دوستان من مطلبي رو ديدم مه براتون نقل قول مي كنم .
حالا به فرستنده احتياج دارم .
لطفا معرفي كنيد و چي كار بايد كنم كخ برد اون بالاتر بره .
من كيت 400 متري fm رو دارم ولي الان ميخوام به بالا ترين نقطه برسم .
اينم داشته باشيد ...:
.رادیو آماتوری چيست ؟
منبع ويكي پديا
من مي خواهم يك پايگاه راديويي خصوصي بسازم . مجوز هم دارم . ولي مي خوام همه چيزشو خودم بسازم .فرستنده fmبا برد 5کیلومتر فرستنده fmبا برد 5کیلومتر دسته لوازم زیردسته کیتهای الکترونیکی - فیبر مدار چاپی فشرده - پنج کیلومتر برد - ولتاژ تغذیه 12ولت - فرکانس کاری 80 تا 110 مگاهرتز - با راهنمای کامل ساخت،تنظیم و بهره برداری(به همراه cd) - تنظیم راحت و دقیق به روش اصولی - قابلیت ارسال صدای ویدئو سی دی، کامپیوتر، واکمن و ... - قابلیت تنظیم دقیق بر روی هر فرکانس دلخواه * توسط این فرستنده واکی تاکی(بی سیم) دلخواه خود را بسازید و بین دو یا چند مکان در فواصل دور ارتباط برقرار کنید. ------------------------------- فیبر مدارچاپی این كیت كاملا فشرده بوده و در كوچكترین ابعاد ممكن طراحی شده است. محدوده ولتاژ تغذیه آن 9 الی حداكثر 14 ولت بوده و 12 ولتاژ استاندارد آن میباشدفركانس فرستنده میتواند از 85 مگاهرتز تا 110 مگاهرتز تنظیم گردد.یك ویژگی مهم این فرستنده مجهز بودن به پتانسیومتر تنظیم جزئی فركانس میباشد كه به وسیله آن میتوانید تنظیم دقیقی روی فركانس دلخواه خود داشته باشید.به ورودی صوتی میتوان همه نوع منبع صوتی مانند واكمن,ویدئو سی دی,كامپیوتر و... را وصل نمود و با كیفیت صدای فوق العاده بالا ارسال كرد بطوریكه زیر و بم آن به خوبی شنیده شود.با اضافه نمودن یك پری آمپلیفایر میكروفون خازنی به ورودی صوتی میتوانید صدای اشخاص را بفرستید. با نصب آنتن مناسب كه نحوه ساخت و نصب آن در جزوه راهنمای آن آمده است بردی در حد 5 كیلومتر میتوانید اخذ نمایید. تصاویر مراحل مونتاژ,تنظیم,نصب آنتن وبهره برداری در cd راهنما وجود دارند. برای اطمینان از عملكرد و تنظیم صحیح به وات مترrfنیاز داریدكه به راحتی فرستنده را به حداكثر قدرت خروجی اش میبرد.توسط آمپلیفایر rfمدل pa 8 می توانید برد را به 25 كیلومتر برسانید. این فرستنده به صورت آماده عرضه میشود و نیازی به لحیم کاری نیست.
حالا به فرستنده احتياج دارم .
لطفا معرفي كنيد و چي كار بايد كنم كخ برد اون بالاتر بره .
من كيت 400 متري fm رو دارم ولي الان ميخوام به بالا ترين نقطه برسم .
اينم داشته باشيد ...:
و اينم داشته باشيد ..ساخت فرستنده FM ساده
در این آموزش یاد خواهید گرفت که چطور یک فرستنده ساده FM را بسازید .
قطعات مورد نیاز:
> مقاومت
: R1 = 8.2 k
> مقاومت
: R2 = 470
> مقاومت
: R3 = 100 k
> مقاومت
: R4 = 150
> مقاومت
: R5 = 68
> خازن الکترولیت
: C1 = 22 nF
> خازن الکترولیت
: C2 = 1.5 nF
> خازن عدسی
: C3 = 10 pF
> خازن الکترولیت
: C4 = 22 uF
> خازن عدسی
: C5 = 5 pF
> ترانزیستور
: C458
> دیود LED
: یک عدد
> خازن تریمر
: Vc1 = 10 pF
> میکروفن خازنی
: Mic
مدار شماتیک:
مشروح مدار:این فرستنده روی موج VHF و در محدوده فرکانسی 108-88 مگاهرتز کار میکند. سیستم مدولاسیون این مدار، فرکانسی است و لذا با استفاده از حروف اول دو کلمه Frequency Modoulation به آن FM میگویند. مدار این دستگاه از دو بخش اوسیلاتور یا نوسان ساز و بخش مدولاسیون تشکیل شده است. هسته اصلی بخش نوسان ساز، مدار مرکب از خازن تریمرVc1 و بوبین L1 است. از آنجاییکه نوسان حاصل از این مدار ساده، پایدار و ماندنی نیست و به سرعت در مدار مستهلک میشود از اینرو از ترانزیستور Q1 برای پایدار کردن آن استفاده شده است. نوسانهای ضعیف تولید شده در سیم پیچ و خازن C3 به پایه امیتر ترانزیستور داده میشود و تغییرات ولتاژ در پایه امیتر ترانزیستور به صورت جریان شدیدتر در پایه کلکتور ظاهر میشود و از طریق سیم پیچ و آنتن در فضا پخش میشود.
از اینرو در حالیکه هیچگونه علائم صوتی به مدار داده نشود مدار نوسان ساز فرکانس ثابتی در حدود 100 مگاهرتز ایجاد میکند. اما با ورود جریان صوتی اعمال شده از طریق میکروفن Mic ، خازن C1 و مقاومت R2 به بیس ترانزیستور، وضع نوسانهای مدار تغییر میکند. این تغییرات موجب میشود که فرکانس مدار نوسان ساز نیز مطابق شدت صدا کم و زیاد شود، که به این عمل مدولاسیون گفته میشود و چون این عمل موجب تغییر در عمل نوسان سازی مدار میشود، به آن مدولاسیون فرکانسی میگویند. در مدار مقاومت R1 جریان مورد نیاز میکروفن را تامین میکند و LED بکار رفته نیز برای تشخیص روشن یا خاموش بودن مدار فرستنده است.
.رادیو آماتوری چيست ؟
اينم بد نيست ...رادیو آماتوری و فعالیت های گسترده آن منحصر به فرد یا گروههای خاصی نیست بلکه متعلق به همه مردمی است که می خواهند بوسیله فن آوری بی سیم با دیگران ارتباط برقرار نمایند و همچنین مناسب کسانی است که به فنون مخابراتی و فنی و آزمایش کردن آنها به صورت عملی علاقه مند هستند. مطابق قوانین کشور ایران رادیوآماتوری نوعی ارتباط رادیوئی است که به منظور خودآموزی و تبادل اطلاعات علمی و عملی وبررسیهای فنی ارتباطی، بین رادیوآماتورهای مجاز در دنیا، برقرار میگردد و رادیوآماتور کسی است که بخاطر علاقه به فن ارتباطات رادیوئی و بدون هیچ گونه نظر انتفاعی وسیاسی، با دریافت پروانه رادیوآماتوری از وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات نسبت به انجام آزمایشات رادیوئی بهمنظور پیشبرد فن رادیو و الکترونیک اقدام مینماید . به لحاظ بکارگیری امواج رادیوئی توسط رادیوآماتورها، تمامی کشورها مقرراتی وضع نمودهاند تا آماتورهای آن کشور قبل از اقدام به ارتباط رادیوئی آزمونهای فنی لازم را گذرانده باشند. هدف از برگزاری پیش زمینههای فنی کافی برای طراحی، ساخت، نگهداری و بکارگیری تجهیزات خود را در حد بالاتر از استاندارد بدست آورده باشد تا موجب حداقل ریسک ایجاد اختلال رادیوئی در سایر سرویسها گردد. همین آموزشها وآزمونهای فنی است که رادیوآماتورها را تقریباً از تمامی بکارگیرندگان واقعی طیف فرکانس متمایز میسازد و در نتیجه شاهد گروه کثیری از جمعیت جهان در مشاغل فعالیتهای مختلف هستیم که در کنار آن یک رادیوآماتور نیز محسوب میشوند، گروههای جوان دانشجویان و دانشآموزان، اساتید دانشگاهها، متخصصین رشتههای گوناگون، سیاستمداران و شاغلین حرفههای عمومی، بازنشستگان و از کارافتادگان و حتی معلولین را میتوان در زمره رادیوآماتورهای جهان یافت.
