پاسخ : jتست کریستال
سلام با تشکر از همه دوستان گل اگه میشه نحوه تست کریستال با اسیلوسکوپ و فرکانسمتر هم توضیح دهید؟ چون بعضی از کریستالهای فرکانس بالارو به روشهای گفته شده نمیشه تست کرد.
با سلام : کریستال برشی از سنگ کریستال است که موجب تثبیت فرکانس اسیلاتورها می شود عمل کرد کریستال مانند پاندول ساعت های قدیمی است که با استفاده از نیروی جاذبه ثابت زمین یک نوساناتی ثابتی را به وجود بیاورد . می دانیم برای تنظیم نوسانات پاندول یک پیچی در نوک پاندول هست که طول پاندول را کم و زیاد می کند و ساعت با استفاده از این روش عقب و جلو نمی کرد . کریستال هم در ایجاد نوسانات ثابت مانند همان پاندول عمل می کند .
اما ساختمان کریستال با سایر قطعات الکترونیکی متفاوت است و از ظرافت خاصی برخوردار است . اگر کریستال را باز کرده باشید می بینید یک قطه کوچک از سنگ کریستال در مابین دونقطه فنری فلزی قرار دارد و برای حفاظت از گردو خاک و نم اونو در داخل محفظه ای قرار می دهند . چون کار کریستال حساس و دقت نوسانساز را بالا می برد کوچکترین صدمه می تونه اونو خراب کند و مانند سایر قطعات نیست مثلاً اگر یک کریستال از دستمون پایین بیفتد احتمال خراب شدن دارد در صورتیکه یک ic ویا ترانزیستور و یا .... چنین مشکلی ندارند در واقع کریستال یک قطعه مکانیکی است . و باید اونو از صدمات مکانیکی حفظ کرد .
برای تست در مدار می توانیم پراپ اسکپ روبه پینهای کریستال و البته با سری کردن یک خازن 10 الی 100 پیکویی (که بستگی به فرکانس کریستال دارد بهتر است از حداقل ظرفیت شروع کنیم ) متصل کرده و بعد از تنظمات لازم اسکپ حضور شکل موج نوسانات گویای سالم بودن کریستال می باشد .
روش بعدی استفاده از پراپ فرکانس مترهای جدید است که محتاتانه وبا استفاده از خازن فوق اونو تست می کنیم ( استفاده از خازن برای ایزولاسیون سیم پراپ از مدار می باشد )
البته راه سومی هم هست و اینم خارج از مدار و با استفاده از مدارت الکترونیکیست و تسترهای خاصی که برای این گونه موارد ساخته شده اند . با تشکر