفی نصب شده زیرا بدون این دیود شارژ خازن در زمان نیم سیکل منفی میسر نمیشه .)

و به این ترتیب ظرفیت سلف سیم پیچ اولیه و تعداد دور ثانویه ، تعیین کننده زمان روشن بودن ترانزیستور است .

برای بقیه تحلیل لازم است در این حد بدانید که :
(اگر ولتاژی به یک سلف یا سیم پیچ متصل و سپس قطع کنید بمحض آنکه ولتاژ را قطع کردید دو سر سلف ولتاژ معگوس و بسیار بالاتر از ولتاژ تغذیه ظاهر میشه و بصورت میرا ضعیف و ضعیف تر میشه.
مثلا اگه ۳۱۰ ولت را به اولیه ترانس متصل و قطع کنید در زمان قطع ، درواقع ولتاژ بینهایت ظاهر میشه اما ازآنجاکه ولتاژ بسمت بینهایت دارای انرژی ضعیفی هست لذا با دستگاه های اندازه گیری بخش قدرتمند آن قابل اندازه گیری است و مثلا حدود ۵۰۰۰ ولت مشاهده میشه که بصورت میرا هر لحظه ضعیف تر میشه

به همین دلیل با بوبین کلیه رله ها دیود معگوسی موازی میکنند تا ولتاژ بسیار بالا و معگوسی که القا میشه موجب صدمه ترانزیستور رله نشه.
و به همین علت D3 و C3 و R7 نیز با اولیه ترانس موازی کرده تا ولتاژ معگوس بسیار زیاد را ضعیف و خفه کنه.) حالا ادامه تحلیل


پس از آنکه انرژی القایی نیم سیکل اول پایان یافت در اینصورت مطابق قاعده فوق ولتاژ سیم پیچ فیدبک ، معگوس میشه و لذا فیدبک مثبت تموم میشه و ولتاژ منفی از طریق R8 و D4 در خازن C1 شارژ میشه و ولتاژی به بیس نمیرسه و Q1 خاموش میشه .

اما اینجا نکته ای قابل تامل است که وقتی فیدبک مثبت نداریم چرا مانند لحظه اول هم که فیدبک نداشتیم موجب روشن شدن Q1 نمیشه ؟
زیرا همانطور که در شرح بالا تاکید شد پس از قطع ولتاژ ، پلاریته ولتاژ در دو سر سیم پیچ اولیه معگوس و بسیار بالاست و بنابرین اجازه عبور ۳۱۰ ولت را نمیده بویژه که از ۳۱۰ ولت بسیار بزرگتر است .

از سوی دیگر ازآنجاکه الان ولتاژی در ثانویه بالایی ترانس که یکسو و ذخیره شده داریم لذا کوپلر و Q2 را نیمه فعال کرده و هدایت Q2 بخشی از جریان ۴ مقاومت را مصرف میکنه و لذا ولتاژ بیس Q۱ کم شده بطوریکه قادر به روشن کردن Q1 نیست .
بنابرین علاوه بر اینکه فیدبک مثبت نداریم ضمنا پلا یته معگوس ولتاژ اولیه و هدایت Q2 موجب خاموشی مطلق Q1 میشه .

پس از آنکه نیم سیکل دوم پایان یافت عوامل زیر مجددا موجب روشن شدن Q1 میشن.
۱- بواسطه سیگنال میرا پس از نیم سیکل دوم مجددا فیدبک مثبت در ثانویه بدلیل میرایی سیگنال ظاهر میشه هرچند ضعیف تر از فیدبک اولیه است اما با ولتاژ C1 که قبلا در نیم سیکل منفی ذخیره شده جمع شده و حتی بیشتر از لحظه اول از بیس عبور میکنه .

۲- ولتاژ معگوس اولیه نیز پایان یافته و لذا با ۳۱۰ ولت مخالفت نمیکنه که موجب قطع شدن جریان بشه ولتاژ مفیدی ناشی از میرایی سیگنال با ۳۱۰ ولت جمع شده و از اولیه ترانس و Q1 عبور میکنه.

۳- ولتاژ ثانویه بالایی نیز رو به کاهش گذاشته و لذا کوپلر و Q2 هم بسمت خاموشی رفته و لذا بخشی از جریان ۴ مقاومت را مصرف نمیکنه و لذا ولتاژ بیس Q1 بمقدار لازم بالا میره و Q1 را روشن میکنه.