رادیو آماتورهای دارای پروانه و مجوز قادر خواهند بود تا با دیگر رادیو آماتورها در سراسر کشور و یا در سراسر جهان و حتی با فضانوردان در خارج از جو کره زمین ارتباط برقرار نمایند. رادیو آماتوری شامل یک فعالیت گروهی بین المللی است که طی آن، آماتورها میتوانند از گستره فرکانسی وسیعی و روش های ارتباطی مختلفی جهت برقراری ارتباط با دیگران بوسیله امواج رادیویی استفاده نمایند. آنها در خلال این ارتباطات، با افرادی از سن و نژاد و حرفههای گوناگونی آشنا میشوند.
امروزه تقریبا 675 هزار رادیو آماتور در ایلات متحده وجود دارند و بیش از 5/2 میلیون نفر رادیو آماتور نیز در سراسر جهان وجود دارند.
ایستگاه رادیوآماتوری ایستگاه رادیو آماتوری محلی است که تجهیزات مورد نیاز جهت برقراری ارتباطات رادیویی بر روی باند های آماتوری در آنجا فراهم آمده است. ایستگاههای رادیو آماتوری انواع مختلفی دارند، این ایستگاهها ممکن است در یک ساختمان، بر روی یک خودرو، و یا حتی در فضا ایجاد شوند. هر ایستگاه توسط یک یا چند رادیو آماتور و با استفاده از علامت خطاب مورد بهره برداری قرار میگیرد.
فرکانس ها و روش های ارتباطی رادیو آماتورها از فرکانس های رادیویی مختلفی جهت ارتباط استفاده می نمایند که البته در برخی از کشورها، افراد عادی که رادیو آماتور نیستند ولی به این فعالیت ها علاقه دارند، میتوانند به کمک دستگاههای گیرنده یکطرفه رادیویی به این ارتباطات گوش دهند. فرکانس های مورد استفاده رادیو آماتوری در مرحله اول توسط اتحادیه جهانی ارتباطات ITU و در مرحله بعدی توسط سازمان های تنظیم مقررات و راتباطات رادیویی هر کشور، تنظیم و توصیه میشوند. این فرکانس ها گستره وسیعی را از امواج کیلو هرتزی تا گیگاهرتزی را شامل میشوند که هر یک کاربرد هایی مخصوص به خود دارند و در مواقع، روش ها و شرایط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال در طول روز، گستره 15 تا 27 مگاهرتزی، باند مناسبی جهت ارتباطات دور برد است ولی در طول شب، گستره 1.6 مگاهرتزی تا 15 مگاهرتزی جه این امر مناسب تر خواهد بود. این باند ها به امواج کوتاه معروف هستند و بر خلاف باند های مورد استفاده در پخش رادیویی FM و یا پخش تصاویر تلویزیونی که به صورت دید مستقیم حرکت می نمایند، عمل میکنند و از این جهت برد آنها بیش تر از امواج رادیویی و تلویزیونی است.
رادیو آماتورها همچنین از انواع مختلفی از روش های ارتباطی بهره میگیرند، روش هایی مانند تبادل مورس، صدا، تصویر، دیجیتال و غیره. اغلب رادیوآماتورها، فعالیت خود را با روش های مورس و تلفنی (مکالمه) FM آغاز میکنند. از دیگر روش های پیشرفته تر رایج در برقراری ارتباط رادیو آماتوری، استفاده از سیستم های آماتور ماهوارهای است. در این روش رادیو آماتورها قادر خواهند بود تا در چندین نقطه از جهان با یکدیگر از طریق ماهوارههایی که نقش تکرار کننده را بر عهده دارند، ارتباط برقرار سازند.
در وضعیت های اضطراری و به هنگام وقوع سوانح و حوادثی همچون، سیل، طوفان، زلزله و غیره اغلب، سیستم های ارتباطی عمومی همچون خطوط تلفن ثابت و همراه، شبکههای برق رسانی و رایانهای دچار اختلال و قطعی میشوند این درحالیست که در این شرایط، رادیوهای دوطرفه مورد استفاده رادیو آماتورها، از آنجایی که فارغ از سیم و کابل های دیگر شبکههای ارتباطی فعالیت میکنند، میتوانند جایگزین مناسبی جهت برقراری ارتباطات اضطراری مورد نیاز و لازم جهت کمک به آسیب دیدگان و امداد رسانی واقع شوند.
جالب است بدانید که در ماموریت سفینههای فضایی ، تقریبا همه خدمه سفینه، خود رادیو آماتور و دارای گواهینامه رادیو آماتوری هستند که در زمان هایی معیین، به وسیله رادیو هایی با توان خروجی 1 تا 50 وات، از کنار پنجره سفینه فضایی با دیگر رادیو آماتورها ارتباط برقرار نموده و با آنها گفتگو میکنند.
هر یک از علاقه مندان به فنون رادیو آماتوری، در همه جای دنیا ملزم به گذراندن دورههای آموزشی و آزمون های مربوطه جهت دریافت گواهینامه و پروانه رادیو آماتوری خواهند بود. آزمون ها معمولا شامل الکترونیک، مخابرات، امواج رادیویی، و قوانین و مقررات محلی و منطقهای در زمینه رادیو آماتوری است.
گواهینامه رادیو آماتوری: در اغلب کشورها، رادیو آماتورها برای کسب مجوزهای قانونی و گواهینامه رادیو آماتوری ملزم به کسب برخی از شرایط و مهارت ها و همچنین گذراندن آزمون های مربوطه هستند و از این نظر رادیو آماتوری، با دیگر سرویس های رادیویی عمومی نظیر باند شهروندی، و باند خانواده و غیره که نیازی به کسب مجوز ندارند، تفاوت عمدهای دارد اما در عوض، رادیو آماتورها قادر خواهند بود تا بر روی امواج و باند های مختلف و با تجهیزات گسترده تری با اقصی نقاط جهان به برقراری ارتباط و فعالیت بپردازند که این امر در مورد دیگر سرویس هایی که ذکر شد مصداق ندارد.
ضوابط و قوانین ملی دریافت پروانه رادیوآماتور برای برقراری ارتباط رادیوئی به تاسیس ایستگاه رادیوئی اقدام مینماید و ایستگاه رادیوآماتوری عبارت از مجموعه ثابت و متحرکی است که از یک یا چند دستگاه فرستنده و گیرنده فراهم شده و پس از صدور پروانه تاسیس ایستگاه مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر پروانه تاسیس ایستگاه، رادیوآماتوری نسبت به دریافت گواهینامه رادیوآماتوری نیز اقدام مینماید و این گواهینامه، اجازه نامهایست که از طرف وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات به اشخاص حقیقی برای اشتغال به کارهای رادیوآماتوری داده میشود.
پس از دریافت گواهینامه رادیوآماتوری و پروانه تاسیس ایستگاه رادیوآماتوری با دریافت علامت خطاب (Call Sign) مجاز به تاسیس ایستگاه و بهرهبرداری از دستگاههای فرستنده و گیرنده که خود آنها را ساخته یا خریداری نموده است، میشود. لازم به ذکر است علامت خطاب یا Call Sign مشخصهای است که قبل و در انتهای برقراری ارتباط رادیوآماتوری و به منظور معرفی ایستگاه اعلام میشود.
طبق قوانین کشور ایران پروانه رادیوآماتوری درجه سه به کسانی داده میشود که:
1) دارای 16 سال تمام سن باشند. 2) در آزمونهای کتبی مربوطه قبول شوند. 3) صلاحیت اخلاقی و سیاسی آنان مورد تایید قرار گیرد.
دارندگان این پروانه میتوانند در باندهای آماتوری 7، 14، 21، 28 مگاهرتز و VHF از فرستنده تلگرافی با حداکثر قدرت متوسط 30 وات استفاده نمایند.
برای دریافت پروانه رادیوآماتوری درجه 2، رادیوآماتور بایستی حداقل 6 ماه با پروانه مبتدی درجه 3 کارکرده باشد و از عهده امتحانات مربوطه نیز برآید. دارندگان آن میتوانند در کلیه باندهای آماتوری از فرستندههایی با حداکثر قدرت 100 وات استفاده نمایند.
پروانه رادیوآماتوری پیشرفته درجه 1، به کسانی داده میشود که علاوه بر دارا بودن شرایط دارندگان پروانه رادیوآماتوری درجه 2، بتوانند از عهده امتحانات تکمیلی برآیند و مجاز به مخابره تلفنی و تلگرافی تله تایپ و ارسال تصویر SSTY در باندهای HF، حداکثر با قدرت 200 وات و VHFبا حداکثر قدرت 50 وات و UHF با حداکثر قدرت 30 وات میباشند که در شرایط خاص قدرتهای مذکور به تشخیص مدیریت فرکانس و روابط بینالملل تا 400 وات قابل افزایش است.
دولت ها و انجمن های رادیوآماتوری در بسیاری از کشورها، رادیو آماتورها با همت خود انجمن هایی را به صورت غیر دولتی تشکیل داده و فعالیت هایی را به صورت مشارکتی و هماهنگ به انجام می رسانند. برای مثال انجمن های رادیو آماتوری ایالات متحده، بریتانیا و کانادا و یا ژاپن از معروف ترین این تشکل ها هستند.
فرمولی برای آینده به نظر میرسد رادیو آماتوری امروزه با گام برداشتن به سمت سیستم های ارتباطی جدید و حرکت در جهت تحولات دیجیتالی، از جذابیت بیشتری برخوردار شده باشد، علاوه بر اینکه در حال حاضر بحث ها و جدل ها بر سر حذف آزمون عملی مخابره مورس از مراحل دریافت گواهینامه رادیو آماتوری در ایالات متحده و دیگر کشورها در گرفته است و FCC به زودی در این باره تصمیم خواهد گرفت.
وضعیت کشور ایران از سوی دیگر آنچه طی سالهای اخیر بر سر سرویس های رادیویی عمومی و آماتوری در کشور ما گذشته است، یاد آور وضعیت اسفبار این قبیل سرویس ها است. رادیو آماتوری، سرویس رادیویی مهجور مانده کشور ایران، چندین سال است که به طور کل از سوی متولی اصلی آن که همانا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی یا همان رگولاتوری است به دست فراموشی سپرده شده است و نه آزمونی برای صدور مجوز آن برگزار میشود و نه قوانین و مقررات و آیین نامههای آن که حداقل متعلق به 40 سال پیش است، از سوی رگولاتوری مورد بازبینی قرار میگیرد.
این در حالیست که دنیا رویکرد دیگری را همسو با تحولات دیجیتالی نسبت به رادیوآماتوری برگزیده و همگام با فن آوری دیجیتال در صنایع ارتباطی، افق های نوینی را نیز برای رادیوآماتورها گشوده است، از آن جمله میتوان به شبکههای وسیع ارتباط رادیو آماتورهای دیجیتال که مبتنی بر فن آوری ROIP عمل می نمایند و یا سیستم های ارتباط ماهوارهای رادیو آماتوری اشاره نمود.
منبع:bisim.org نوشته: شروین هادی نژاد
رادیو محلی
رادیوها دیربازی است که به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای اطلاع رسانی در جوامع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در دههها اخیر پیشبینی میشد که با ایجاد تکنولوژیهای نو ارتباطی همچون شبکههای تار گستر، ماهوارهها و سیستمهای اطلاع رسانی سیار نقش این رسانه ارتباطی کم رنگ تر گردد اما رادیوها ضمن نگه داشتن هواداران قدیمی خود، با سازگار کردن تکنولوژیهای نوین تولید و پخش بر تعداد شنوندگان خود افزودهاست. در این پژوهش ضمن برشمردن مزایاهای ایجاد ایستگاههای رادیویی شهری یا محلی در شهرهای ایران به امکان سنجی پروژه و موانع پیش روی آن پیش روی آن پرداختهاست. هرچند که در جمهوری اسلامی ایران سیاست تمرکز گرا و انحصارگرانهای در ایجاد رسانههای پخشی همچون رادیوها و تلویزیون وجود دارد، امید است با ایجاد ساز و کار نظارتی مناسب و ایجاد قوانین فراگیر بستر مناسبی جهت عملیاتی شدن اینگونه طرحها فراهم گردد. شهرستان جهرم را به دلیل سابقه قبلی در راه اندازی رادیوی شهری به عنوان محور پژوهش قرار داده و به امکان سنجی این پروژه در این شهر که هفتادو پنجمین شهر پر جمعیت ایران است میپردازیم.
فهرست مندرجات
[نهفتن]
[ویرایش] پیشینه رادیو
- ۱ پیشینه رادیو
- ۲ مزایای تاسیس رادیوی شهری
- ۳ چالشهای تاسیس رادیوی شهری
- ۴ تاسیسات و تجهیزات
- ۵ پرسنل و تخصص ها
- ۶ برنامه زمانبندی
- ۷ منابع
اولین ایستگاههای رادیویی بطور ساده فقط سیستمهای رادیوتلگراف بودند و صدا را منتقل نمیکردند.در سال ۱۹۰۶ رجینالد فسندن موفق به ارسال صدا شد و چارلز هارولد نیز در سال ۱۹۰۹ صدا و گفتگو را پخش نمود. حال بایستی دستگاهی برای دریافت این صدا ایجاد میشد. پیتزبورگ، پنسیلوانیا که تحت مالکیت و اداره وستینگهاوس بودند ، پخش رادیویی را با اولین مجوز وپروانه ایستگاه رادیویی «تجاری» در ۲ ماه نوامبر، سال ۱۹۲۰ شروع کرند. به کار گیری رادیو در ایران با افتتاح نخستین فرستندههای بیسیم موج بلند تهران با قدرت ۲۰ کیلو وات و طول دکل ۱۲۰ متر ، در ساعت ۳ بعدازظهر روز ششم اردیبهشت ماه سال ۱۳۰۵ در تهران آغاز شد.[۱] پیش از این، مدرسه بیسیم قشون کل در وزارت جنگ ، به تعلیم نیروی متخصص جهت کار با این گونه ایستگاهها روی آورده بود و با ایجاد فرستندههای طول موج کوتاه ، گروهی از کارکنان این مدرسه به فرانسه اعزام شدند تا دورههای تخصصی تر را ببینند. به دنبال تصویب اساسنامهٔ سازمان پرورش افکار در پانزدهم دی ماه ۱۳۱۷ شمسی ، کمیسیون رادیو ساخت دو دستگاه فرستنده موج کوتاه به قدرت ۲ و ۲۰ کیلو وات را به شرکت استاندارد انگلستان سفارش داد. کار نصب و راهاندازی فرستنده در اواخر سال ۱۳۱۸ صورت گرفت . پس از نصب دستگاه فرستنده و آماده سازی یک استودیوی موقت در عمارت بیسیم ، سرانجام رادیو تهران در چهارم اردیبهشت ماه ۱۳۱۹ افتتاح شد. [۱] رادیو در ایران که همکنون پیرمردی هفتاد سالهاست، فراز و نشیبهای تاریخی بسیاری را تجربه کردهاست، مردم را شادکرده، آنها را گریانده و با صدای آژیر خود، مردم را به پناهگاهها فرستاده و با اعلام وضعیت سبز آنها را بیرون کشیدهاست. در حال حاظر ۳۰ مرکز استان و ۹ شهر دیگر صاحب رادیو میباشند. یاسوج و جزیره کیش جمعیتی کمتر از جهرم را تحت پوشش دارند. جدول زیر لیست این ۳۹ ایستگاه رادیویی به همراه جمعیت شهر و اینکه آیا رادیو استانی است یا نه آورده شدهاست.