و با روشن شدن Q1 داستان فوق تکرار میشه و این نوسانساز طی مراحل فوق تا ابد نوسان میکنه

مقاومت R9 و D2 و D5 برای محدود ساختن ولتاژ مثبت و منفی سیم پیچ فیدبک پیش بینی شده و بعبارتی بخش مضر سیکل مثبت و منفی سیم پیچ فیدبک را خفه و حذف میکنه
اما چگونه ولتاژ خروجی را کنترل و تثبیت میکنه بسیار ساده است و قبلا در تاپیک مشابه تحلیل کردم.

و لذا قطعا علاقمندانی که با نحوه کنترل ولتاژ آی سی های سوئیچینگ آشنا شده اند در این نقشه هم قادر به درک و تحلیل عملکرد کنترل ولتاژ هستند.
لذا اگه علاقمندان بخش باقیمانده را یاری و تحلیل کنند قبلا مراتب سپاس و تقدیر خود را اعلام میدارم.

حالا اینورتر ابتکاری بسازید.

اکنون با استفاده از تحلیل فوق میتوانید اینورتر ابتکاری و تک ترانزیستوری طراحی کنید و بسازید.

بطوریکه با استفاده از تحلیل فوق میتوانید از ترانس معمولی ۳ سر یا سر وسط بنحو ابتکاری بگونه ای استفاده کنید که سیم پیچ ثانویه با کلکتور امیتر یک ترانزیستور سری شود و همچنین بخشی از سیم پیچ ۳ سر که هم جهت با سیم پیچ فوق باشه به بیس برسه تا نوسانساز ابتکاری شبیه روش فوق داشته باشیم .
البته ازآنجاکه تهیه ۳۱۰ولت مستقیم مانند باطری در دسترس نداریم و بناگزیر باید از باطری ۶ یا ۱۲ ولت و امثالهم استفاده کنیم و از طرفی نمیتونیم از سیم پیچی استفاده کنیم که تعداد دور بالایی داره و لذا باید از سیم پیچ ۳ سر یا بخشی از آن بعنوان اولیه استفاده کنیم که تعداد دور کمی داشته باشه لذا از سیم پیچ دیگر که قبلا اولیه بوده و برای ۲۲۰ ولت برق شهر سیم پیچی شده بود و اینجا ناگزیریم بعنوان ثانویه استفاده کنیم که تعداد دور بسیار بالایی داره و ولتاژ بالا دراختیار میگذاره ، لذا جریان قابل توجهی نداره اما ۲۲۰ ولت ضعیف و با توان پایین را قابل استفاده میکنه و لذا با این روش ابتکاری میتونیم اینورتر ضعیفی بسازیم که ۶ یا ۱۲ ولت را به ۲۲۰ ولت تبدیل کنه.

سپاس


اینم اینورتر بسیار ساده و کوچکی که جناب سجاد عزیز با همین شیوه فقط با

یک ترانس معمولی ۱۲ولت
دو مقاومت
و یک ترانزیستور

ساختند و نتیجه را با ولتاژ تغذیه ۶ ولتی جهت روشن کردن لامپ ۲۲۰ ولتی در پست ۲۵ و با تصویر زیر اعلام فرمودند.

مشاهده فایل‌پیوست 162535

مشاهده فایل‌پیوست 162688




نقش خازن C2 توضیح میدی؟
 
آخرین ویرایش:
  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها]: Poomm

ali.ar2

کاربر
2022-04-13
28
27
36
درود

در تحلیلی که در پست های اول تقدیم کردم تاکید کردم با یکبار مطالعه ممکنه هضم نکنی چون برخلاف آی سی که فقط باید بدونی اگه ولتاژ فلان پایه رو بالا ببری فلان کار انجام میشه و بسادگی قابل درک است اما اینجا باید تمام ریزه کاری های الکترونیک را حس کنی و کمی سخت تر هست اما چند بار مطالعه کن درک میکنی.

البته باید با رفتار قطعات آشنا باشی.

سلف ها دوست ندارن جریانشون تغییر کنه و لذا اگه جریان هر سلفی رو تغییر بدی ولتاژی تولید میکنه و میخواد پاچه آدمو بگیره و لذا وقتی جریانو قطع کنی ولتاژ بسیار بالا و معگوسی تولید میکنه .
پس تا زمانیکه ولتاژ به سلف متصله ولتاژ در همون جهت در سلف داریم ولی بالاتر از ولتاژ منبع نمیده چون زورش به منبع نمیرسه اما اگه جریانو قطع کنی ولتاژ معگوس و بالایی تولید میکنه چون آزاد میشه و لذا هر کاری دلش بخواد میکنه و به این ترتیب ولتاژ بالایی تولید میکنه.