ردیف نام رادیو محلی استان جمعیت مرکز استان مقایسه جمعیتی با جهرم ۱ رادیو تهران تهران ۷٬۷۰۵٬۰۳۶ بله بالاتر ۲ رادیو مشهد خراسان رضوی ۲٬۴۱۰٬۸۰۰ بله بالاتر ۳ رادیو اصفهان اصفهان ۱٬۵۸۳٬۶۰۹ بله بالاتر ۴ رادیو تبریز آذربایجان شرقی ۱٬۳۷۸٬۹۳۵ بله بالاتر ۵ رادیو کرج تهران ۱٬۳۷۷٬۴۵۰ خیر بالاتر ۶ رادیو شیراز فارس ۱٬۲۰۴٬۸۸۲ بله بالاتر ۷ رادیو اهواز خوزستان ۹۶۹٬۸۴۳ بله بالاتر ۸ رادیو قم قم ۹۵۱٬۹۱۸ بله بالاتر ۹ رادیو کرمانشاه کرمانشاه ۷۸۴٬۶۰۲ بله بالاتر ۱۰ رادیو ارومیه آذربایجان غربی ۵۷۷٬۳۰۷ بله بالاتر ۱۱ رادیو زاهدان سیستان و بلوچستان ۵۵۲٬۷۰۶ بله بالاتر ۱۲ رادیو رشت گیلان ۵۵۱٬۱۶۱ بله بالاتر ۱۳ رادیو کرمان کرمان ۴۹۶٬۶۸۴ بله بالاتر ۱۴ رادیو همدان همدان ۴۷۳٬۱۴۹ بله بالاتر ۱۵ رادیو اراک مرکزی ۴۳۸٬۳۳۸ بله بالاتر ۱۶ رادیو یزد یزد ۴۲۳٬۰۰۶ بله بالاتر ۱۷ رادیو اردبیل اردبیل ۴۱۲٬۶۶۹ بله بالاتر ۱۸ رادیو بندر عباس هرمزگان ۳۶۷٬۵۰۸ بله بالاتر ۱۹ رادیو قزوین قزوین ۳۴۹٬۸۲۱ بله بالاتر ۲۰ رادیو زنجان زنجان ۳۴۱٬۸۰۱ بله بالاتر ۲۱ رادیولرستان (خرم آباد) لرستان ۳۲۸٬۵۴۴ بله بالاتر ۲۲ رادیو سنندج کردستان ۳۱۱٬۴۴۶ بله بالاتر ۲۳ رادیو گرگان گلستان ۲۶۹٬۲۲۶ بله بالاتر ۲۴ رادیو ساری مازندران ۲۵۹٬۰۸۴ بله بالاتر ۲۵ رادیو دزفول خوزستان ۲۲۸٬۵۰۷ خیر بالاتر ۲۶ رادیو بروجرد لرستان ۲۲۷٬۵۴۷ خیر بالاتر ۲۷ رادیو آبادان خوزستان ۲۱۷٬۹۸۸ خیر بالاتر ۲۸ رادیو بجنورد خراسان شمالی ۱۷۲٬۷۷۲ بله بالاتر ۲۹ رادیو بوشهر بوشهر ۱۶۱٬۶۷۴ بله بالاتر ۳۰ رادیو بیرجند خراسان جنوبی ۱۵۷٬۸۴۸ بله بالاتر ۳۱ رادیو ایلام ایلام ۱۵۵٬۲۸۹ بله بالاتر ۳۲ رادیو مراغه آذربایجان شرقی ۱۴۶٬۴۰۵ خیر بالاتر ۳۳ رادیو رفسنجان کرمان ۱۳۶٬۳۸۸ خیر بالاتر ۳۴ رادیو مهاباد آذربایجان غربی ۱۳۳٬۳۲۴ خیر بالاتر ۳۵ رادیو زابل سیستان و بلوچستان ۱۳۰٬۶۴۲ خیر بالاتر ۳۶ رادیو شهرکرد چهارمحال و بختیاری ۱۲۶٬۷۴۶ بله بالاتر ۳۷ رادیو سمنان سمنان ۱۲۴٬۹۹۹ بله بالاتر ۳۸ رادیو یاسوج کهگیلویه و بویراحمد ۹۶٬۷۸۶ بله پایین تر ۳۹ رادیو کیش هرمزگان ۲۰٬۶۶۷ خیر پایین تر [ویرایش] مزایای تاسیس رادیوی شهری
سازمان یونسکو به صورت جدی حمایت خود را از تاسیس رادیوهای محلی و شهری اعلام نمودهاست. این حمایتها بی دلیل نیست چرا که دادیوهای تخصصی شهری میتواند گرههای بسیاری را مشکلات منطقه باز کند. به عنوان مثال رادیوی شهر جهرم میتواند بر ۴ اصل بنیادی استوار باشد:
یکی از مهمترین کاربردهای رایوهای شهری آگاه سازی عمومی و تخصصی مردم منطقه میباشد که میتواند با هدایت صحیح و مدیریت کارآمد آنرا در جهت پیشرفت همه جانبه شهر به کار بست. در زیر به برخی از نیازهای جامعه شهری در حیطه تخصصی جهرم، واقع در یک منطقه گرم و خشک، با رویکرد کشاورزی و سنت گرا اشاره شدهاست که میتوان ضمن گسترش دامنه این نیازها اقدام به تهیه و تولید برنامه نمود:
- جامعه: رادیوی شهری مطابق به خصوصیات بنیادی جامعه بنا شدهاست و پاسخگوی نیازهای مردم در حوزه تخصصی شهرستان جهرم میباشد.
- آزاد: رادیوی شهری با مدیریت خصوصی به خدمت به جامعه پرداخته و بر اساس بردی ازقبل تعیین شده نیست.
- مشارکت: جامعه باید قادر به همکاری در اداره امور رادیوی شهری باشد باشد بطور مثال، تولید برنامه توسط موسسات درون جامعه، نشر گردهمائیهای همگانی و تبادل آزاد نظریات.
- برآورد کردن نیازهای شهری
[ویرایش] چالشهای تاسیس رادیوی شهری
- تهیه و پخش خبر
- تهیه محتوا و انتشار آن
- تشکیل میزگردهای مردمی جهت آگاه سازی، ایده یابی و دریافت پیشنهادها در زمینههای مختلف عمرانی، کشاورزی، صنعتی و خدماتی
- گفتگو با کارشناسان کشاورزی جهت تغییر رویکرد کشاورزی محور بودن منطقه یا استفاده از متدهای جدید کشاورزی
- تولید برنامههای فرهنگ ساز وسرگرم کننده همچون نمایشنامههای رادیوی، موسیقی و غیره
- پشتیبانی و توسعه انجمنهای منطقهای با موضوع آگاهیهای محیطی
- پوشش دادن گردهماییها و جلسات مسئولین شهری، مراسم مذهبی و غیره
- دعوت از مسئولین شهری و کارشناسان حوزههای تخصصی جهت پاسخ گویی به سوالات مردم
- برگزاری جلسات جهت شرح و بررسی معضلات شهری و کشف راهکار و پیگیری تا رفع مشکل
- پخش اطلاعیه سازمانها و ارگانهای شهری
چالشهای مربوط به خصوصی سازی و به اجرا در آوردن اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مهمترین مسئلهای است که وقت دولتمردان را به خود اختصاص داده، اما متاسفانه در ابلاغیه سیاستهای اجرایی اصل ۴۴ جایگاه رسانهها به وضوح خالی دیده میشود و باید به این نکته معترف بود که رادیو و تلویزیون شامل این اصل نمیشوند و همچنان در دستان دولت باقی میماند. برخی موانع شکل گیری رسانههای غیر دولتی موفق در ایران به قرار زیر بر میشمارند:
یکی از کارشناسان رسانه معتقد است که مالکیت هماکنون در انحصار دولت است، اما در حوزهٔ مدیریت میتوان تغییر ایجاد کرد. مالکیت میتواند دولتی باقی بماند و مدیریت به بخش خصوصی واگذار شود. چنین مدیریتی میتواند تنوع در برنامههای رادیویی ایجاد کند. به نظر میرسد چنانچه این مدل، عملیاتی شود و طراحی دقیق صورت گیرد، میتوان احساس کرد که این نوع مدیریت از قبلی بهتر بوده و به واقعیت نزدیکتر باشد. این مساله نشاندهندهٔ این است که رادیو و تلویزیون را میتوان حداقل در حوزههایی از انحصار دولت خارج کرد.
- ضعف احزاب: مدل مالکیت رسانهها در غرب چهار روند کلی را طی کرده است؛ مطبوعات دولتی، مطبوعات حزبی، مطبوعات تجاری و در نهایت مطبوعات با مالکیت عمومی. اما در ایران اینگونه نبودهاست.
- ترس حرفه یی از نظر مدیریت: به سختی سرمایه گذاری یافت میشود که حاضر شود چنین ریسک سرمایه یی را بپذیرد. مثلا با توجه به انحصار نسبی دولت در صنعت، رسانههای خصوصی از بیم قطع آگهیها محافظه کارتر عمل میکنند.
- موانع صنفی و آموزشی: آموزش در حوزه رادیو و تلویزیون محدود به یک دانشکده دولتی است.
ردیف نوع مالکیت نوع مدیریت آزادی عمل مقام نظارتی هزینهها درامد عیب درجه پیشنهادی ۱ دولتی دولتی محدود دولت دولت بسیار پایین انحصارگرایی دولت ۳ ۲ دولتی خصوصی متوسط نماینده دولت دولت-تبلیغات پایین نظارتهای غیر منصفانه دولتی ۱ ۳ دولتی عامه متوسط نماینده دولت تبلیغات-مردم متوسط نظارتهای غیر منصفانه دولتی و سیاستهای ناپایدار رسانه ۲ ۴ خصوصی خصوصی وابسطه به قانون قانون تبلیغات-اسپانسر بالا قوانین موجود ۴ ۵ عامه عامه بالا قانون تبلیغات-مردم متوسط قوانین موجود و سیاستهای ناپایدار رسانه ۵ [ویرایش] تاسیسات و تجهیزات
یک ایستگاه رادیویی یک سرویس پخش و انتشار است که بطور معمول از طریق هوا و بصورت موجهای رادیویی از یک فرستنده و توسط آنتن پخش شده و به کمک دستگاههای گیرنده دریافت میشود. ایستگاهها به روشهای مختلفی اقدام به پخش برنامههای خود میکنند که برخی از آنها در جدول زیر مقایسه شدهاست.
ردیف روش سطح پوشش هزینه را اندازی تجهیزات دریافت کننده درجه پیشنهادی ۱ فرستنده FM پایین (وابسته به قدرت فرستنده) پایین رادیوهای ساده خانگی ۱ ۲ فرستنده AM بالا متوسط رادیوهای ساده خانگی ۲ ۳ کابل FM وابسطه به طول کابل بالا رادیوهای مخصوص ۶ ۴ شبکه کابلی(MAN) محدوده شبکه بسیار پایین رادیوهای مخصوص ۴ ۵ اینترنت جهانی بالا اینترنت ۳ ۶ ماهواره محدوده دید ماهواره بسیار بالا رسیور-دیش ۵ ۷ انرژی الکتریسیته بالا در مرحله پژوهش در مرحله پژوهش ۸ ۸ لوله کشی گاز بالا در مرحله پژوهش در مرحله پژوهش ۷ ساده ترین رادیوهای محلی از یک فرستنده کم قدرت، آنتن، میکرفن و پخش کننده صدا و موتر برق تشکیل شدهاست. با این تجهیزات میتوان تا شعاع ۱۰ کیلومتری را تحت پوشش قرار داد. جدول زیر تجهیزات پایهای یک ایستگاه رادیویی آنالوگ را با حداقل امکانات لیست کردهاست و با کمکی دید آینده نگرانه به هیچ عنوان جهت راه اندازی یک ایستگاه شهری پیشنهاد نمیشود!
ردیف نام دستگاه تعداد قیمت برحسب دلار ۱ فرستنده ۲۰-۴۰ وات (مولد راه انداز) ۱ عدد ۱۵۰۰ ۲ تقویت کننده (بوستر) ۱۰۰ وات ۱ عدد ۱۰۰۰ ۳ آنتن سیستم/تک نیم موجه ۱ مجموعه ۴۰۰ ۴ میکسر صوتی ۱۲ کاناله ۱ عدد ۵۰۰ ۵ تقویت کننده صدا ۱ عدد ۳۰۰ ۶ نوار خوان @ ۵۰۰ ۲ عدد ۱۰۰۰ ۷ سی دی خوان @ ۲۰۰ ۱ عدد ۴۰۰ ۸ کریک (Karaoke) ۳ عدد ۳۰۰ ۹ بلند گو @۱۰۰ ۳ عدد ۳۰۰ ۱۰ ضبط صوت قابل حمل @ ۱۵۰ ۳ عدد ۳۰۰ ۱۱ roll Floor stand mic/boom @ ۱۵ ۱ عدد ۳۰۰ ۱۲ کابل میکرفن ۱ عدد ۳۰۰ ۱۳ pcs. KG 1500 D AVR ۲ عدد ۲۵۰ ۱۴ pcs. Headphones @ ۳۰ ۲ عدد ۶۰ ۱۵ اتصال دهندههای XLR (نرگی و مادگی
۲۰ اما آنچه مسلم به نظر میرسد این است که جهت پوشش کستره شهری جهرم ما نیازمند امکانات تکنیکی تر و مجهزتری میباشیم. فرستندهها را باید ارتقاع داد، آنتنهای پر قدرت تری را تدارک دید ، استدیو مجهزی فرآهم نمود و مکان مناسبی را جهت استقرار این تجهیزات فرآهم نمود.