حالا شما مرحله اول را گفتی که ترانزیستور روشن میشه و جریانی در سلف جاری میشه و چون جریان صفر بوده و ناگهان زیاد شده اونم عکس العمل نشون میده و ولتاژی تولید میکنه و به سیم پیچ بیس هم القا میشه و روشن تر میشه ، اما بعد از زمان کوتاهی دیگه جریان تغییر نمیکنه چون دیگه آخر خط است و جریان بیشتر از اون نمیشه ، بنابرین چون جریان سلف ثابت میشه و تغییر نمیکنه لذا ولتاژی تولید نمیکنه و لذا به بیس هم القا نمیکنه .

پس هدایت ترانزیستور هم کمتر میشه و به سمت و خاموشی میره و ازآنجاکه تغییرات قطع شده لذا روند ولتاژ معگوس آغاز میشه و ترانزیستور بیشتر و بیشتر خاموش میشه تا جایی که دیگه خاموش تر نمیشه و تغییر جریان متوقف میشه و دوباره سر از نو روزی از نو
و این روند مدام تکرار میشه و ولتاژ متناوب تولید میشه.

دیود مورد نظر شما برای بهبود نوسان است اما برای تفهیم موضوع باید تا حد امکان قطعات اصلی را در نقشه مورد مطالعه و بررسی قرار بدیم و لذا می بینی بدون دیود هم نوسان میکنه

اصول این نوسانساز بر پایه رفتار سلف است که اگه جریانشو تغییر بدی ولتاژ الفا میکنه و اگه جریان قطع بشه ولتاژ معگوس بالا تولید میکنه
حالا با این توضیح دوباره چند بار تحلیل را مطالعه کن اگه متوجه نشدی ابهام خودتو بگو بیشتر توضیح بدم .

سپاس



ولی بنظرم اینجور منبع تغذیه ای جریان زیادی تلف میکنه. فقط با کمی تغییرجریان در ثانویه جریان ایجاد میکنه. به لعنت خدا هم نمی ارزه.
من میخام اینورتر ۱۲ به ۳۰۰ بسازم توان خروجی ۱۰۰ وات و بازدهی بالا و مصرف متناسب با مصرف دستگاه مصرف کننده.
چه ساختاری پیشنهاد میدین؟ فلای بک، پوش پول، ...
 
آخرین ویرایش:

ali.ar2

کاربر
2022-04-13
28
27
36
مشاهده فایل‌پیوست 162448

درود

حالا با اطلاعات اولیه و مقدماتی که در پست ۱ تقدیم شد به مطالعه و بررسی و تحلیل نقشه میپردازیم.
البته این مبحث نیاز به اطلاعاتی در خصوص سلف ها داره که چندان ساده نیست و خارج از حوصله تاپیک است و تاکنون تشریح نکردم و لذا این مبحث کمی پیچیده تر از بقیه مباحث است و نیاز به مطالعه مکرر تحلیل داره.

ازآنجاکه لحظه اول که تغذیه را به برق شهر متصل میکنیم ، ولتاژی در ثانویه ترانس وجود نداره و بتبع آن ۴۳۱ و کوپلر و ترانزیستور Q2 فعال نشده اند لذا بدلیل عدم هدایت کلکتور امیتر Q2 بخشی از جریان ۴ مقاومت ۱۸۰ کیلویی توسط Q2 مصرف نمیشه و لذا کل جریان ناشی از ۴ مقاومت ۱۸۰ کیلویی از بیس Q1 عبور میکنه و آنرا روشن میکنه و کلکتور امیتر Q1 مانند کلید وصل شده و هدایت میکنه و لذا ۳۱۰ ولت به اولیه ترانس متصل میشه .

به این ترتیب یک لحظه ولتاژی در ثانویه القا میشه ،
اما از انجاکه سیم پیچ ثانویه پایینی که وظیفه فیدبک را بعهده داره ولتاژی هم جهت با اولیه تولید میکنه لذا سیگنال مثبت و مناسبی از طریق R8 و D1 به بیس اعمال میکنه و از خاموش شدن ترانزیستور جلوگیری میکنه.

( و خازن C1 و D4 در لحظات روشن شدن ترانزیستور حالت سوئیچی ترانزیستور را تقویت میکنه تا هدایت ترانزیستور تدریجی نباشه و ناگهانی هدایت کنه ، البته D4 صرفا جهت شارژ خازن در نیم سیکل منفی نصب شده زیرا بدون این دیود شارژ خازن در زمان نیم سیکل منفی میسر نمیشه .)