[ویرایش] فرستنده رادیویی
فرستنده رادیویی هسته اصلی تشکیل دهنده رادیوی شهر میباشد. این فرستنده امکان ارسال برنامههای تولیدی را فراهم میکند. فرسندههای توان پایین میتوانند با توان ۵ تا ۳۰۰ وات ساخته شوند و حداکثر تا شعاع ۳۰ کیلومتری خود را تحت پوشش قرار دهند. مثلا فرستندهای که جهت یک شهر نسبتا کوچک پیشنهاد میشود، فرستنده FM با قدرت ۲۰ وات است. میتوان یک تعویض کنندههای خطی یا تقویت کننده قدرت را به فرستنده ۲۰ وات اضافه نمود. این تقویت کنندهها با قدرتهای ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۲۵۰،۳۰۰، ۵۰۰ و حتی ۱۰۰۰ وات نیز وجود دارد. استفاده از تقویت کنندهها مرقوم به صرفه تر است. فرستندههای FM معولا به AM ترجیح داده میشود چرا که:
[ویرایش] فرستنده AM
- ارزان تر بودن تجهیزات به کارگیری
- فراوان بودن تجیزات در بازار
- کیفیت بالاتر سیگنالها
- عدم نیاز به آنتن با سیستمهای پیچیده
- کم مصرف تر بودن
- مهیا بودن باند فرکانسی آزاد بیشتر
ایستگاههای AM اولین ایستگاههای پخشی بودند که توسعه داده شدند. AM اشاره به مدولاسیون دامنه یک مد برای پخش امواج رادیویی با دامنههای مختلف سیگنال حامل در پاسخ به دامنه سیگنال ارسال شده میباشد. یکی از مزایای پخش AM استفاده از سیگنالهای ساده و غیر پیشرفتهاست که میتواند با تجهیزات ساده ( به صدا تبدیل شود) دریافت و آشکار شود. اگر یک سیگنال به اندازه کافی قوی باشد ، حتی منبع برق برای آن لازم نیست. رادیوی AM بعضی ایرادات و اشکالات مهم و جدی دارد
[ویرایش] فرستنده FM
- این سیگنال با طوفانهای الکتریکی ( رعد و برق) و موارد دیگر مانند EMI دچار اختلال میشود.
- این سیگنال در هنگام شب ممکن است کم سو یا کم انرژی شود.
- سیگنالهای AM میرا شدن بیشتری دارند و در شبها مسافت بیشتری را طی میکنند.
رادیوی FM توسط ادوین اچ آرمسترانگ در سال ۱۹۳۰ به منظور جلوگیری از تداخل ثابت مشکل رادیوی AM اختراع شد که در مقابل تداخل مصونیت داشت. درهمین زمان ، کیفیت بهتر امکان قرار گرفتن فضای ایستگاههارا در فواصل بیشتری فراهم کرد. بجای ۱۰ کیلو هرتز فضا ، فضای آنها ۲۰۰ کیلوهرتز، شد. این مورد قبلا در تجهیزات صوتی در سال ۱۹۴۰ وجود نداشت ، اما این فضا گذاری بین کانالی بیشتر که برای کاهش مشکل سیستمهای موجود AM استفاده شد.
[ویرایش] رادیو ماهوارهای
پخش کنندههای رادیویی ماهواره ای به آهستگی ایجاد و توسعه یافتهاند ، چون هزینههای زیاد ورود به سیستم براساس فضای فرستنده ماهوارهها، و محدودیت موجود برای مجوزهای در حوزه ماهوارهای ، رشد این بازار را محدود کردهاست. در ایالات متحده آمریکا و کانادا، فقط دو سرویس ، رادیوی ماهوارهای XM و رادیوی ماهوارهای سیروس وجود دارد.
[ویرایش] رادیو اینترنتی
افام
افام نوعی از پخش رادیویی است.این حروف مخفف لغات (به انگلیسی: Frequency Modulation) به معنای مدولاسیون (محفظهبندی) بسامد هستند. اینها سیگنالهایی هستند که توسط ایستگاههایی رادیویی ایجاد میشوند و نواحی مختلف پخش میشوند.
FM به مدولاسیون بسامد اشاره میکند که در امواج هوایی (رادیویی)VHF در هرجای دیگر جهان (به غیر از ژاپن در حوزه فرکانسهای بین ۸۸ تا ۱۰۸ مگاهرتز استفاده میشود. ژاپن از باند ۷۶ تا ۹۰ مگاهرتز استفاده میکند. ایستگاههاD FM بیشتر در مناطق و کشورهای توسعه یافته از نظر اقتصادی مانند اروپا و ایالات متحده آمریکا مخصوصا بخاطر کیفیت صدای بهتر وپخش استریو در این فرمت بیشتر معمول ومورد استفاده هستند
رادیوی FM توسط ادوین اچ آرمسترانگ در سال ۱۹۳۰ به منظور منظور مخصوص جلوگیری از تداخل ثابت مشکل رادیوی AM اختراع شد که در مقابل تداخل مصونیت داشت. درهمین زمان، کیفیت بهتر امکان قرار گرفتن فضای ایستگاههارا در فواصل بیشتری فراهم کرد. بجای ۱۰ کیلوهرتز فضا، فضای آنها ۲۰۰ کیلوهرتز، شد و تفاوت بین پایین ترین فرکانس کنونی FM در ایالات متحده، ۸۸٫۱ و پایین ترین مقدار بعدی ۸۸٫۳ مگاهرتز مگاهرتز شد. این مورد قبلا در تجهیزات صوتی در سال ۱۹۴۰ وجود نداشت، اما این فضا گذاری بین کانالی بیشتر که برای کاهش مشکل سیستمهای موجود AM استفاده شد..
در حقیقت ۲۰۰ کیلوهرتز به هم آئی یک سیگنال صوتی و نیاز نداشت، ۲۰ کیلوهرتز تا ۳۰ کیلوهرتز برای یک باند کم عرض و باریک FM کافی بود که فضای لازم برای کنار گذاشتن سیگنال ۷۵+/- کیلوهرتزی از فرکانس اختصاص داده شده بعلاوه باند محافظ ۵۰ کیلوهرتز برای حذف تداخل کانالهای نزدیک و مجاور هم را فراهم میکرد. پهنای باند عریض تر امکان پخش سیگنال صوتی با پهنای باند ۱۵ کیلوهرتز بعلاوه ۳۸ کیلوهرتز «حامل فرعی» فراهم میکرد، ودراین شرایط یک سیگنال ذخیرهای و کمکی از سیگنال اصلی منشعب میشود. ظرفیت اضافی استفاده نشده برای پخشهایی که عملکردهای مورد استفاده مانند موسیقی زمینه، برای موارد عمومی و همگانی، سیگنالهای GPS یا اطلاعات و دیتای بازار بورس و تجاری را ارسال میدارند، استفاده میشود.
مشکلات رادیوی AM در مورد تداخل هنگام شب به روشهای مختلفی معرفی و شناخته شدهاست. در زمانی که سیستم FM راه اندازی شد، فقط فرکانسهایی موجود که از حوزه طیف فرکانسهای رادیوی AM بیشتر بودند، استفاده میشدند. استفاده از این فرکانسها حتی با میزان قدرت برق بیشتر، فرکانسهای FM پایین تری تولید میکرد، که این عمل باعث میشد که بازار آن از بازار رادیوی AM محلی تر ومحدودتر باشد. حوزه دریافت سیگنالها در موقع شب مانند روزها بود و چون مشکلات تداخل بین ایستگاهها از بین نرفت، استفاده از آن خیلی کمتر شد.