و به این ترتیب ظرفیت سلف سیم پیچ اولیه و تعداد دور ثانویه ، تعیین کننده زمان روشن بودن ترانزیستور است .

برای بقیه تحلیل لازم است در این حد بدانید که :
(اگر ولتاژی به یک سلف یا سیم پیچ متصل و سپس قطع کنید بمحض آنکه ولتاژ را قطع کردید دو سر سلف ولتاژ معگوس و بسیار بالاتر از ولتاژ تغذیه ظاهر میشه و بصورت میرا ضعیف و ضعیف تر میشه.
مثلا اگه ۳۱۰ ولت را به اولیه ترانس متصل و قطع کنید در زمان قطع ، درواقع ولتاژ بینهایت ظاهر میشه اما ازآنجاکه ولتاژ بسمت بینهایت دارای انرژی ضعیفی هست لذا با دستگاه های اندازه گیری بخش قدرتمند آن قابل اندازه گیری است و مثلا حدود ۵۰۰۰ ولت مشاهده میشه که بصورت میرا هر لحظه ضعیف تر میشه

به همین دلیل با بوبین کلیه رله ها دیود معگوسی موازی میکنند تا ولتاژ بسیار بالا و معگوسی که القا میشه موجب صدمه ترانزیستور رله نشه.
و به همین علت D3 و C3 و R7 نیز با اولیه ترانس موازی کرده تا ولتاژ معگوس بسیار زیاد را ضعیف و خفه کنه.) حالا ادامه تحلیل


پس از آنکه انرژی القایی نیم سیکل اول پایان یافت در اینصورت مطابق قاعده فوق ولتاژ سیم پیچ فیدبک ، معگوس میشه و لذا فیدبک مثبت تموم میشه و ولتاژ منفی از طریق R8 و D4 در خازن C1 شارژ میشه و ولتاژی به بیس نمیرسه و Q1 خاموش میشه .

اما اینجا نکته ای قابل تامل است که وقتی فیدبک مثبت نداریم چرا مانند لحظه اول هم که فیدبک نداشتیم موجب روشن شدن Q1 نمیشه ؟
زیرا همانطور که در شرح بالا تاکید شد پس از قطع ولتاژ ، پلاریته ولتاژ در دو سر سیم پیچ اولیه معگوس و بسیار بالاست و بنابرین اجازه عبور ۳۱۰ ولت را نمیده بویژه که از ۳۱۰ ولت بسیار بزرگتر است .

از سوی دیگر ازآنجاکه الان ولتاژی در ثانویه بالایی ترانس که یکسو و ذخیره شده داریم لذا کوپلر و Q2 را نیمه فعال کرده و هدایت Q2 بخشی از جریان ۴ مقاومت را مصرف میکنه و لذا ولتاژ بیس Q۱ کم شده بطوریکه قادر به روشن کردن Q1 نیست .
بنابرین علاوه بر اینکه فیدبک مثبت نداریم ضمنا پلا یته معگوس ولتاژ اولیه و هدایت Q2 موجب خاموشی مطلق Q1 میشه .

پس از آنکه نیم سیکل دوم پایان یافت عوامل زیر مجددا موجب روشن شدن Q1 میشن.
۱- بواسطه سیگنال میرا پس از نیم سیکل دوم مجددا فیدبک مثبت در ثانویه بدلیل میرایی سیگنال ظاهر میشه هرچند ضعیف تر از فیدبک اولیه است اما با ولتاژ C1 که قبلا در نیم سیکل منفی ذخیره شده جمع شده و حتی بیشتر از لحظه اول از بیس عبور میکنه .

۲- ولتاژ معگوس اولیه نیز پایان یافته و لذا با ۳۱۰ ولت مخالفت نمیکنه که موجب قطع شدن جریان بشه ولتاژ مفیدی ناشی از میرایی سیگنال با ۳۱۰ ولت جمع شده و از اولیه ترانس و Q1 عبور میکنه.

۳- ولتاژ ثانویه بالایی نیز رو به کاهش گذاشته و لذا کوپلر و Q2 هم بسمت خاموشی رفته و لذا بخشی از جریان ۴ مقاومت را مصرف نمیکنه و لذا ولتاژ بیس Q1 بمقدار لازم بالا میره و Q1 را روشن میکنه.

و با روشن شدن Q1 داستان فوق تکرار میشه و این نوسانساز طی مراحل فوق تا ابد نوسان میکنه

مقاومت R9 و D2 و D5 برای محدود ساختن ولتاژ مثبت و منفی سیم پیچ فیدبک پیش بینی شده و بعبارتی بخش مضر سیکل مثبت و منفی سیم پیچ فیدبک را خفه و حذف میکنه
اما چگونه ولتاژ خروجی را کنترل و تثبیت میکنه بسیار ساده است و قبلا در تاپیک مشابه تحلیل کردم.