اولین سرویس رادیوی FM در ایالات متحده، شبکه یانکیها بود که در نیو انگلند واقع شده بود، لینکهای [۱] [۲] [۳] را ببینید. صنعت پخش در اوایل سال ۱۹۴۰ شروع شد ولی برخورد رضایت بخشی با صنعت پخش AM نداشت. برای استفاده از آن خرید گیرنده مخصوص آن لازم بود. فرکانسهایی که آن زمان استفاده میشدند: ۴۲ تا ۵۰ مگاهرتز حالا استفاده نمیشوند. عوض شدن به فرکانسهای فعلی، ۸۸ تا ۱۰۸ مگاهرتز، در اواخر جنگ جهانی دوم شروع شد و مانند ادامه ضعفها و ایراداتی برمالکان و صاحبان رادیوی AM به عنوان نقطه ضعفها بود که تا حالا ادامه داشته و مشکل بالقوه وجدی به حساب میآمد.
رادیوی FM در باند جدید بایستی از مرحله اول شروع به کار میکرد. به عنوان یک ریسک و مسئله حساس تجاری تا سال ۱۹۶۰ کمتر به عنوان مدیای صوتی قوی و نیرومند مورد استفاده قرار گرفت. بیشتر ایستگاههای موفق و معروف AM، یا صاحبان آنها برای پخش همان برنامه برروی ایستگاه FM مانند ایستگاه AM (پخش آزمایشی)اخذ مجوزهای FM ضروری شد. FCC این عمل را در سال ۱۹۷۰ محدود کرد. تا سال ۱۹۸۰، که تقریبا همه رادیوها شامل تیونرهای AMوFM (بدون هیچ الزام دولتی) بودند.، رادیوی FM یک مدیای دائمی و ضروری مخصوصا در شهرها شد. چون حوزه پوشش آن بزرگتر و بیشتر بود و رادیوی AM در محیطهای روستایی و حومه شهرها به عنوان سیستم عمومی و همگانی باقی ماند.
یک «ایستگاه رادیویی» یک سرویس پخش و انتشار صدا و گفتوگو است که بطور معمولی از طریق هوا بصورت موجهای رادیویی، (شکلی از تشعشع الکترومغناطیسی از یک فرستنده توسط یک آنتن پخش میشود و توسط دستگاههای گیرنده دریافت میشود. ایستگاهها میتوانند در شبکه رادیویی برای پخش برنامه ریزیهای عمومی یا در تشکیلات یا تشکیلات آزمایشی یا هردو بهم ملحق شوند. امروزه ایستگاهها همچنین از طریق کابلFM، سیم کشی محلی شبکهها، ماهوارهها و اینترنت پخش میشوند.
فهرست مندرجات
[نهفتن]
[ویرایش] تاریخچه
- ۱ تاریخچه
- ۲ انواع
- ۳ ایام
- ۴ افام
- ۵ دیجیتال
- ۶ ماهواره
- ۷ سیستمهای دیگر
- ۸ فرمتهای برنامه
- ۹ پیوند به بیرون
'«همچنین مقاله اصلی تاریخچه رادیو را ببینید»
اولین ایستگاههای رادیویی بطور ساده فقط سیستمهای رادیوتلگراف بودند و صدا را منتقل نمیکردند. اولین ارسال ثبت شده صدا که میتوانست به عنوان «پخش» نامیده شود، در یک عصر کریسمس در سال ۱۹۰۶ توسط رجینالد فسندن انجام شد. وقتی که بسیاری از مبتکران اولیه سعی میکردند که سیستمی مشابه دستگاههای رادیوتلفن که دو طرف بتوانند مکالمه کنند، محققان دیگر در فکر تهیه سیستمی برای ارسال صدا و گفتگوها برای تعداد وسیعی از شنوندگان بودند.چارلز هارولد کار پخش صدا و گفتگو را در کالیفرنیا در سال ۱۹۰۹ شروع کرد و یک سال بعد پخش صدا و گفتگو آغاز شد.
برای یک دهه بعد، مبتکران رادیو باید دستگاههای گیرنده خود را اختراع میکردند.KDKA(AM) KDKA AM پیتزبورگ، پنسیلوانیا که تحت مالکیت واداره وستینگهاوس بود، پخش رادیویی را با اولین مجوز وپروانه ایستگاه رادیویی «تجاری» در ۲ ماه نوامبر، سال ۱۹۲۰ شروع کرد. طراحی تجاری از نوعی پروانه ومجوز، ایجاد شد ولی آنها پخش آگهیهای رادیویی را تا چند سال بعد شروع نکردند. اولین پخش نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، در سال ۱۹۲۰ بود. ایستگاه مونترال که بعدا یکCFCF-AM شد پخش برنامه را در ۲۰ ماه مه سال ۱۹۲۰ و ایستگاه دیترویتکه بعدا WWJ(AM)شد پخش برنامه را از اول ۲۰ ماه اوت شروع کرد، گرچه بعدا مجوز و پروانه مورد نیاز درآن زمان را کسب کرد.
رادیو آرژانتین پخش «منظم برنامه ریزی شده» خود را از تئاتر و کولیسئو در بوئنس آیرس در ۲۷ ماه اوت، سال ۱۹۲۰ با ارائه اولویت خود شروع کرد. این ایستگاه مجوز و پروانه خود را در ۱۹ ماه نوامبر، سال ۱۹۲۳ دریافت کرد. این تاخیر به علت عدم وجود عملیات صدور پروانه رسمی در آرژانتین درآن زمان بود. این ایستگاه به پخش منظم ومداوم برنامههای سرگرمی وفرهنگی تا چندین دهه ادامه داد.
[ویرایش] انواع
ایستگاههای رادیویی چندین نوع مختلف هستند. بهترین نوع شناخته شده ایستگاههای AMو FM میباشند که هردوی اینها شامل تجاری و اقتصادی، عمومی و همگانیو غیرانتفاعی که توسط دانشجویان ایستگاههای رادیوی دانشگاهی هستند که در همه کشورهای جهان توسعه یافته وجود دارند.
اگرچه حالا با گسترش رادیوی اینترنتی این سیستمها از رونق افتادهاند، ایستگاههای زیادی وجود دارند که برروی باندهای موج کوتاه با استفاده از تکنولوژی AM میتوانند برنامههای خود را بیش از هزاران مایل (مخصوصا شبها) ارسال دارند و توسط گیرندهها دریافت شوند. برای مثال BBC با یک برنامه و طرح کاملی درروی موج کوتاه برنامه پخش میکند. این پخشها خیلی به شرایط اتمسفری و جوی و لکههای خورشیدی حساس هستند.
[ویرایش] ایام
ایستگاههای AM اولین ایستگاههای پخشی بودند که توسعه داده شدند. AM اشاره به مدولاسیون دامنه یک مد برای پخش امواج رادیویی با دامنههای مختلف سیگنال حامل در پاسخ به دامنه سیگنال ارسال شده میباشد.
یکی از مزایای پخش AM استفاده از سیگنالهای ساده وغیر پیشرفتهاست که میتواند با تجهیزات ساده (به صدا تبدیل شود) دریافت وآشکار شود. اگر یک سیگنال به اندازه کافی قوی باشد، حتی منبع برق برای آن لازم نیست، با ساختن یک گیرنده رادیوی کریستالی بدون منبع برق که یکی از پروژههای عمومی زمان بچگی درسالهای اولیه اختراع رادیو بود.
پخش AM در آمریکای شمالی در امواج هوایی(رادیویی)امواج متوسط از فرکانس ۵۳۰ تا ۱۷۰۰ کیلوهرتز(که به عنوان «باند استاندارد پخش» شناخته شده) انجام میشود. این باند در دهه۱۹۹۰ با افزودن نه کاناله از ۱۶۲۰ تا ۱۷۰۰ کیلوهرتز عریض تر شدهاست. کانالها فضایی به اندازه ۱۰ کیلوهرتز درکشورهای آمریکایی و عموما ۹ کیلوهرتز در جاهای دیگر دارند.