و لذا قطعا علاقمندانی که با نحوه کنترل ولتاژ آی سی های سوئیچینگ آشنا شده اند در این نقشه هم قادر به درک و تحلیل عملکرد کنترل ولتاژ هستند.
لذا اگه علاقمندان بخش باقیمانده را یاری و تحلیل کنند قبلا مراتب سپاس و تقدیر خود را اعلام میدارم.

حالا اینورتر ابتکاری بسازید.

اکنون با استفاده از تحلیل فوق میتوانید اینورتر ابتکاری و تک ترانزیستوری طراحی کنید و بسازید.

بطوریکه با استفاده از تحلیل فوق میتوانید از ترانس معمولی ۳ سر یا سر وسط بنحو ابتکاری بگونه ای استفاده کنید که سیم پیچ ثانویه با کلکتور امیتر یک ترانزیستور سری شود و همچنین بخشی از سیم پیچ ۳ سر که هم جهت با سیم پیچ فوق باشه به بیس برسه تا نوسانساز ابتکاری شبیه روش فوق داشته باشیم .
البته ازآنجاکه تهیه ۳۱۰ولت مستقیم مانند باطری در دسترس نداریم و بناگزیر باید از باطری ۶ یا ۱۲ ولت و امثالهم استفاده کنیم و از طرفی نمیتونیم از سیم پیچی استفاده کنیم که تعداد دور بالایی داره و لذا باید از سیم پیچ ۳ سر یا بخشی از آن بعنوان اولیه استفاده کنیم که تعداد دور کمی داشته باشه لذا از سیم پیچ دیگر که قبلا اولیه بوده و برای ۲۲۰ ولت برق شهر سیم پیچی شده بود و اینجا ناگزیریم بعنوان ثانویه استفاده کنیم که تعداد دور بسیار بالایی داره و ولتاژ بالا دراختیار میگذاره ، لذا جریان قابل توجهی نداره اما ۲۲۰ ولت ضعیف و با توان پایین را قابل استفاده میکنه و لذا با این روش ابتکاری میتونیم اینورتر ضعیفی بسازیم که ۶ یا ۱۲ ولت را به ۲۲۰ ولت تبدیل کنه.

سپاس


اینم اینورتر بسیار ساده و کوچکی که جناب سجاد عزیز با همین شیوه فقط با

یک ترانس معمولی ۱۲ولت
دو مقاومت
و یک ترانزیستور

ساختند و نتیجه را با ولتاژ تغذیه ۶ ولتی جهت روشن کردن لامپ ۲۲۰ ولتی در پست ۲۵ و با تصویر زیر اعلام فرمودند.

مشاهده فایل‌پیوست 162535

مشاهده فایل‌پیوست 162688


من نیازی به تخلیه خازن C1 نمی بینم. امکان تخلیه از مسیر R1,R2,R4,48فراهم است.
 
آخرین ویرایش:

NICHICON

VIP+ افتخاری
کاربر +vip پلاس
VIP PLUS
vip
vip افتخاری
کاربر
2012-03-01
1,502
12,121
به نام خدا
((((((چرا بجای یک مقاومت 720 کیلو از ۴ مقاومت 180 کیلویی R1 , R4 , R2 , R6 استفاده شده ؟
پاسخ سوال در پست ۳۳ ))))))))
استاد عزیز میشه این موضوع بیشتر توضیح بدید
من هنوز برام گنگ هست
 

غزال

Remembering
ناظم انجمن
2012-03-18
10,107
80,099
به نام خدا
((((((چرا بجای یک مقاومت 720 کیلو از ۴ مقاومت 180 کیلویی R1 , R4 , R2 , R6 استفاده شده ؟
پاسخ سوال در پست ۳۳ ))))))))
استاد عزیز میشه این موضوع بیشتر توضیح بدید
من هنوز برام گنگ هست

درود استاد اسدی بی‌وفا

در یک تاپیک برای درک این موضوع آزمایشی پیشنهاد کردم و به تفصیل بررسی شد ، اما با توضیحات زیر هم قابل هضم میشه.

چرا هایولتاژ از فاصله قابل توجه با گراند شعله میکشه ؟
زیرا باید متناسب با اختلاف ولتاژ دو سیم ، فاصله استاندارد را رعایت کنید وگرنه با وجودیکه دو سیم از یکدیگر کاملا قطع هستند اما اتصال کوتاه محسوب میشه و لذا مشخصه ولتاژ مقاومت ها یکی از مشخصه های مهم مقاومت ها هستند .

اما ازآنجاکه غالبا تعمیرکاران با ولتاژهای پایین سر و کار دارند و از هر مقاومتی که دارای هر مشخصه ولتاژی باشه که غالبا کمتر از 100 ولت نیست چنانچه در ولتاژ 10 ولت و ۲۰ ولت استفاده کنند مشکلی پیش نمیاد ، لذا ضرورتی نداشته که به این ویژگی توجه کنند که مقاومت ۱۰۰ ولتی است یا ۵۰۰ ولتی یا ۲۰۰ ولتی است.

مثال
با این فرض که قصد دارید بین سیمی حاوی 5 کیلو ولت و گراند مقاومت 20 مگا اهم نصب کنید که دراینصورت فاصله مجاز هوایی بین این دو سیم باید 5 سانتیمتر باشه.

حالا اگه طول مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر باشه درواقع فاصله هوایی دو پایه مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر است و فاصله غیرمجاز و اتصال کوتاه محسوب میشه و گندش درمیاد.
یعنی صرفنظر از توانایی ولتاژ مقاومت ، حتی بین دو پایه مقاومت هم شعله و اتصال کوتاه اتفاق میافته.

آزمایش کنید.
تکه سنگ یا تکه چوب خشکی با طول 1 سانتیمتر آماده کنید که درواقع مقاومتی بسیار بسیار بزرگ و تقریبا قطع و نزدیک به مقاومت بینهایت است.
اما اگر این مقاومت را بین 5 کیلو ولت و گراند نصب کنید ، خواهید دید که بین دو سیم از روی سنگ یا چوب شعله میکشه .

پس باید فاصله دو پایه مقاومت و درواقع ولتاژ مجاز مقاومت ها هم رعایت بشه که در ولتاژهای بالا بسیار مهم است و در تغذیه تولیدات جدید ، با توجه به پاور فکتور که ولتاژ بالاتر از ۴۰۰ ولت وجود داره و رعایت ولتاژ مجاز مقاومت ها اهمیت زیادی داره متاسفانه اغلب تعمیرکاران بدون رعایت این حقیقت ، فقط از توان بالاتر استفاده میکنن و شاهد صدمه مجدد آنها هستن .

لذا ازآنجاکه مقاومت با طول زیاد بسختی پیدا میشه باید از چند مقاومت سری استفاده کنیم تا با تعداد فاصله پایه ها ، بتونیم ولتاژ مجاز را رعایت کنیم که دیگه نسوزه.

مثال شفاف تر
مثلا قصد داریم بین 5 کیلو ولت و گراند ، مقاومت ۱۰ مگا اهمی نصب کنیم که باید ولتاژ مجاز بزرگتر از 5 کیلو ولت داشته باشه و تقریبا باید طول آن 5 سانتیمتر یا بیشتر باشه که بسادگی تهیه نمیشه .

اما میتونیم از 5 مقاومت ۲ مگا اهمی حدود یک سانتیمتری یا طویل تر استفاده کنیم که مجموع فاصله پایه ها 5 سانتیمتر یا بیشتر بشه.

برای مشاهده این قانون به تغذیه تلویزیون های led یا lcd یا پلاسما توجه کنید قطعا چند مقاومت سری نصب سطحی میبینید و قبلا تعجب میکردید که چرا بجای ۴ مقاومت ۵ مگا اهم سری از یک ۲۰ مگا اهمی استفاده نکردن اما حالا دیگه تعجب نمیکنید و میدونید که قطعا اینجا ولتاژ بالایی داره و ولتاژ مجاز یک مقاومت هم کافی نبوده که از این کلک استفاده شده

سپاس
 
آخرین ویرایش:

daniyal18

کاربر vip
کاربر
2022-11-26
447
263
29
Yazd
درود استاد اسدی بی‌وفا

در یک تاپیک برای درک این موضوع آزمایشی پیشنهاد کردم و به تفصیل بررسی شد ، اما با توضیحات زیر هم قابل هضم میشه.

چرا هایولتاژ از فاصله قابل توجه با گراند شعله میکشه ؟
زیرا باید متناسب با اختلاف ولتاژ دو سیم ، فاصله استاندارد را رعایت کنید وگرنه با وجودیکه دو سیم از یکدیگر کاملا قطع هستند اما اتصال کوتاه محسوب میشه و لذا مشخصه ولتاژ مقاومت ها یکی از مشخصه های مهم مقاومت ها هستند .