بسیاری از کشورهای دیگر خارج ازحوزه ایالات متحده آمریکا از باندی با فرکانس مشابه برای ارسال AM استفاده میکنند. همچنین اروپا ازباند امواج بلند استفاده میکند.در پاسخ به رشد همگانی و بیشتر ایستگاههای رادیویی FM در دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، بعضی ایستگاههای آمریکای شمالی شروع به پخش امواج استریوی AM کردند که این سیستم هرگز مورد قبول قرار نگرفت.
رادیوی AM بعضی ایرادات و اشکالات مهم و جدی دارد:
سیگنالهای AMمیراشدن بیشتری دارند و در شبها مسافت بیشتری را طی میکنند. در محیطی که کانالهای زیادی وجود دارد که قدرت کانالهای محلی روی یک فرکانس میافتند بایستی در شب کاهش داده شوند یا در جهت دیگری متمرکز شوند تا از تداخل و ************** که بطور بالقوه از تعداد شنوندگان در شبها میکاهد اجتناب شود. بعضی ایستگاهها در ایالات متحده فرکانسهایی دارند که روی فرکانسهای دیگری نمیافتند، اینها ایستگاههای واضح نامیده میشوند. بسیاری از آنها میتوانند شبها در تمام یک کشور پخش و شنیده شوند.«(این مسئله نبایستی با با ارتباط کانال واضح که درحال حاضر در بسیاری از ایستگاههای رادیوی ایالات متحده استفاده میشود» اشتباه شود.
- این سیگنال با طوفانهای الکتریکی (رعد و برق) و موارد دیگر مانند EMI دچار اختلال میشود.
- این سیگنال در هنگام شب ممکن است کم سو یا کم انرژی شود.
[ویرایش] افام
- فرستندههای رادیوی AM فرکانسهای صوتی تا ۱۵ کیلوهرتز را ارسال میدارند، اما بیشتر گیرندهها فقط قابلیت دریافت و پخش فرکانسهایی تا ۵ کیلو هرتز را دارند. در دهه ۱۹۲۰ که پخش AM شروع شد، این قاطعیت و کیفیت کافی برای میکروفونها و بلندگوهای موجود یعنی، دریافت و پخش ۷۸ rpm را فراهم میکرد.قاطعیت و کیفیت صدای این تجهیزات گاهی بطور قابل ملاحضهای بهبود مییافت ولی گیرندهها در همان وضعیت قبلی بودند. کاهش پهنای باند برای گیرندهها هزینه تولید را کاهش میدهد و حساسیت آنها رابرای تداخل کمتر میکند. در ایالات متحده آمریکا، ایستگاههای AMهرگز کانالهای قابل تداخل و یکسان در آن منطقه استفاده نمیکنند. این کار از انرژی تولید شده توسط باندهای فرعی دو ایستگاه در نتیجه تداخل با یکدیگرجلوگیری میکند. باب کارور یک تیونر AM که با ********** باریک برروی پخش AM استفاده میشد، کشف کرد که از ۱۵ کیلوهرتز پهنای باند ایستگاههای FMبدون تداخل مهم وعمده بیشتر بود. تیونر گرانقیمت او هرگز بطور گستردهای استفاده نشد و با ایجاد رادیوی HD فراموش شد.
نوشتار اصلی: افام
FM به مدولاسیون فرکانس اشاره میکند که در امواج هوایی (رادیویی)VHF در هرجای دیگر جهان (به غیر از ژاپن در حوزه فرکانسهای بین ۸۸ تا ۱۰۸ مگاهرتز استفاده میشود. ژاپن از باند ۷۶ تا ۹۰ مگاهرتز استفاده میکند. ایستگاههاD FM بیشتر در مناطق و کشورهای توسعه یافته از نظر اقتصادی مانند اروپا و ایالات متحده آمریکا مخصوصا بخاطر کیفیت صدای بهتر وپخش استریو در این فرمت بیشتر معمول ومورد استفاده هستند
[ویرایش] دیجیتال
پخش رادیوی دیجیتال برای اولین بار در اروپا و در انگلستان در سال ۱۹۹۵ و در آلمان در سال ۱۹۹۹و بعدا در ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار گرفتهاست سیستم اروپایی DAB نامیده علائم اختصاری برای پخش صدای دیجیتال نامیده میشود و از دمین عمومی و از سیستم EUREKA ۱۴۷ استفاده میکند.در ایالات متحده آمریکا، سیستم IBOC رادیوی HD نامیده میشود و مالکیت آن باکنسرسیومی از شرکتهای خصوصی که ایبیکیوتی نامیده میشوند، است. یک کنسرسیوم بین المللی غیر انتفاعی رادیوی دیجیتال موندایله یا DRM نامیده میشود، یک سیستم دمین عمومی، DRM را معرفی کردهاست.
برای ۱۰ تا ۲۰ سال آینده انتظار میرود که همه این سیستمها وجود داشته و استفاده شوند و در سال ۲۰۱۵ ال ۲۰۲۰ رادیوی دیجیتال حداقل در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته احاطه و گسترش بسیار زیادی داشته باشد.
[ویرایش] ماهواره
پخش کنندههای رادیویی ماهوارهای به آهستگی ایجاد و توسعه یافتهاند، چون هزینههای زیاد ورود به سیستم براساس فضای فرستنده ماهوارهها، و محدودیت موجود برای مجوزهای در حوزه ماهوارهای، رشد این بازار را محدود کردهاست. در ایالات متحده آمریکا و کانادا، فقط دو سرویس، رادیوی ماهوارهای XM و رادیوی ماهوارهای سیروس وجود دارد.
[ویرایش] سیستمهای دیگر
تعداد زیادی از انواع ایستگاههای رادیویی بدون پخش وجود دارد. اینها شامل:
[ویرایش] فرمتهای برنامه
- شبکههای ایستگاههای اصلی برای پلیس، آتش نشانی و آمبولانس میباشد.
- ایستگاههای پایگاههای نظامی
- ایستگاههای پایگاههای خبررسانی برای تاکسی، کامیونها و بارکشها
- سیستمهای پخش اضطراری
- ایستگاههای رادیوآماتور
'«برای لیست فرمتهای عمومی، مقاله اصلی ]]فرمت رادیو [[را ببینید»:
فرمت برنامههای رادیویی برطبق کشور، مقررات و بازار فرق میکند. بطور نمونه، کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده آمریکا برروی باند ۸۸&ndash، ۹۲ مگاهرتز در ایالات متحده آمریکا برای برنامههای غیر انتفاعی یا آموزشی طراحی شدهاست، و آگهی دادن در آن ممنوع است.
به علاوه، فرمت در حالت عمومی و کلی مطابق گذشت زمان و توسعه تکنولوژی عوض میشود. تجهیزات رادیویی اولیه فقط مجاز به پخش برنامههایی با مطالب واقعی و حقیقی بودند، که به پحش «زنده» معروف شده بود. همانطوریکه تکنولوژی ضبط صدا توسعه یافته، تعداد فزایندهای از برنامههای از مطالب از قبل ضبط شده در پخش استفاده شدهاست. گرایش اخیر اتوماتیک سازی ایستگاههای رادیویی میباشد.حالا بعضی ایستگاهها بدون دخالت مستقیم انسان با استفاده از مطالب از قبل ضبط شده زمان بندی شده توسط کنترل کامپیوترها عمل میکنند (بخش)ردیابی- صدا را ببینید)
منبع ويكي پديا