اما ازآنجاکه غالبا تعمیرکاران با ولتاژهای پایین سر و کار دارند و از هر مقاومتی که دارای هر مشخصه ولتاژی باشه که غالبا کمتر از 100 ولت نیست چنانچه در ولتاژ 10 ولت و ۲۰ ولت استفاده کنند مشکلی پیش نمیاد ، لذا ضرورتی نداشته که به این ویژگی توجه کنند که مقاومت ۱۰۰ ولتی است یا ۵۰۰ ولتی یا ۲۰۰ ولتی است.

مثال
با این فرض که قصد دارید بین سیمی حاوی 5 کیلو ولت و گراند مقاومت 20 مگا اهم نصب کنید که دراینصورت فاصله مجاز هوایی بین این دو سیم باید 5 سانتیمتر باشه.

حالا اگه طول مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر باشه درواقع فاصله هوایی دو پایه مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر است و فاصله غیرمجاز و اتصال کوتاه محسوب میشه و گندش درمیاد.
یعنی صرفنظر از توانایی ولتاژ مقاومت ، حتی بین دو پایه مقاومت هم شعله و اتصال کوتاه اتفاق میافته.

آزمایش کنید.
تکه سنگ یا تکه چوب خشکی با طول 1 سانتیمتر آماده کنید که درواقع مقاومتی بسیار بسیار بزرگ و تقریبا قطع و نزدیک به مقاومت بینهایت است.
اما اگر این مقاومت را بین 5 کیلو ولت و گراند نصب کنید ، خواهید دید که بین دو سیم از روی سنگ یا چوب شعله میکشه .

پس باید فاصله دو پایه مقاومت و درواقع ولتاژ مجاز مقاومت ها هم رعایت بشه که در ولتاژهای بالا بسیار مهم است و در تغذیه تولیدات جدید ، با توجه به پاور فکتور که ولتاژ بالاتر از ۴۰۰ ولت وجود داره و رعایت ولتاژ مجاز مقاومت ها اهمیت زیادی داره متاسفانه اغلب تعمیرکاران بدون رعایت این حقیقت ، فقط از توان بالاتر استفاده میکنن و شاهد صدمه مجدد آنها هستن .

لذا ازآنجاکه مقاومت با طول زیاد بسختی پیدا میشه باید از چند مقاومت سری استفاده کنیم تا با تعداد فاصله پایه ها ، بتونیم ولتاژ مجاز را رعایت کنیم که دیگه نسوزه.

مثال شفاف تر
مثلا قصد داریم بین 5 کیلو ولت و گراند ، مقاومت ۱۰ مگا اهمی نصب کنیم که باید ولتاژ مجاز بزرگتر از 5 کیلو ولت داشته باشه و تقریبا باید طول آن 5 سانتیمتر یا بیشتر باشه که بسادگی تهیه نمیشه .

اما میتونیم از 5 مقاومت ۲ مگا اهمی حدود یک سانتیمتری یا طویل تر استفاده کنیم که مجموع فاصله پایه ها 5 سانتیمتر یا بیشتر بشه.

برای مشاهده این قانون به تغذیه تلویزیون های led یا lcd یا پلاسما توجه کنید قطعا چند مقاومت سری نصب سطحی میبینید و قبلا تعجب میکردید که چرا بجای ۴ مقاومت ۵ مگا اهم سری از یک ۲۰ مگا اهمی استفاده نکردن اما حالا دیگه تعجب نمیکنید و میدونید که قطعا اینجا ولتاژ بالایی داره و ولتاژ مجاز یک مقاومت هم کافی نبوده که از این کلک استفاده شده


سپاس
درود چقدر زیبا صحبت میکنید و به اصطلاح فهم رو میچاپونید تو جمجمه ..ممنونم ازتون انشاا خدا عمر با عزت و طولانی بهتون بده که باعث رزق و نون سر خیلی از سفره ها شدید و مهم تر باعث این که مردی خجالت خانواده رو نکشه هر ناتوانی وقت و تلاش بذاره تایپک های شمارو دنبال کنه به درامد خوبی میرسه و این شگفت اوره سپاس
 

daniyal18

کاربر vip
کاربر
2022-11-26
447
263
29
Yazd
درود استاد اسدی بی‌وفا

در یک تاپیک برای درک این موضوع آزمایشی پیشنهاد کردم و به تفصیل بررسی شد ، اما با توضیحات زیر هم قابل هضم میشه.

چرا هایولتاژ از فاصله قابل توجه با گراند شعله میکشه ؟
زیرا باید متناسب با اختلاف ولتاژ دو سیم ، فاصله استاندارد را رعایت کنید وگرنه با وجودیکه دو سیم از یکدیگر کاملا قطع هستند اما اتصال کوتاه محسوب میشه و لذا مشخصه ولتاژ مقاومت ها یکی از مشخصه های مهم مقاومت ها هستند .

اما ازآنجاکه غالبا تعمیرکاران با ولتاژهای پایین سر و کار دارند و از هر مقاومتی که دارای هر مشخصه ولتاژی باشه که غالبا کمتر از 100 ولت نیست چنانچه در ولتاژ 10 ولت و ۲۰ ولت استفاده کنند مشکلی پیش نمیاد ، لذا ضرورتی نداشته که به این ویژگی توجه کنند که مقاومت ۱۰۰ ولتی است یا ۵۰۰ ولتی یا ۲۰۰ ولتی است.

مثال
با این فرض که قصد دارید بین سیمی حاوی 5 کیلو ولت و گراند مقاومت 20 مگا اهم نصب کنید که دراینصورت فاصله مجاز هوایی بین این دو سیم باید 5 سانتیمتر باشه.

حالا اگه طول مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر باشه درواقع فاصله هوایی دو پایه مقاومت کمتر از 5 سانتیمتر است و فاصله غیرمجاز و اتصال کوتاه محسوب میشه و گندش درمیاد.
یعنی صرفنظر از توانایی ولتاژ مقاومت ، حتی بین دو پایه مقاومت هم شعله و اتصال کوتاه اتفاق میافته.

آزمایش کنید.
تکه سنگ یا تکه چوب خشکی با طول 1 سانتیمتر آماده کنید که درواقع مقاومتی بسیار بسیار بزرگ و تقریبا قطع و نزدیک به مقاومت بینهایت است.
اما اگر این مقاومت را بین 5 کیلو ولت و گراند نصب کنید ، خواهید دید که بین دو سیم از روی سنگ یا چوب شعله میکشه .

پس باید فاصله دو پایه مقاومت و درواقع ولتاژ مجاز مقاومت ها هم رعایت بشه که در ولتاژهای بالا بسیار مهم است و در تغذیه تولیدات جدید ، با توجه به پاور فکتور که ولتاژ بالاتر از ۴۰۰ ولت وجود داره و رعایت ولتاژ مجاز مقاومت ها اهمیت زیادی داره متاسفانه اغلب تعمیرکاران بدون رعایت این حقیقت ، فقط از توان بالاتر استفاده میکنن و شاهد صدمه مجدد آنها هستن .

لذا ازآنجاکه مقاومت با طول زیاد بسختی پیدا میشه باید از چند مقاومت سری استفاده کنیم تا با تعداد فاصله پایه ها ، بتونیم ولتاژ مجاز را رعایت کنیم که دیگه نسوزه.

مثال شفاف تر
مثلا قصد داریم بین 5 کیلو ولت و گراند ، مقاومت ۱۰ مگا اهمی نصب کنیم که باید ولتاژ مجاز بزرگتر از 5 کیلو ولت داشته باشه و تقریبا باید طول آن 5 سانتیمتر یا بیشتر باشه که بسادگی تهیه نمیشه .

اما میتونیم از 5 مقاومت ۲ مگا اهمی حدود یک سانتیمتری یا طویل تر استفاده کنیم که مجموع فاصله پایه ها 5 سانتیمتر یا بیشتر بشه.

برای مشاهده این قانون به تغذیه تلویزیون های led یا lcd یا پلاسما توجه کنید قطعا چند مقاومت سری نصب سطحی میبینید و قبلا تعجب میکردید که چرا بجای ۴ مقاومت ۵ مگا اهم سری از یک ۲۰ مگا اهمی استفاده نکردن اما حالا دیگه تعجب نمیکنید و میدونید که قطعا اینجا ولتاژ بالایی داره و ولتاژ مجاز یک مقاومت هم کافی نبوده که از این کلک استفاده شده


سپاس
درود چقدر زیبا صحبت میکنید و به اصطلاح فهم رو میچاپونید تو جمجمه ..ممنونم ازتون انشاا خدا عمر با عزت و طولانی بهتون بده که باعث رزق و نون سر خیلی از سفره ها شدید و مهم تر باعث این که مردی خجالت خانواده رو نکشه هر ناتوانی وقت و تلاش بذاره تایپک های شمارو دنبال کنه به درامد خوبی میرسه و این شگفت اوره
 
بالا